عصر قم
پنهان‌ترین تهدید
چهارشنبه 1 اسفند 1403 - 11:18:31
عصر قم - خراسان /پاسخ علمی به سوالات زیادی که درباره ویروس HPV داریم و گاهی با اطلاع‌رسانی نادرست در فضای مجازی ممکن است درباره آن به اشتباه بیفتیم
این روزها در فضای مجازی ممکن است با پست‌های مختلفی درباره ویروس HPV مواجه شده‌باشید و افراد مختلف، برای درمان آن نسخه پیچیده باشند. اطلاعاتی که دست‌به‌دست می‌شود گاهی درست و گاه اشتباه است؛ به همین دلیل بالابردن آگاهی درباره این ویروس، نحوه انتقال و واکسن آن ضرورت دارد و به این وسیله می‌توان درست را از نادرست تشخیص داد. سعی کردم در این مطلب، ساده، خلاصه و علمی به سوال‌ها درباره ویروس HPV پاسخ بدهم.
ویروس HPV را بشناسید
ویروس پاپیلوما انسانی یاHPV (Human Papillomavirus) یکی از شایع‌ترین ویروس‌های منتقله از طریق تماس جنسی است که ممکن است بسیاری از افراد بدون این که حتی از ابتلا به آن آگاه باشند، به آن مبتلا شوند. این ویروس می‌تواند به ایجاد زگیل‌های تناسلی، تغییرات پیش‌سرطانی در گردن رحم و حتی سرطان‌های مختلف مثل سرطان مقعد، دهان و گلو و آلت تناسلی منجر شود. بیش از 150 نوع مختلف دارد که به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: پوستی که به‌طور معمول، باعث زگیل‌های پوستی می‌شوند و خطر جدی ایجاد نمی‌کنند. این نوع زگیل‌ها معمولاً هیچ تهدید جدی برای سلامت ندارند و به ندرت به مشکلات جدی منجر می‌شوند. دسته بعدی نوع مخاطی است که می‌توانند زگیل‌های تناسلی ایجاد کنند و به گروه‌های کم‌خطر و پرخطر تقسیم‌بندی می‌شوند. گروه کم‌خطر معمولا مشکلات جدی ایجاد نمی‌کنند و از طریق سیستم ایمنی از بدن پاک‌سازی می‌شوند. گروه پرخطر در برخی موارد منجر به سرطان‌هایی مانند سرطان دهانه رحم، مقعد، واژن و گلو می‌شوند. اغلب افراد مبتلا به HPV علایمی نخواهند داشت و این ویروس بدون هیچ‌گونه نشانه‌ای از بدن دفع می‌شود. در مواردی منجر به ضایعات تناسلی می‌شود و در موارد دیگر ممکن است در زنان باعث ایجاد تغییرات سلولی دهانه رحم و پیش زمینه ایجاد سرطان دهانه رحم شود.
چطور منتقل می‌شود و آیا واکسن مهم است؟
ویروس HPV از طریق تماس مستقیم پوست با پوست منتقل می‌شود. این یعنی وقتی که فردی با شخص مبتلا به این ویروس در تماس نزدیک باشد، ویروس ممکن است به بدنش منتقل شود. یکی از رایج‌ترین روش‌های انتقال، تماس جنسی است. حتی اگر فردی هیچ علامتی از بیماری نداشته باشد، می‌تواند ویروس را به شخص دیگری منتقل کند. اگرچه استفاده از وسایل پیشگیری مانند کاندوم هنگام رابطه جنسی می‌تواند تا حد زیادی از انتقال ویروس جلوگیری کند، اما چون HPV از طریق تماس‌های پوست به پوست منتقل می‌شود، این محافظت کامل نیست. بنابراین، واکسن HPV می‌تواند یکی از بهترین راه‌های پیشگیری از ابتلا به این ویروس باشد. واکسیناسیون علیه HPV به ویژه در پیشگیری از انواع پرخطر مؤثر است. این واکسن می‌تواند در سنین پایین‌تر، پیش از شروع فعالیت جنسی، بهترین اثر را داشته باشد و از ابتلا به این ویروس جلوگیری کند؛ معمولاً واکسن HPV به زنان و مردان بین 9 تا 26 سال پیشنهاد می‌شود. اما در برخی موارد، افراد تا سنین بالاتر هم می‌توانند از واکسن استفاده کنند، به‌خصوص اگر به دلایلی در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند. واکسن HPV در کودکان دو دوز و در بزرگ‎سالان در سه دوز به‎صورت عضلانی تزریق می‌شود.

پاسخ به سوالات شایع درباره ویروس HPV
1این ویروس غیر از انتقال جنسی نحوه انتقال دیگری هم دارد؟ بله. احتمالا راه‌های انتقال دیگری هم دارد. در برخی مقالات از طریق وسایل شخصی آلوده هم ذکر شده که این مورد هنوز به‌طورکامل به اثبات نرسیده است.
2این ویروس تنها در زنان ایجاد سرطان می‌کند؟ خیر. در آقایان هم باعث ایجاد سرطان مقعد و ناحیه تناسلی می‌شود. آقایان هم باید نسبت به واکسینه شدن اقدام کنند.
3ضایعه زگیل تناسلی بدخیم است؟ خیر. ضایعات پوستی توسط انواع کم خطر ویروس HPV ایجاد می‌شوند.
4چه واکسنی بزنیم؟ تمام واکسن‌های موجود انواع پرخطر را پوشش می‌دهند و توصیه می‌شود هر نوع واکسن در دسترس را تزریق کنید و چنان‎چه واکسن گارداسیل تزریق کرده‌اید اما نتوانستید واکسیناسیون خود را کامل کنید، می‌توانید با واکسن های موجود مانند پاپیلوگارد دوره واکسیناسیون خود را کامل کنید.
5تزریق واکسن در بارداری و شیردهی مجاز است؟ تزریق واکسن در بارداری مجاز نیست اما در شیردهی مجاز است. چنان‌چه فردی از بارداری اطلاع نداشته و واکسن را تزریق کرده است جای نگرانی ندارد.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/702481/پنهان‌ترین-تهدید
بستن   چاپ