عصر قم - ایلنا / تحلیلگیر حوزه سیاست خارجی گفت: نشست فنی مسقط میتواند وارد مسائل جزئی شود و نقطه نظرات ما را به آمریکاییها منتقل کند. اما آنچه که قطعیت دارد این است که آمریکاییها با 3/67 درصد برای غنیسازی موافقت کردهاند و ما نیز موافقت کردهایم که مازاد غنیسازیمان را با خلوص 60 درصد و 20 درصد را به یک کشور ثالث با فاصله 280 کیلومتری منتقل کنیم که احتمالاً آن کشور ثالث نیز روسیه خواهد بود. به هر حال میدانید که در سیاست نمیتوانیم نظر قطعی بدهیم، اما من فکر میکنم که هر دو طرف مجبور هستند به سمت توافق حرکت کنند. بنابراین، هر دو طرف باید از یک سیاست انعطافپذیری پیروی کنند و سیاستهای انتقامجویانه را کنار بگذارند. تا به حال نیز نشان دادهاند که قادر به کنار گذاشتن این سیاستها هستند.
علی بیگدلی استاد روابط بینالملل در گفتوگو با ایلنا، در رابطه با مذاکرات شنبه آینده میان ایران و آمریکا و نشست تخصصی میان کارشناسان این دو کشور و تاثیر این نشستها در رسیدن به یک توافقی جامع، تصریح کرد: در درجه اول باید بگویم ایران هیچ راهی جز ادامه مذاکرات ندارد یعنی مشکلاتی که ما داریم به هیچ طریقی حل نمیشود مگر با ادامه دادن مذاکرات؛ تقریباً آمریکاییها هم همینطور هستند. جنگی در کار نخواهد بود و جنگ کل منطقه حتی خود آمریکا را تحت تأثیر قرار خواهد داد و به ضرر آنها خواهد بود. یکی از دلایلی که وزیر دفاع عربستان به ایران آمد، ارتباط به همین موضوعات داشت تا مقداری ایران را تشویق کند که نرمش بیشتری از خود نشان دهد و با حل اختلافاتش با آمریکا، منطقه به ناامنی کشیده نشود.
نتانیاهو بدون اجازه ترامپ حق ندارد آب بخورد
بازار
![]()
وی ادامه داد: عربستان سعودی نیز آمریکا را تحت فشار قرار داده است تا زمینه جنگ با ایران را کاهش دهد، زیرا در غیر این صورت، منطقه به آتش کشیده خواهد شد. از طرف دیگر، منطقه ما ثروتمندترین منطقه جهان است و این ثروتمندی باید گشایشی در اقتصاد غرب هم به وجود آورد. در حال حاضر، غربیها و بهویژه اروپاییها دچار نوعی تورم کالا و سرمایه شدهاند. این سرمایهها باید به خاورمیانه بیاید، خرج شود و اشتغال به وجود بیاورد. این صحبت هایی که نتانیاهو می کند بی معنی و تو خالی است. نتانیاهو بدون اجازه ترامپ حق ندارد آب بخورد. آنها به خاطر اینکه ایران را تحت فشار قرار دهند، می گویند به تنهایی هم که شده به ایران حمله می کنیم، اما اینها تنها حرفهای زیادی است که نتانیاهو میزند و هیچ کاری نمیتوانند انجام دهند.
راهی نداریم جز اینکه مسیر مذاکره را ادامه دهیم
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به مشکلاتی که ایران در داخل کشور دارد، عنوان کرد: ایران با توجه به مشکلاتی که در داخل دارد و با در نظر گرفتن اینکه اهرمهای قدرت در منطقه را از دست داده، دیگر نمیتواند به مدت طولانی در انزوای سیاسی و انجماد اقتصادی باقی بماند. راهی نداریم جز اینکه مسیر مذاکره را ادامه دهیم. آقای عراقچی هم طرح سه مادهای بسیار خوبی تنظیم کردهاند و من بارها در مصاحبههایم گفتهام که برای اینکه وارد مرحله دوم شویم، باید استراتژیهای مدبرانهای تنظیم کنیم که این طرح سهگانه آقای عراقچی کاملاً مورد پسند من است و بسیار خوب است. ما دیگر در این کار استاد شدهایم و ایدهی روشنی برای ادامه مذاکرات است.
