عصر قم

آخرين مطالب

آماری نگران کننده از مهاجرت اساتید دانشگاه اقتصادی

آماری نگران کننده از مهاجرت اساتید دانشگاه
  بزرگنمايي:

عصر قم - خراسان / وزیر علوم از مهاجرت 25 درصد استادان دانشگاه در چند سال اخیر خبر داده و اثر آن را در افت کیفی دانشگاه و دانشجو دانسته است. غصه، اما این جاست که مهاجرت، از افراد به شرکت ها، استارت آپ‌ها و سرمایه‌ها هم سرایت پیدا کرده است.
آمارها و حال و روز مهاجرت در کشور، همچون زخمی است که هر از گاهی روی آن باز می شود اما به میزان دردهایی که پدید می آورد، مرهمی بر آن نهاده نمی شود.
حالا در آماری جدید، حسین سیمایی صراف وزیر علوم روز پنج شنبه گفته است:«تاسف زمانی بیشتر می‌شود که شاید بتوانم بگویم در این چند سال اخیر، 25 درصد از استادان مهاجرت کرده‌اند، 25 درصد عدد نگران کننده‌ای است.»
بلای مهاجرت این «یک چهارم» ها
نمی توان این واقعیت را کتمان کرد که نظام آموزش عالی با مهاجرت استادان دانشگاه متحمل چه خسارت بزرگی می شود. موضوعی که وزیر علوم مصداق آسیب آن را افت دانشگاه و دانشجو می داند: وقتی این روند ادامه پیدا کند افرادی جایگزین آن ها می‌شوند که شاید از مرتبه ضعیف‌تری برخوردار هستند. این موضوع باعث می‌شود، همین طور دانشگاه نزول پیدا کند و دانشجو هم به همین صورت است.
دلیل مهاجرت چیست؟
طبیعی است که یک سوی مهم دلیل مهاجرت به مسائل و کاستی های اقتصادی استادان باز می گردد. وزیر علوم در آسیب شناسی این موضوع می گوید: یک عامل مهم آن عامل اقتصادی است که ما کارگروه خاص و ویژه‌ای برای آن تعیین کردیم برای این که نگرانی‌های اقتصادی از جمله مسکن برطرف شود. وقتی حقوق استادان در دانشگاه همسایه ما آن طرف آب، بین 4 تا 7 هزار دلار است و حقوق استاد تمام ما با 50 پایه به سختی به هزار دلار می‌رسد، حالا فکر کنید یک استاد جوان که وارد دانشگاه می‌شود 300 دلار می‌گیرد، ممکن است استاد تمام ما حال و انگیزه مهاجرت نداشته باشد اما این استاد جوان می‌خواهد زندگی تشکیل دهد، مسکن تهیه کند، ماشین بخرد، فرزندش را راهی مدرسه کند، با 300 تا400 دلار نمی‌تواند زندگی کند آن وقت جاذبه‌های آن طرف فراوان بوده، طبیعتاً علاقه‌ای نیز ندارد که مهاجرت کند اما برای معیشت مجبور است.
مهاجرت؛ درد دانشگاه صنعتی شریف
همه می دانیم که دانشگاه صنعتی شریف تهران مقصد اول بسیاری از دانش آموزانی است که در کنکور، صاحب رتبه های برتر می شوند. به نوعی این دانشگاه از مهم ترین مراکز آموزش عالی کشور به شمار می آید که البته امروز از غصه مهاجرت استادان و دانش آموختگان خود، دردمند است. محمدرضا هرمزی نژاد مدیر امور پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف، روزهای قبل(7آبان) به این موضوع پرداخته که مرور حرف های او باعث نگرانی می شود. هرمزی نژاد یکی از دلایل ثابت ماندن رتبه این دانشگاه در رتبه بندی جهانی موسسه تایمز را به مهاجرت استادان ربط داده و گفته است: ما همواره تلاش می‌کنیم رتبه دانشگاه هر سال در رتبه بندی های جهانی بهبود پیدا کند؛ اما امسال در رتبه بندی تایمز رتبه ثابتی داشتیم. البته از این بابت خوشحال هستیم چرا که در این شرایط مالی، مشکلات بودجه و همچنین در وضعیتی که ما تعداد نسبتا زیادی از همکاران خود را به دلایل مختلف نداریم و این افراد مهاجرت کرده یا مرخصی های بدون حقوق گرفته اند، ثابت ماندن رشد علمی وضعیت بهتری است.
کشورهای خارجی، استادان نخبه را جذب می کنند
مدیر امور پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف در ادامه توضیحاتش به نکته مهمی اشاره می کند که باز غصه هایمان بیشتر می شود: استادانی که از دانشگاه صنعتی شریف مهاجرت دایم یا موقت می کنند، افرادی بسیار فعال از نظر پژوهشی به شمار می روند؛ چرا که کشورهای خارجی استادان درجه دوم و سوم را استخدام نمی کنند و دنبال استخدام نخبگان هستند. بنابراین ما همکاران بسیار برجسته ای را از همه دانشگاه ها از جمله دانشگاه صنعتی شریف به دلیل مهاجرت از دست دادیم و افرادی که ماندند چندین برابر تلاش می کنند تا وجهه و رتبه دانشگاه حفظ شود به طور مثال در تایمز همکاران ما تلاش مضاعفی انجام می دهند تا رتبه دانشگاه سقوط نکند.
مهاجرت به افراد ختم نمی شود
اگر در سال های قبل، «مهاجرت» صرفا به افراد ختم می شد، اما حالا شرایط کاملا متفاوت است. امروز مهاجرت شرکت ها، فناوری و سرمایه نیز گریبان کشور را گرفته است. معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت 26 مرداد از همین موضوع خبر داده است: شرکت‌های دانش‌بنیانی که در کشور تأسیس می‌شوند، به دلایل مختلف از جمله فراهم نبودن شرایط مناسب برای فعالیت، به کشورهای دیگر، از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس منتقل می‌شوند. این روند مهاجرت شرکت‌ها حتی از مهاجرت افراد نیز خطرناک‌تر است.
ماجرای روادید نوآوری و استارت آپی در سال های اخیر از اخباری بوده که هر از گاهی آمارش کاممان را تلخ می کند. سه روز قبل محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران در سمینار اثرات مهاجرت بر کسب و کارها از همین دست آمار پرده برداشته است: «در دو، سه سال گذشته بیش از 2 هزار ویزای استارت آپی و کارآفرینی به مقصد کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای همسایه، برای جوانان ایرانی صادر شده است.»
خروج 200 میلیارد دلار سرمایه
او همچنین در همین فرایند به خروج سرمایه ایرانی ها هم اشاره کرده که شامل عدد غول آسایی است: طبق گزارش بانک مرکزی در طول 20 سال گذشته که در 12 سال آن میانگین نرخ سرمایه گذاری منفی بوده، حداقل 200 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است؛ عددی که طبق برنامه هفتم توسعه معادل نیاز کشور برای رسیدن به رشد 8 درصدی در یک سال است. در واقع در چند سال گذشته وضعیت شتاب خروج سرمایه و افزایش استهلاک سرمایه به مراتب تندتر از ورود سرمایه بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/671923/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیت‌الله مکارم‌شیرازی: جبهه ‌مقاومت را تقویت کنیم‌

