عصر قم

آخرين مطالب

آمریکا مانع برگرداندن الواح هخامنشی است؟ علمی

آمریکا مانع برگرداندن الواح هخامنشی است؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا / یک ماه تا پایان سال 1402 مانده است و هنوز از بازگشت باقی‌مانده الواح هخامنشی به ایران خبر تازه‌ای نیست. عزت‌الله ضرغامی در تازه‌ترین اظهارنظر درباره استرداد این الواح به ایران گفت که «هیچ مانع فنی برای بازگرداندن آن‌ها وجود ندارد و تلاش می‌شود تا پایان سال این کار انجام شود.» هرچند او تایید کرد آمریکا در استرداد الواح هخامنشی به ایران همیشه مانع ایجاد کرده است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره بازگشت باقی‌مانده الواح هخامنشی به ایران با توجه به این‌که پیش‌تر از اعزام هیأتی از ایران به آمریکا در پاییز 1402 و استرداد الواح تا پایان امسال سخن گفته بود، اظهار کرد: آمریکایی‌ها همیشه برای این‌گونه اقدامات مانع ایجاد می‌کنند، همیشه. از همان ابتدا که الواح هخامنشی (برای رمزگشایی) به آمریکا فرستاده شد تا امروز، آمریکایی‌ها (برای استرداد) مانع ایجاد کرده‌اند، ‌ ولی با پیگیری‌های دیپلماتیک و اقدامات انجام‌شده، این الواح در چند مرحله عودت داده شد، که آخرین محموله اخیرا وارد ایران شد و پرتعدادترین محمولۀ الواح هخامنشی استردادشده به شمار می‌آید.
ضرغامی این توضیح را اضافه کرد: البته به دلیل مشکلات تحریم در سال‌های اخیر، امکان حمل این محموله وجود نداشت و آقای رییس‌جمهور شجاعت به خرج دادند و با هواپیمای خودشان، که شاید باید برخی مسائل را رعایت می‌کردند، الواح را به ایران برگرداندند.
او تاکید کرد: اقدامات بعدی برای بازگشت باقی‌مانده الواح هخامنشی درحال انجام است و ان‌شاءالله همه الواح را به ایران برمی‌گردانیم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره ممانعت‌هایی که برای اعزام هیأت کارشناسی ایران به آمریکا شده است، درحالی‌که قبلا گفته بود آن‌ها در آبان‌ماه 1402 به آمریکا سفر خواهند کرد، گفت: این ممانعت‌ها همیشه بوده است، ولی تلاش ما، با توجه نشست‌های کارشناسی این است که تا آخر سال هیچ مانع فنی برای عودت آنها وجود نداشته باشد. تلاش‌هایمان را ادامه می‌دهیم.
ضرغامی در پاسخ به این پرسش که با توجه به مدت زمان باقی‌مانده تا پایان سال 1402، آیا ممکن است الواح هخامنشی امسال به ایران بازگردانده شود، اظهار کرد: تلاشمان این است که این کار حتما انجام شود و باید انجام شود.
الواح هخامنشی در سال 1313 خورشیدی در تخت جمشید کشف شد. تعداد این الواح بیش از 30 هزار قطعه اعلام شده بود، که در اندازه‌های مختلف و شکسته بود. این الواح در 50 صندوق چوبی که شامل حدود 2000 جعبه‌ مقوایی و چند پیت نفتی، که در تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) به پارافینِ مذاب آغشته شده بودند، از طریق بوشهر به آمریکا فرستاده شدند. انتقال با موافقت دولت وقت ایران انجام شد و در قرارداد و موافقت‌نامه طرفین نیز آمده بود که «ایران لوح‌هایی گلی را برای رمزگشایی و خواندن، به امانت به دانشگاه شیکاگو که مشغول کاوش تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) بود، می‌سپارد.»
