عصر قم

آخرين مطالب

20 درصد دختران دهه 60 تا سال 1430 مجرد می‌مانند مقالات

20 درصد دختران دهه 60 تا سال 1430 مجرد می‌مانند
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایرنا / مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: برآورد می‌شود در سال 1430 خورشیدی یک پنجم دختران دهه 60 یعنی حدود 20 درصد این قشر که به سن 50 سال می‌رسند، مجرد خواهند بود.
حوزه دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نشستی با عنوان «بررسی تجربه زیسته دختران دهه 60 با نگاهی بر قوانین مصوب مرتبط» را با حضور کارشناسان حوزه جمعیت و خانواده در نهاد ریاست جمهوری برگزار کردند تا به واکاوی مشکلات دختران مجرد متولد دهه 60 بپردازد.
سکینه سادات پاد دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی در این نشست از اینکه برخی از قوانین برای دختران دهه 60 نسبتی با عدالت ندارد، انتقاد کرده بود. 

پاد: برخی مصوبات برای دختران دهه 60 نسبتی با عدالت ندارد
محمدرضا زهرایی عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، احمد غیاث وند، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، رقیه سادات مومن، دکتری مطالعات زنان و هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)، حجت الاسلام مهدی عباسی، هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث و رئیس میز تحکیم خانواده و تبلیغات حوزه علمیه قم، الهه خدادادی، دکتری مطالعات زنان و پژوهشگر حوزه خانواده، خدیجه زارعی، دانش پژوه فلسفه تعلیم و تربیت از کارشناسان حاضر در این نشست بودند:
بخش چهارم این نشست به اظهارات احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی اختصاص دارد که معتقد است الگوی همسرگزینی در ایران دستخوش تغییر شده است:
احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: در موضوع تجرد دختران، بحث عمومیت ازدواج برای جوانان مجرد مطرح می‌شود و اینکه چه مسایلی باعث شده ازدواج از عمومیت بیفتد.
وی با بیان اینکه وقتی از واژه ازدواج استفاده می شود، واژه دیگری به نام بازار ازدواج به ذهن می رسد، اظهار داشت: بازار ازدواج مشخصه معلول است و اینکه بازار جایی است که عرضه و تقاضا شکل می گیرد. ازدواج هم بازاری است که در آن عرضه و تقاضا است. عرضه در جامعه ما اینطور است که زن عرضه می کند و مرد تقاضا می کند؛ یعنی تا تقاضای مرد وجود نداشته باشد، زن نمی تواند اقدامی کند.
این استاد جمعیت شناسی با طرح این موضوع که باید بررسی شود چه تغییراتی در بازار ازدواج رخ داده که در آینده می تواند از نظر جمعیتی و حمایت های اجتماعی برای جامعه مسئله ساز شود، گفت: در علم جمعیت‌شناسی دنیا 30 سالگی به عنوان یک برش شناخته شده است؛ سی سالگی برشی به لحاظ جمعیتی است که به محض عبور از سی سالگی، بخصوص دختران، شانس ازدواج آنها یا احتمال ازدواج آنها به شدت کاهش پیدا می‌کند.
دراهکی توضیح داد: احتمال اینکه یک دختر در سن 30 تا 34 سالگی ازدواج کند، نصف احتمال ازدواج دختر در سن 25 تا 30 سالگی است یا احتمال اینکه دختری در سن 35 تا 40 سالگی ازدواج کند، یک پنجم دختری است که در سن 25 تا 30 سالگی است.
مدیر گروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی با طرح این پرسش که چه اتفاقی افتاده که الگوی همسرگزینی در ایران تغییر پیدا کرده است، اظهار داشت: ما باید دنبال علل باشیم؛ داده‌های آماری نشان می‌دهند در دهه 50 خورشیدی80 درصد دختران ایرانی تا سن 25 سالگی ازدواج کرده بودند در حالی که در سال 1395 یعنی آخرین سرشماری رسمی یک میلیون و 430 هزار نفر از دختران ایرانی تا سن 25 سالگی ازدواج نکرده بودند.
مردان تمایلی به ازدواج با همسن خود ندارند
مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در بیان دلایلی که ازدواج دختران را به تاخیر می اندازد اظهار داشت: امروز آن تقاضایی که از سوی مردان باید صورت پذیرد، کاهش یافته است. مردان، نه در ایران که در دنیا، با دخترانی ازدواج می‌کنند که از آنها جوان‌تر هستند؛ با دخترانی ازدواج می‌کنند که چهار تا پنج سال از مردان کوچکتر هستند.
