عصر قم
نگاه مشترک از خارج به ایران پس از آیت الله رئیسی: عبور از چالش و بحران
جمعه 4 خرداد 1403 - 7:33:36 PM
عصر قم - پس از حادثه سقوط بالگرد ریاست جمهوری ایران در ارتفاعات شمال غرب کشور، ده‌ها و شاید صدها تحلیل از سوی ناظران و کارشناسان خارجی ارائه شده است. این تحلیل‌ها به طور عمده متمرکز بر وضعیت جمهوری اسلامی ایران پس از درگذشت ریاست جمهوری است و بسیاری از این تحلیل ها و گزارش‌ها تلاش کرده‌اند تا به این سوال پاسخ دهند که پس از درگذشت آیت الله رئیسی، جمهوری اسلامی ایران به کدام سو می رود؟
وکس: تغییر کلی در ایران صورت نمی گیرد وبگاه آمریکایی وکس در تحلیل خود از تحولات ایران پس از شهادت رئیس جمهور گفته است که بعید است در کوتاه مدت درگذشت رئیس جمهور ایران جهت گیری سیاست ایران را تغییر دهد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در کوتاه مدت، «محمد مخبر»، معاون اول رئیس جمهور سرپرستی ریاست جمهوری خواهد بود و کشور آماده برگزاری انتخابات ظرف 50 روز پس از حادثه طبق قانون اساسی است.
گزارش این رسانه آمریکایی با اشاره به ساختار ریاست جمهوری در ایران می افزاید: «دولت ایران شامل معاونت‌ها و وزارتخانه‌هایی است که بر سازمان‌های دولتی مختلف نظارت می‌کنند، مشابه معاونت‌ها و وزارت‌های مختلف در سطح کابینه ایالات متحده و معاون اول رئیس‌جمهور تقریباً معادل معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده است. با توجه به این ساختار، تغییر کلی در ایران با فقدان یک شخص صورت نمی گیرد.»
ان.پی.آر: ایران دچار بهم ریختگی و بحران نخواهد شد رسانه ان.پی.آر نیز که به رادیو عمومی یا ملی آمریکا مشهور است در تحلیل خود درباره تحولات پس از حادثه برای آیت الله رئیسی معتقد است که درگذشت رئیس جمهور ایران احتمالاً باعث بی‌ثباتی و بهم ریختگی و یا بحران در ایران نخواهد شد. در حال حاضر ایران توجه خود را به سمت داخل معطوف کرده است تا ثبات و آرامش را در دوران گذار ریاست جمهوری حفظ و بتواند یک انتخابات برای رئیس جمهور جدید برگزار کند. در عین حال سیاست‌های بلندمدت ایران از جمله تلاش برای بیرون راندن آمریکا از خاورمیانه، حمایت از فلسطین و تلاش برای شکست نظم جهانی به رهبری آمریکا همچنان در دوران پس از آیت الله رئیسی ادامه خواهند داشت.
بیشتر بخوانید:
سخنرانی نصرالله به مناسبت گرامیداشت شهادت آیت‌الله رئیسی و همراهان برگزاری آیین یادبود شهید جمهور با حضور وزیر ارتباطات در کلیسای سرکیس مقدس تهران تایمز اسرائیل: مبارزه ایران با اسرائیل ادامه خواهد داشت رسانه انگلیسی زبان تایمز اسرائیل نیز که در تل آویو مستقر است، در گزارش تحلیلی خود از تحولات ایران پس از آیت الله رئیسی نوشته است: اگرچه فقدان دو مقام ارشد ایرانی در زمانی که درگیری‌های متعدد در منطقه جریان دارد، تحولی شگرف است، اما با توجه به تصمیم‌گیری های کلان سیاست خارجی تحت نظارت رهبر ایران، احتمالاً درگذشت رئیس جمهور و وزیرخارجه نمی تواند شرایط سیاست خارجی ایران در وضعیت فعلی را با چالش بزرگی روبرو کند. در عین حال از دست دادن امیرعبداللهیان به عنوان وزیرخارجه ایران تحت الشعاع خبرهای مربوط به آیت الله رئیسی قرار گرفت، اگرچه امیرعبداللهیان به عنوان وزیر امور خارجه ایران نقش بسیار مؤثری در مدیریت سیاست خارجی ایران در چند ساله گذشته داشت. امیرعبداللهیان توانست بر آشتی موفق با عربستان سعودی نظارت کند و مجموعه ای از بحران های دشوار از جمله با همسایه قدرتمند، یعنی پاکستان را پشت سر گذارد. در عین حال با درگذشت رئیس جمهور و وزیرخارجه، سیاست خارجی ایران شاهد تغییرات گسترده و عمیق نخواهد بود. مسئله قطعی این است که تلاش ها و سیاست های ایران برای آسیب زدن به اسرائیل و بیرون راندن آمریکا از منطقه ادامه خواهد داشت و ما شاهد تداوم این سیاست حتی پس از درگذشت مقام ارشد اجرایی ایران خواهیم بود.