رمزگشایی الواح طبق مستندات از سال 1937 آغاز می‌شود، اما با شروع جنگ جهانی دوم، کار تا سال 1945 میلادی متوقف می‌ماند و رمزگشایی و بازگشت کامل این الواح با تأخیر مواجه می‌شود. چند کارشناس روی لوح‌های گلی تخت جمشید کار می‌کردند؛ یک استاد بزرگ سومرشناسی به نام آرنولد پوبل (Poebel) و دو شاگرد او که یکی «جورج کامرون» و دیگری «ریچارد هلک» بودند، ابتدا لوح‌ها را که به خط میخی بودند، رمزگشایی کردند تا زبان آن‌ها مشخص شود. وقتی دریافتند که گل‌نبشته‌ها عیلامی هستند، روی آن‌ها کار کردند، اما چون در آن زمان، آگاهی‌ها از دوره‌ عیلامی هخامنشی فقط سنگ‌نوشته‌های پادشاهان هخامنشی بود، کار به کندی پیش می‌رفت.
مطالعه‌ گل‌نوشته‌ها در دانشگاه شیکاگو با شروع جنگ جهانی متوقف و پس از پایان جنگ در سال 1945 میلادی دوباره آغاز شد. در آن دوره، کامرون و هلک مطالعه‌ گل‌نوشته‌ها را آغاز کردند که گل‌نبشته‌های خزانه‌ تخت جمشید نیز به دانشگاه رسیدند. کامرون پس از این‌که 150 گل‌نوشته را خواند، توجه خود را به خواندن گل‌نوشته‌های خزانه‌ تخت جمشید معطوف کرد و سرانجام کتاب آن در سال 1948 میلادی چاپ شد. در این مسیر، عبدالمجید ارفعی، پژوهشگر و متخصص زبان‌های باستانی که از آخرین مترجمان بازمانده خط میخی عیلامی در ایران است، نیز در مطالعه و خوانش این گل‌نبشته‌ها نقش داشت.
طبق اعلام مؤسسه شرق‌شناسی، مقرر شده بود آن مؤسسه دو بار در سال از خزانه‌داری آمریکا، صدور مجوز انتقال الواح به ایران را تقاضا کند تا بتواند سالانه 5000 لوح را مسترد کند، رویه‌ای که در مقاطعی به درستی طی نشده و روند بازگشت این الواح را طولانی کرده است.
تا کنون پنج محموله از این گل‌نبشته‌ها در سال‌های 1327 (179 قطعه)، 1330 (37هزار قطعه)، 1383 (300 قطعه)، 1398 (1783 قطعه) و 1402 (3506 قطعه) به ایران بازگردانده شده است. گفته شده است هنوز بیش از 10 هزار قطعه گل‌نبشته در موسسه شرق‌شناسی شیکاگو وجود دارد.
قرار بود آخرین محموله پس از مطالعه و بررسی، در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شود، ‌که هنوز زمان دقیق رونمایی از این الواح مشخص نشده است.
عبدالمجید ارفعی ـ پژوهشگر و متخصص زبان‌های باستانی عیلامی و اکدی ـ که در رمزگشایی بخشی از این الواح نقش داشته است، به تازگی در کارگاه گل‌نبشته‌های باروی تخت جمشید که به دنبال بازگشت 3506 قطعه لوح هخامنشی در اواخر تابستان 1402 به ایران، مشترک با موسسه شرق‌شناسی شیکاگو، موزه ملی و پژوهشگاه میراث فرهنگی برگزار شد، با طرح این پرسش که چرا با وجود مجوز خزانه‌داری آمریکا برای بازگشت تمام الواح هخامنشی به ایران، ‌هنوز بخشی از آن‌ها در اختیار موسسه شرق‌شناسی شیکاگو مانده است، گفته بود: این موسسه برخلاف توافق و تعهدی که داشت، مستندات و مطالعات الواح هخامنشی را کامل در اختیار ایران قرار نداده است.
مدیرکل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی نیز چندی پیش از پیگیری حقوقی 20 پرونده استراد آثار تاریخی ایران خبر داده و گفته بود: بازگرداندن باقی‌ماندۀ الواح هخامنشی یکی از این پرونده‌ها به شمار می‌آید.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/591101/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعرانه/هزار جان مقدس فدای روی تو باد

