عصر قم

آخرين مطالب

آماری هولناک از مرگ مغزی در ایران علمی

آماری هولناک از مرگ مغزی در ایران
  بزرگنمايي:

عصر قم - همشهری آنلاین / 25 هزار نفر در ایران در لیست انتظار پیوند عضو قرار دارند که از این تعداد، روزانه 7 تا 10 نفر به دلیل نرسیدن عضو مناسب پیوندی جان خود را از دست می‌دهند.یعنی در هر دو ساعت، تقریبا یک نفر.
این در حالی است که سالانه 5 تا 8 هزار نفر در ایران به دلایلِ منجر به مرگ مغزی فوت می‌کنند که حدود 3 هزار نفر از آن‌ها قابلیت اهدای عضو دارند. اما چون خانواده‌های این افراد (افراد مرگ مغزی) به اهدای عضو رضایت نمی‌دهند، تمام اعضای آن‌ها به طور سالم زیر خاک می‌رود و از بین می‌رود.
هر فرد مرگ مغزی می‌تواند جان 8 بیمار نیازمند عضو جدید را نجات دهد. در حالی که بسیاری از خانواده‌ها راضی به اهدای اعضای عزیزان مرگ مغزی خود نمی‌شوند و مهم‌ترین دلیل این است که نمی‌خواهند باور کنند که عزیزشان فوت کرده و هنوز امید بازگشتش به زندگی را دارند. آن‌ها حاضرند او را به خاک بسپارند، اما اجازه نمی‌دهند اعضای او به دیگر بیماران پیوند زده شود تا عزیزشان دست‌کم به این شیوه به زندگی در این دنیا ادامه دهد.
انجمن اهدای عضو ایرانیان به منظور فرهنگ‌سازی موضوع مهم اهدای عضو، نشستی را دیروز (2 اسفند) با حضور اصحاب رسانه، خانواده‌های متوفیانِ مرگ مغزی، افراد گیرنده‌ی عضو و اساتید بنام جامعه‌شناسی و پزشکی برگزار کرد.
چرا به جای خرید دستگاه دیالیز، پیوند کلیه را جدی نگیریم؟
دکتر کتایون نجفی‌زاده، فوق تخصص بیماری‌های ریه، مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان و مسئول کمیته ارتقای اهدای عضو شورای عضو جهانی در این نشست گفت: من مدت 3 سال رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت بودم و یکی از دغدغه‌های همیشگی ما این بود که تعداد دستگاه دیالیز در کشور کم است. 2800 دستگاه در کشور کم بود و ما فقط 80 دستگاه داشتیم. درحالی‌که ما می‌توانیم به جای خرید بیشترِ دستگاه دیالیز، فرهنگ اهدای عضو را در کشور تقویت کنیم. تاکید می‌کنم حدود 7 هزار عضو سالم سالانه زیر خاک می‌روند و خیلی از این اعضا مربوط به جوان‌هایی با اعضای کاملا سالم هستند.
دکتر نجفی‌زاده گفت: ما افراد زیادی در کشور داریم که مشکل کلیوی دارند و در مناطق دورافتاده زندگی می‌کنند و 4 ساعت طول می‌کشد تا فرد، خود را به شهر برساند برای دیالیز، 4 ساعت هم طول می‌کشد که به شهر یا روستایش برگردد. یک روز در میان هم باید برای دیالیز مراجعه کند. خب این شد زندگی؟ کیفیت یک بیمار دیالیزی بسیار پایین است. اگر کلیه‌های آن جوانی که خاک می‌شود، نرود زیر خاک و به امثال این بیمار برسد، او هم برمی‌گردد و زندگی فعال خود را از سر می‌گیرد. می‌خواهم بگویم ما داریم مسیر را اشتباه می‌رویم. ما حدود 7 هزار عضو سالم انسانی را هر سال داریم خاک می‌کنیم و نمی‌توانیم ازز آن‌ها استفاده کنیم.
در آمریکا با وجود اعضای ناسالم، اهدای عضو انجام می‌شود
دکتر نجفی‌زاده که در حال حاضر مسئول کمیته ارتقای اهدای عضو شورای عضو جهانی نیز است، به کیفیت اهدای عضو در کشوری مثل آمریکا اشاره کرد و گفت: شما بیایید ببینید در کشوری مثل آمریکا چه افرادی اعضای خود را اهدا می‌کنند؛ افرادی که اچ‌آی‌وی مثبت دارند، هپاتیت دارند، فرد با تیراندازی به خود خودکشی کرده، یا کسی او را با تیر کشته است، یا موارد مخدر بیش از حد مصرف کرده و اوردوز کرده است. اینجا ما جوان 18 ساله را با تمام اعضای سالمش خاک می‌کنیم، بعد آن‌ها آن عضو هپاتیت مثبت را پیوند می‌زنند به یک بیمار و بعد برای او دارو تجویز می‌کنند که هپاتیتش فعال نشود. برای اعضای یک انسان اصلا نمی‌شود قیمتی تعیین کرد. میلیارد‌ها دلار هم برایش تعیین کنید، باز کم است. پس باید قدر هر عضو را دانست و اجازه نداد که به آسانی زیر خاک برود.