رادیو عمومی ایرلند: سیاست خارجی ایران همچنان در مسیر رئیسی ادامه خواهد یافت رادیو عمومی ایرلند به عنوان یکی از رسانه‌های سیاسی معتبر ایرلند نیز گزارش داد: «دوره ریاست جمهوری آیت الله رئیسی با تغییر نقش منطقه ای و بین المللی ایران همراه بود. آیت الله خامنه ای به عنوان ولی فقیه کشور، حرف آخر را در مورد سیاست خارجی ایران می زند و آیت الله رئیسی، ریاست دولتی را بر عهده داشت که مسیر تقابل با دشمنان جمهوری اسلامی ایران به ویژه آمریکا و اسرائیل را با جدیت بیشتری ادامه داد. در دوره آیت الله رئیسی، تهران از هرگونه نزدیک شدن به غرب پرهیز کرد و بی اعتمادی فزاینده تهران به غرب به شکل گسترده‌تری ادامه یافت. انتظار می‌رود در دوران پس از آیت الله رئیسی نیز سیاست خارجی ایران مسیر مشابه دوره او را دنبال کند و بعید است که ما پس از آیت الله رئیسی شاهد تغییرات گسترده و شگرفی در سیاست خارجی ایران باشیم.»
فرانس24: شکست جبهه پایداری دشوار است خبرگزاری فرانسوی فرانس 24 که خبرگزاری نیمه دولتی فرانسه به شمار می‌رود، به رقابت‌های سیاسی پس از درگذشت آیت الله رئیسی پرداخته و با اشاره به اصول قانون اساسی ایران گفته است: «بر اساس قانون اساسی ایران، معاون اول رئیس جمهور، محمد مخبر ، روز دوشنبه به عنوان رئیس جمهور انتقالی منصوب شد و خواستار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تا کمتر از دو ماه دیگر شده است. اکنون تمرکز در ایران بر انتخابات آتی ریاست جمهوری معطوف شده است و ناظران ایران چه در داخل و چه در خارج از کشور چشم امید به انتخابات ریاست جمهوری دارند. همه منتظرند ببینند که چه کسی از شورای نگهبان چراغ سبز حضور در انتخابات دریافت خواهد کرد. در حالی که کشور برای انتخابات ریاست جمهوری و تعیین رئیس مجلس آماده می شود، کارشناسان معتقدند که جبهه پایداری در رقابت با دیگر گروه‌های سیاسی و بین جناح های سیاسی موقعیت بهتری دارد. جبهه پایداری در حال حاضر منسجم ترین گروه سیاسی فعال در میدان رقابت‌هاست و به دلیل ایدئولوژی و انسجام داخلی، شکست دادن آنها در مقایسه با گروه های دیگر دشوارتر است.»
کد خبر 854528 برچسب‌ها حسین امیرعبدالهیان اسرائیل خبر ویژه پاکستان تهران ایرلند فلسطین قانون اساسی شورای نگهبان ایران

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/606092/نگاه-مشترک-از-خارج-به-ایران-پس-از-آیت-الله-رئیسی--عبور-از-چالش-و-بحران
بستن   چاپ