تداوم قتل‌عام شیعیان مظلوم پاراچنار | حضرت‌آیت‌الله سیستانی خواستار تأمین امنیت شیعیان پاکستان شد | پزشکیان تسلیت گفت

کتاب " زمین انسان‌ها " یک روایت شاعرانه با رنگ و بوی فلسفی است

دنیا برای رنج‌های ما پشیزی ارزش قائل نیست!

(ویدئو) درخواست امام جمعه پردیسان قم از رهبر انقلاب درباره فتوای هسته‌ای

آیین نکوداشت «شهریار شهر یار» در قم برگزار شد

آغاز نهضت نوسازی و تکمیل تابلوهای راهنمای مسیر در قم

850 کیلوگرم انواع فرآورده‌های خام دامی و طیور در قم معدوم‌سازی شد

سوگواره حدیث غربت در قم افتتاح می‌شود

پیش بینی آب و هوای قم برای فردا یکشنبه 4 آذر 1403: صاف تا کمی ابری

111 نیروی آتش‌نشان در شهرداری قم ‏جذب می‌شوند

احداث یادمان شهدای رسانه جبهه مقاومت در قم

فرمانده مرزبانی: انسداد مرزها با جدیت پیگیری می شود

اهدای فیش حج تمتع برای جبهه مقاومت

رئیس دانشگاه آزاد: افزایش شهریه علوم پزشکی براساس عدل بود!

ویدئویی از تعقیب و گریز پلیس با سارقان

جزئیات معافیت تحصیلی دانشجویانی که پذیرش خارج از کشور گرفتند

انجام 247 عملیات امداد و نجات در 72 ساعت گذشته

برخورد خودرو با گله گوسفندان

حمله شکارچیان به 2 محیطبان پارک ملی پابند مازندران

انعقاد قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی

ستاره فوتبال زنان لبنان در کما

همدان میزبان پنجمین اردوی تیم ملی هاکی

کاتای تیمی مردان به یک چهارم راه یافت

ماجراهای بیرانوند، پرسپولیس و فدراسیون فوتبال

بی‌رحم‌ترین استوک‌های فوتبال ایران!

قاسم‌پور چگونه می‌تواند جایگزین حسن یزدانی شود؟

برتری تیم ملی و تاخیر 2 ساعته یک بازی به خاطر قطعی برق

شکست یاران قربانی و سحرخیزان برابر صدرنشین روسیه

مهدی قایدی و محمد محبی از دورانی دیگر!

پایان کار کاسمیرو در منچستر یونایتد!

بانک شیر مادر؛ پاک‌ترین بانک دنیا

روش درمان لک‌های پوستی از نظر طب نوین

علت بروز لک‌های پوستی از منظر طب سنتی

ترکیبات لکه‌برهای پوست در طب نوین

اهمیت مراقبت‌های ویژه از نوزادان نارس

عواملی که باعث بروز مشکلات پوستی می‌شود

طبقه‌بندی انواع لک‌های پوستی

استاندار قم: مسائل زیست محیطی در توسعه معادن لحاظ شود

موضوع «کتاب حانیه» در رابطه با زندگی یحیی و حضرت زهرا(س) است

خاطرات جدید منتشر شده حسن روحانی و روایت او از نامزدی در انتخابات

اهتزاز «درفشِ توحید» در بازار نشر

مدرسه هوشمند خیرساز شهید هندویان در قم افتتاح می‌شود

فرونشست به قم رسید!

فرونشست زمین به قم رسید

مزاحمت‌های خواستگار خیالی برای زن 71 ساله

آموزش و پرورش: هیچ مدرسه‌ای ویژه اتباع دانش‌آموز در کشور وجود ندارد

هزینه حج تمتع سال آینده اعلام شد

کشف 79 میلیارد تومان از 500 متکدی!

تماس تلفنی عارف با استانداری که دچار سانحه شد