او با بیان این که آمار اهدای عضو در جهان خیلی بالا نیست و تنها 10 درصد بیماران جهان نیازمند پیوند، عضو مورد نیاز را می‌گیرند و 90 درصد آن‌ها نمی‌گیرند و می‌میرند، گفت: ما در این زمینه از آن‌ها جلوتریم. اما باز کم است. ما باید کاری کنیم که در اهدای عضو جلوتر از دنیا باشیم. چون فرهنگ ایثار در مردم ما خیلی قوی است. چون درک مردم ما بالا است و راضی به درد و مرگ هم‌وطن خود نیستند.
دکتر نجفی‌زاده با بیان ایت که سالانه 5 تا 8 هزار نفر در ایران به دلیل مرگ مغزی فوت می‌کنند که 3 هزار نفر از آنان قابلیت اهدای عضو دارند، گفت: از این 3 هزار نفر الان فقط اعضای 1000 نفر اهدا می‌شود؛ و اگر 1000 نفر دیگر هم به این تعداد اضافه شوند، مشکلات تا حد زیادی برطرف می‌شود. مشکل این است که خانواده‌ها مرگ عزیزان مرگ مغزی خود را باور نمی‌کنند. در این میان بیشتر از هر کسی رسانه‌ها هستند که می‌توانند کمک کنند تا این فرهنگ در جامعه جا بیفتد.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان تاکید کرد: امیدواریم هیچ فردی در کشور دچار مرگ مغزی نشود، ولی اگر این اتفاق رخ داد، اعضای سالمش زیر خاک نرود و اگر کسی نیازمند پیوند عضو شد، به دلیل نبود عضو مورد نیاز، جان خود را از دست ندهد.
دکتر نجفی‌زاده در گفتگو با همشهری نیز در پاسخ به این سوال که ایران در زمینه اهدای عضو در کجای جدول جهانی ایستاده است، اظهار کرد: پیوند کلیه و کبد ما در سطح جهانی بسیار بالا است. سالانه حدود 700 پیوند کبد در کشور انجام می‌شود و ما رتبه نخست جهانی را داریم. همچنین از ابتدای پیوند عضو در کشور (سال 1379) تا الان حدود 7 هزار پیوند لاپوروسکوپیک (پیوند باز) کلیه داشته‌ایم. در پیوند قلب هم خیلی نزدیک به آمار جهانی هستیم.
به گفته مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان، قطعا صرفه اقتصادی پیوند عضوی مثل کلیه خیلی بیشتر است تا این که بیمار را در بیمارستان بستری کرده و یک روز در میان، او را دیالیز کنیم.
از 20 سال پیش تاکنون 10 هزار خانواده در ایران به اهدای عضو عزیزان متوفیِ خود رضایت داده‌اند و در همین بازه زمانی برای 70 هزار ایرانی پیوند عضو انجام شده و حدود 250 هزار میلیارد تومان، میزان ذخیره ارزی کشور بوده است. چراکه هم مردم برای پیوند عضو به کشور‌های دیگر نرفته و ارز را خارج نکرده‌اند و هم هزینه‌هایی که صرف دیالیز می‌شده، کمتر شده است. چون به جای دیالیز، سمت پیوند عضو رفتیم. این آماری است که چندی پیش دکتر امید قبادی، نائب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان اعلام کرد.
دکتر قبادی این را هم گفت که ما توانسته‌ایم باور «مرگ مغزی مساوی با مرگ است» را با فرهنگسازی در جامعه نهادینه کنیم و تعداد اعلام رضایت به اهدای عضو افراد را در زمان حیات با کارت اهدای عضو بالا ببریم؛ و الان هم بزرگ‌ترین مشکل در کشور، مشکل فرهنگی است که باید توسط سازمان‌های فرهنگساز مثل صداوسیما، رسانه‌ها، خبرگزاری‌ها، سایت‌ها، هنرمندان و ... فرهنگ‌سازی صورت بگیرد تا خانواده‌های متوفیان بیشتری به اهدای متوفیان مرگ مغزیِ خود رضایت دهند و اعضای سالم این عزیزان به رایگان زیر خاک نرود.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/592494/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مردم قم با 2 شهید گمنام دوران دفاع مقدس وداع کردند