آمریکاییها در این مذاکرات با گروسی، شورای حکام و سه کشور اروپایی مشورت خواهند کرد
بیگدلی در خصوص آنچه که در نشست فنی ایران و آمریکا در روز شنبه مورد بحث و گفت وگو قرار خواهد گرفت، بیان کرد: همان طرح سه مادهای آقای عراقچی مطرح خواهد شد. گروسی هم به همین دلیل که در رم همراه با هیئت ایرانی و آمریکایی با وزیر امور خارجه ایتالیا صحبت کرد، قطعاً با سفری که به ایران کرده، گزارش سفرش را به مقامات آمریکایی خواهد داد. تا ماه مه، آقای گروسی قرار است یک گزارش جامع از پیشرفتهای هستهای ایران به شورای حکام ارائه دهد که آن گزارش میتواند مورد تأیید یا عدم تأیید سه کشور اروپایی قرار بگیرد که صاحب مکانیزم ماشه هستند. آمریکاییها در حال ادامه این روند هستند و ما باید هشت جلسه با آن ها مذاکره کنیم. آمریکاییها در این هشت جلسه، هم با آقای گروسی مشورت خواهند کرد هم با شورای حکام و هم با سه کشور اروپایی.
ما با سه حریف مواجه هستیم؛ یکی آمریکا، یکی اتحادیه اروپا و دیگری آژانس
وی با بیان اینکه تفاوت این مرتبه با قرارداد برجام سال 2015 این است که در برجام سال 2015 محدودیت زمانی وجود داشت، گفت: این محدودیت زمانی یعنی بخشی از تعهدات قطعنامه 2231 سال 2020 خاتمه پیدا کرد، مثلاً فروش و خرید موشک و تسلیحات در سال 2023 و امسال سال 2025 در اکتبر ما از زیر بار سنگین قطعنامه 2231 رها میشویم به شرط اینکه گزارش آژانس حکایت از این داشته باشد که فعالیتهای ایران صلحآمیز است و در غیر این صورت مکانیزم ماشه فعال میشود. بنابراین، ما با سه حریف مواجه هستیم: یکی آمریکا، یکی اتحادیه اروپا و دیگری آژانس. امیدواریم که رضایت آنها حاصل شود.
این کارشناس حوزه سیاست خارجه در تحلیل اظهارات اخیر وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه فعلا ضرورتی برای حضور گروسی در روند مذاکرات نیست، بیان کرد: ایشان که چهارشنبه گذشته به ایران آمدند و آن گزارش را به طرفهای مقابل و شورای حکام داده است. قطعا آقای ویتکاف نیز در جریان قرار گرفته است. نمی شود به نظر سازمان انرژی هستهای آمریکاییها بیایند و موضوعی که آقای عراقچی تنظیم کرده است را بپذیرد. حتما آقای گروسی با طرف آمریکایی صحبت کرده و ضرورتی ندارد که آقای گروسی در این زمینه با ما صحبت کند. گزارشی که او ارائه کرده هم حاکی از این که سفر به ایران خوب بوده است اما مشخص نیست اصلا چه ضرورتی داشت آقای گروسی به رم برود اما قطعاً ملاقاتی با مقامات آمریکایی داشته است.
احتمالا مازاد غنیسازیمان با خلوص 60 درصد و 20 درصد به روسیه منتقل خواهد شد
بیگدلی درباره احتمال نگارش پیشنویس یک توافق در نشست سوم ایران و آمریکا، تصریح کرد: این نشست فنی مسقط حکایت از این دارد که دور دوم مذاکرات راضیکننده بوده است. نشست کارشناسان میتواند وارد مسائل جزئی شود و نقطه نظرات ما را به آمریکاییها منتقل کند. اما آنچه که قطعیت دارد این است که آمریکاییها با 3/67 درصد برای غنیسازی موافقت کردهاند و ما هم موافقت کردهایم که مازاد غنیسازیمان را با خلوص 60 درصد و 20 درصد به یک کشور ثالث با فاصله 280 کیلومتری منتقل کنیم، که احتمالاً آن کشور ثالث هم روسیه خواهد بود. به هر حال میدانید که در سیاست نمیتوانیم نظر قطعی بدهیم، اما من فکر میکنم که هر دو طرف مجبور هستند به سمت توافق حرکت کنند. بنابراین، هر دو طرف باید از یک سیاست انعطافپذیری پیروی کنند و سیاستهای انتقامجویانه را کنار بگذارند. تا به حال نیز نشان دادهاند که قادر به کنار گذاشتن این سیاستها هستند.
http://www.Qom-Online.ir/fa/News/724317/بیگدلی--احتمالا-مازاد-غنیسازیمان-با-خلوص-60-درصد-و-20-درصد-به-روسیه-منتقل-خواهد-شد