عصر قم
یادمان نهر خیّن با مشارکت استان قم بازسازی می‌شود
يکشنبه 2 دي 1403 - 00:54:59
عصر قم - به گزارش دفاع‌پرس از قم، اکبر بهنام‌جو استاندار قم، سردار محمدرضا موحد فرمانده سپاه امام علی بن ابی طالب (ع) و سردار حاج حسین یکتا، طی سفری به مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس، از یادمان نهر خین بازدید کردند.
هدف از بازدید فوق این بود که اهمیت حفظ میراث حماسی نهر خین را یادآور شوند نهر خین، نقطه‌ای گمنام در نقشه جغرافیایی، اما جاودانه در تاریخ ایثار و مقاومت، یکی از نماد‌های رشادت دوران دفاع مقدس است.
از پل نو تا شلمچه، راهی پر از خاطرات حماسه‌سازان است که نهر خین در قلب آن می‌درخشد. این منطقه، که زمانی محل تلاقی رزمندگان ایرانی با نیرو‌های متجاوز بعثی بود، امروز به یادمانی ارزشمند از شجاعت و ایثار بدل شده است.
یادمان شهدای این منطقه، روایتگر نبرد‌های نفس‌گیر و ایستادگی‌های ماندگار رزمندگانی است که در سخت‌ترین شرایط از مرز‌های ایران اسلامی دفاع کردند..
موقعیت نهر خین
در مسیر حرکت از پل نو به شلمچه، سمت چپ جاده تابلوی "به طرف نهر خین" دیده می‌شود. این نهر که جزیره بوارین عراق را از شلمچه ایران جدا می‌کند، با بیابانی دورافتاده احاطه شده است. نهر خین که به شط‌العرب عراق متصل می‌شود، دو و نیم متر عمق و عرضی متغیر بین هشت تا سی متر دارد.
نقش نهر خین در جنگ تحمیلی
پیش از آغاز جنگ، ارتش عراق از این نهر برای انتقال سلاح به عوامل خود در خرمشهر استفاده می‌کرد. در روز‌های نخست جنگ، نیرو‌های عراقی در 31 شهریور 1359 آرایش تهاجمی خود را در کنار نهر خین شکل دادند. پاسگاه مرزی خین نیز که از پیش زیر آتش دشمن قرار داشت، در سومین روز جنگ تخلیه شد و مدافعان در محدوده پل نو مقاومت خود را ادامه دادند.
عملیات‌ها و رشادت‌ها
در عملیات کربلای 4، این منطقه شاهد یکی از سخت‌ترین درگیری‌های خود بود و بسیاری از رزمندگان در این نبرد به شهادت رسیدند. دشمن برای جلوگیری از عبور رزمندگان، نهر خین را به مجموعه‌ای از موانع نظیر نبشی‌های ضربدری، سیم‌خاردار‌های حلقوی، میادین مین و دژ‌های مستحکم مجهز کرده بود.
رزمندگان در کربلای 4 با شجاعت به این منطقه نفوذ کردند، اما به دلیل افشای عملیات و شدت آتش دشمن، فرماندهان مجبور به توقف عملیات شدند. تجارب این نبرد سرانجام در عملیات کربلای 5 به آزادسازی نهر خین انجامید.
در این عملیات‌ها، فرماندهی لشکر به عهده سردار غلامرضا جعفری و جانشینی آن بر عهده سردار احمد فتوحی بود. همچنین گردان‌های مختلفی در این نبرد حضور داشتند که عبارت بودند از:
گردان امام حسین (ع)
گردان حضرت معصومه (س)
گردان امام رضا (ع)
گردان احتیاط سیدالشهدا (ع)
گردان احتیاط ولی‌عصر (عج)
گردان احتیاط امام حسن (ع)
گردان احتیاط حضرت ابوالفضل (ع)
گردان احتیاط موسی بن جعفر (ع)
گردان احتیاط جوادالائمه (ع)
این منطقه که یادآور رشادت‌های بی‌نظیر رزمندگان است، امروز به‌عنوان دروازه‌ای به بهشت شناخته می‌شود. بازسازی یادمان مقتل شهدای نهر خین، فرصتی برای زنده نگه‌داشتن یاد و خاطره این ایثارگران بزرگ خواهد بود.

عصر قم

انتهای پیام/

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/681724/یادمان-نهر-خیّن-با-مشارکت-استان-قم-بازسازی-می‌شود
بستن   چاپ