(تصاویر) مراسم سالگرد شهادت آیت الله دکتر مرتضی مطهری

تقویم و اوقات شرعی جمعه 14 اردیبهشت ماه 1403 به افق قم

دیدار ورزشکاران باستانی با آیت الله نورمفیدی

دیدار استاندار لرستان و آیت‌الله «نیازی»

بالگرد اورژانس قم دوبار به پرواز درآمد

سانحه مرگبار رانندگی 3 کشته بر جای گذاشت

دستگیری قاتل 35 ساله در کمتر از 3ساعت

لزوم بهره‌گیری از نظر سرمایه‌گذاران در تصمیم‌گیری‌های قانونی مرتبط با مناطق آزاد

بخشی از کتاب/زندگی تنها سایه‌ای است گذرا

امام جمعه قم: با اجرای طرح نور انصافاً تغییر ایجاد شده

جزییات عملیات هلال احمر برای یافتن "یسنا" دختر گمشده اهل گلستان

گرفتاری خودروها در آبگرفتگی خیابان‌های شهر شوش

انهدام شبکه شیطان پرستی توسط پلیس

تصاویری از «یسنا» در آغوش خانواده پس‌از 4 روز مفقود بودن

پیرمرد هتاک ورزشگاه آزادی بازداشت شد!

حقایق جالب درباره چپ دست‌ها

ز رویِ دوست دلِ دشمنان چه دریابد؟

یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند

کاهش التهاب مفصل زانو با تزریق کورتون

داستانک/ زنگوله‌ای بر گردن

جزئیات جدید از حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز

توفان شدید گرد و غبار در مسیر زاهدان به زابل

آزادی 28 زندانی پاکستانی در هرمزگان

تصاویری از معاینه پزشکی "یسنا" در بیمارستان

اختتامیه جشنواره تئاتر «بچه‌های مسجد» قم

اسرار ازل را نه تو دانی و نه من

جزئیات لحظه پیدا شدن "یسنا" توسط امدادگر هلال احمر

رادان: دشمن با تمام توان درحال برنامه‌ریزی برای از بین بردن عفاف و حجاب است

اژه‌ای: در زمینه امور فرهنگی نباید فقط نیروی انتظامی در کف خیابان کار کند

دادستان کلاله: تحقیقات تا زمان دستگیری همه عوامل دخیل در مفقودی "یسنا" ادامه دارد

محور هراز و آزادراه تهران-شمال قفل شد

جلوگیری از 3 هزار سقط عمد جنین سالم در کشور

حقایقی درباره تأثیر دارو‌های غضروف ساز

بیمه دی یکی از فرصت های خوب سرمایه گذاری در سال 1403

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی: ارزش آفرینی برای مشتریان، جریان پایدار رشد صنعت بیمه است

(تصاویر) بزرگداشت مرحومه زهرا شجاعی در بیت آیت‌الله صانعی

آیت‌الله مصباح نقش مهمی در تحول علوم انسانی داشتند

دوست چه کسی است؟

اسم رمز ؛ «قم» را به خاک و خون می کشیم

اسم رمز ترور؛ «قم» را به خاک و خون می کشیم

توضیحات هلال احمر در خصوص پیدا شدن "یسنا" کودک چهار ساله گلستانی

ویرانی گسترده در روستای امام‌زاده ابراهیم گیلان

بارش برف در قله توچال تهران

هشدار پلیس فتا درباره افزایش کلاهبرداری پیامکی در ایام تعطیلات

اولین تصاویر از "یسنا" در آغوش مادرش

25 زندانی در قم به آغوش خانواده بازگشتند

رهبر شیعیان کشور مالی به زیارت حرم حضرت معصومه(س) مشرف شد

تأثیر تغییرات هورمونی بر ساییدگی زانو

مراقبت‌های بعد از تعویض مفصل زانو