مردم قم با پیکر 2 شهید گمنام دفاع مقدس وداع می‌کنند

امام جمعه قم: برای امر به معروف و نهی از منکر هم‌افزایی کنید

رقابت بیش از 12 هزار نفر در آزمون دستیاری پزشکی؛ افزایش 12درصدی ظرفیت برای امسال

دستورالعمل‌ بهداشتی حج 1403 اعلام شد

وقوع سیل و آبگرفتگی در چهار استان کشور

علائم فشار خون بالا را بشناسید

سخنان جالب نویسنده کتاب افسانه‌ی عادی بودن

مردم قم با دو شهید گمنام دفاع مقدس وداع می کنند

مردم قم با پیکر 2 شهید گمنام دفاع مقدس وداع می کنند

تمامی دستگاه‌های اجرایی موظف هستند 20درصد از بودجه فرهنگی خود را به حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهند

غضروف خاصیت بازسازی دارد؟

رئیس‌جمهور بیستم اردیبهشت به قم سفر می‌کند

آیت‌الله فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است/ تعداد شاگردان استادی که سالیانی 100 شاگرد داشت به 10 نفر رسیده! حدود 150 استاد در سال گذشته تدریس داشتند، اما در سال جاری تا 2 ماه از تدریس محروم بودند

طرح ولایت آیت الله مصباح یزدی اثرات عمیقی در جوانان داشت

آیت‌الله فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است

داستانک/ زیبایی یا زشتی؟

خواندن چند بیت شنیدنی از غزل زیبای سعدی

مصاف نماینده فوتسال قم و هرمزگان در لیگ دسته یک

منطقه ویژه سلفچگان با تکمیل فرودگاه قم توسعه می‌یابد

گشایش نمایشگاه مشق همدلی در قم

امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه قم رقم زد

داستان نام گذاری خلیج فارس در زمان داریوش اول هخامنشی

فیلم سیاه مرد بدهکار از زن طلبکار

دستگیری اراذل و اوباش در جنوب تهران

کاهش زمان فعالیت معلمان مدارس غیردولتی به 30 ساعت

گزارش فارس از ماجرای مفقود شدن«یسنا» دختر 4 ساله گلستانی

آیا تمام فست فود ها غذای غلیظ هستن؟

صدا کن مرا!

رئیس‌جمهور 20 اردیبهشت به قم سفر می‌کند

پایان جشنواره نمایشی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم

احداث پد بالگرد اورژانس در جاده‌های قم

اعلام آمادگی دانشگاه قم برای پذیرش دانشجویان و اساتید اخراجی آمریکا

علت آلودگی هوا و محیط‌زیست قم چیست؟

دیشب بر ساکنان شفتِ گیلان چه گذشت؟

قتل مرد کامیون‌دار با ضربه چاقو

گفتگو با سارقی که صندوق عقب خودرو را در کمتر از 5 ثانیه باز می کند!

دستور ویژه رییس هلال احمر برای نجات یسنا، دختر بچه مفقودشده

دلیل تاخیر اورژانس چیه؟

قم فردا بارانی است

بررسی بیماری ایدز از نگاه طب سنتی

تقدیر معاون فرهنگی سازمان برنامه و بودجه از بیمه دی

رئیس هیئت مدیره بیمه دی: دوام شرکت‌های بیمه در گرو نوآوری در خلق محصولات بیمه ای است

آیت‌الله محمدی در بخش مراقبت‌های ویژه بستری است

بررسی وضعیت بیمه اتباع خارجی در قم

حضور 14 گروه در جشنواره نمایشی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم

رییس‌جمهور بیستم اردیبهشت به قم سفر می‌کند

جذب 300 هزار معلم بدون یک روز آموزش تخصصی!

وضعیت منطقه امام‌زاده ابراهیم شفت پس از آتش‌سوزی دیشب

گزارش "میزان" درخصوص تصاویر و مستندات جدید از مرگ نیکا شاکرمی