دراهکی با بیان اینکه مردان تمایلی به ازدواج با همسن خود ندارند، افزود: مردی که سن او افزایش یافته با دختری ازدواج نمی‌کند که در گروه سنی 30 سالگی به بالاست و به همین دلیل عبور از مرز 30 سالگی شانس ازدواج را برای دختران کاهش می‌دهد.
این استاد جمعیت شناسی یادآور شد: نکته‌ای که اینجا اهمیت دارد، این است که در گذشته به لحاظ جمعیتی مرگ مادران بالا بود و در کنار آن زنان بیوه نیز در جامعه وجود داشتند؛ هرچند آمار طلاق پایین بود ولی زنان بیوه تمایلی به ازدواج مجدد نداشتند و اگر بچه داشت و بیوه می‌شد با همین شرایط می‌ماند و فرزند خود را بزرگ می‌کرد.
وی افزود: در گذشته مردانی که بیوه می‌ماندند، با دخترانی ازدواج می‌کردند که در گروه سنی سی سال به بالا بودند.
تغییر در الگوی سنی ازدواج مردان ریسک ازدواج یا مخاطره ازدواج را برای زنان پایین می آورد
وی با یادآوری اینکه همانقدر که طلاق افزایش پیدا کرده ازدواج مجدد هم افزایش پیدا کرده است، افزود: البته باید گفت یک مسئله فرهنگی نیز در جامعه رخ داده و آن ازدواج با زنانی است که طلاق گرفتند؛ یعنی ازدواج مجدد هم افزایش یافته است که موجب می شود عمومیت ازدواج کاهش یابد.
دراهکی ادامه داد: مواردی از این دست باعث می شود شانس ازدواج برای دخترانی که از مرز 30 سالگی عبور کرده اند، پایین بیاید و این شانس در گروه های دیگر افزایش یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت:‌ یکی از جمعیت‌شناسان بیان می کند تغییر در الگوی سنی ازدواج مردان ریسک ازدواج یا مخاطره ازدواج را برای زنان پایین می آورد.
روابط پیش از ازدواج سبب تقدس زدایی از امر ازدواج شده است
مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به تحولات فرهنگی در جامعه طی دهه های اخیر اشاره کرد و گفت: مطالعات نشان می‌دهد روابط دختر و پسر قبل از ازدواج بخصوص روابط پیشرفته دو سال میانگین سن ازدواج را افزایش داده است.
دراهکی تاکید کرد: روابطی که در بین دختر و پسر در حال شکل گیری است، سبب تقدس زدایی از ازدواج در جامعه می شود در حالی که معتقدم برخی مفاهیم باید مقدس باشد همانطور که ازدواج یا مادری مقدس بوده است.
این استاد جمعیت شناسی با بیان اینکه فرهنگ جدید، چنین مفاهیمی را از حالت عرف و مقدس بیرون می آورد، اظهار داشت:‌ اگر از نسل جوان بپرسید، می‌گویند چرا باید ازدواج مقدس باشد؟ چه کسی گفته مادری مقدس است؟ این باعث می شود این روابط خارج از ازدواج تمایل مردان را به ازدواج کاهش می دهد.
نخستین تاثیری که افزایش سن ازدواج بخصوص برای دختران در آینده دارد، افزایش تجرد است که شانس ازدواج دختران 30 سال به بالا را افزایش می دهد
وی با بیان اینکه شاید دخترانی که وارد این روابط می شوند تمایل به ازدواج داشته باشند، گفت: دختر و پسری با هم روابط دوستی می‌گیرند که همسن هستند اما در زمان ازدواج مردها با دخترانی ازدواج می کنند که از نظر سنی کوچکتر هستند و در اینجا سن ازدواج دختر افزایش می یابد و مرز 30 سالگی را رد می کند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: نکته اصلی در سیاست ها این است که به برش سی سالگی برای دختران توجه کنیم و اینکه چه چیزی باعث می‌شود که سن ازدواج برای دختران افزایش می یابد.
دراهکی افزود: نخستین تاثیری که افزایش سن ازدواج بخصوص برای دختران در آینده دارد، افزایش تجرد است که شانس ازدواج دختران 30 سال به بالا را افزایش می دهد.
وی توضیح داد: وقتی الگوهای همسرگزینی را بر اساس شانس ازدواج بررسی می کنیم، احتمال اینکه در سال 1430 خورشیدی یک پنجم دختران دهه 60 که به سن 50 سال می رسند مجرد باشند، زیاد است. یعنی احتمال اینکه بیش از 20 درصد اینها مجرد بمانند وجود دارد.
این استاد جمعیت شناسی تاکید کرد: ما نباید مردان و زنان را در بازار ازدواج از هم جدا ببینیم. اینها دو چیز به هم پیوسته هستند. ازدواج مثل بازار است و باید مشخصه های آن را بدانیم تا بتوانیم سیاست گذاری درستی داشته باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/592506/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دکلمه خوانی زیبا با صدای حسین پناهی

هشدار معاون رئیس جمهور در مورد کانون گردوغبار سراجه در قم

فیلم/ استقبال مردم قم از رئیسی

سفر وزیر جهاد کشاورزی به قم

بررسی دو اَبَرپروژه استان قم در جلسه پیگیری‌های ویژه دولت

جمع‌آوری نامه‌های مردمی در سفر استانی آیت‌الله رئیسی به قم

دستورات رئیس جمهور برای رفع موانع و تعیین تکلیف طرح منوریل و فرودگاه بین‌المللی قم

فیلم/ دختری که اسکورت رئیس‌جمهور را در قم متوقف کرد

رییس مجمع عمومی جامعه مدرسین: فضلای حوزه علمیه قم پشتیبان دولت مردمی هستند

کیفرخواست علیه مادری که با قرص متادون مرگ فرزندش را رقم زد

کشف 85 کیلو مرفین در زنجان

رئیس پلیس راهور: در حوزه موتورسیکلت‌های کار و حمل بار شاهد مافیا هستیم

آتش‌سوزی بزرگ در کالیفرنیا

روایتی از ششمین‌ آتش‌سوزی شهرک امامزاده ابراهیم

استاندار کرمانشاه: خون پاک شهدا پشتوانه محکم انقلاب اسلامی است

برگزاری آئین تجلیل از دختران شاهد و ایثارگر سمنان به مناسبت روز دختر

شناخت مشی شهدا و ایثارگران موثرترین روش ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

شفاف‌سازی در ماموریت‌ها جزو تاکیدات اولیه ما در بنیاد است

حجامت می‌تواند باعث جلوگیری از تاسی سر شود!

نقیضه‌سرایی با اشعار حافظ و سعدی

جاری شدن سیل در خیابان‌های بردسکن

هشدار نارنجی هنوز پابرجاست، ترجیحا در فضای باز نباشید

پاسخ مثبت رئیس‌جمهور به دعوت مردم محله نیروگاه قم

عوامل موثر در بروز بیماری ام اس

مجموعه 14 جلدی «به دنیا آمده‌ام» رونمایی می‌شود

ماجرای «گورهای گاوچران» چیست؟

رییس جمهور: خستگی و ناامیدی در این دولت ممنوع است/ تکمیل منوریل و فرودگاه قم در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت

تصاویر سفر رئیسی به قم

بنرهای جنجالی در قم؛ ورزشگاه آقایان، جای زنان نیست! + عکس

قم می‌تواند پیشران اقتصاد دیجیتال کشور باشد

1000 میلیارد به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

ضرب الاجل معاون رییس جمهور به یک کارخانه آلاینده در سلفچگان

اختصاص 10 درصد از تسهیلات استان قم به خانواده‌های ایثارگر

تالاب‌های قم ظرفیت بسیار ارزشمندی در مرکز کشور است

بارندگی شدید و آب گرفتگی معابر شهری خراسان‌شمالی

تابستانی گرم در راه است

آتش‌سوزی در فرودگاه لاهور پاکستان؛ پرواز حجاج به تعویق افتاد

توصیه‌های پلیس به زائران خانه خدا

فوت مادر و فرزند 10 ساله در پی برخورد با قطار

دستگیری سارقان مسلح در مازندران

به زیر آب رفتن یک روستا در خراسان رضوی

پایان گروگانگیری آتشین در مقابل مجتمع تجاری پالادیوم تهران

ریزش سقف ایران‌مال پس از بارندگی شدید و آبگرفتی در این مرکز خرید

جزیره‌ی خوشمزه‌ها/ اولین گردهمایی بزرگ سرآشپزهای ایرانی در کیش

حجامت می‌تواند نیاز جنسی را مهار کند!

رفع تیرگی پوست با حجامت!

انتقاد آیت‌الله جوادی‌آملی از اختلاس‌های نجومی‌‌

«انسان و فناوری» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

مسیر بزرگراهی قم – کهک به بهره‌برداری رسید

ساختمان مرکز خدمات سرمایه‌گذاری قم توسط وزیر اقتصاد افتتاح شد