عصر قم

آخرين مطالب

آیت الله رشاد: قدسی و غیرقدسی بودن علم از عناصر تعیین‌کننده هویت هر علم است اقتصادی

آیت الله رشاد: قدسی و غیرقدسی بودن علم از عناصر تعیین‌کننده هویت هر علم است
  بزرگنمايي:

عصر قم - رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: قدسی و غیرقدسی بودن علم از عناصر تعیین‌کننده هویت هر علم است.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در مراسم افتتاحیه پنجمین همایش علوم انسانی-اسلامی، پژوهش و فناوری، گفت: منطقه 14 ماه است که درگیر جنگ ظالمانه است و در روز‌های اخیر هم این احساس وجود دارد که فاجعه‌ای در منطقه در حال وقوع است و بوی حوادث تلخ استشمام می‌شود که از خداوند می‌خواهیم مسائل به نفع جامعه اسلامی خاتمه یابد.
وی در ادامه با بیان این پرسش که آیا می‌توان دانشی با محوریت مقاصد الشریعه سامان دهیم، افزود: مقاصد الشریعه کارکرد‌های معتبر دینی دارد و صرفاً کارکرد آن معرفت‌شناختی نیست و می‌تواند به مثابه قرائن برای کشف قواعد دینی از آن استفاده کرد و حتی می‌توان از آن برای تولید علوم انسانی اسلامی بهره ببریم.
رشاد با بیان اینکه مقاصد الشریعه مصالح عام و کلی تشریع الهی برای عباد بوده است که حاصل آن هم دفع ضرر از بندگان و جلب منفعت برای آنان است، اظهار کرد: در زمینه علوم انسانی اسلامی ابتدا باید مشخص کنیم که یک علم با چه مبنایی، اسلامی است یعنی کدام ملاک اگر بود علمی اسلامی است و اگر نبود اسلامی نخواهد بود و باید از چه روش‌شناسی برای تولید این علم باید استفاده شود و تلقی ما از این علوم چیست؟
استاد حوزه علمیه تهران با اشاره به مناط وحدت و تمایز علم که فلاسفه به آن پرداخته‌اند و از جمله ابن سینا در شفا به صورت مفصل وارد بحث شده است، افزود: زمانی انباشتی از قضایا منجر به یک علم می‌شود که درون آن نوعی انسجام و وحدت وجود داشته باشد و در بیرون هم تمایز. برخی گفته‌اند موضوع و خصوصیت موضوع در هر علمی سبب ایجاد انسجام درون و تمایز در بیرون است و برخی هم غایت را مطرح کرده‌اند که از جمله آخوند خراسانی بر این مسئله تاکید دارد. برخی هم گفته‌اند که گاهی چند مسئله در بین علوم مختلف مشترک است ولی هر علمی از یک حیث به آن می‌پردازد.
رشاد افزود: گروهی گفته‌اند برخی از علوم به غایت، برخی به موضوع و … تمایز در بیرون پیدا می‌کنند؛ نظریه تناسق می‌گوید هر علمی دارای 5 مؤلفه یعنی مبانی، موضوع، مسائل، منطق و غایت است و هر وقت این چند بعد با هم ساماندهی شدند علم تولید خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه می‌توان جایگاه‌های گوناگونی را در نظر بگیریم که اگر مقاصد را در آن اشراب کنیم حضور تأثیرگذاری در علوم انسانی خواهد داشت، اضافه کرد: از جمله این جایگاه، پیش‌انگاره‌های مقاصد در فلسفه علوم انسانی است، زیرا مقاصد همان غایات است و گفتیم یکی از 5 مؤلفه رکنی هر علمی، غایت آن است.
نقش غایت در علوم انسانی
وی تاکید کرد: اگر این اتفاق رخ دهد ما با غایت‌انگاری مقاصد در علوم انسانی طبیعتاً این علم را به ملاک کفایت یعنی اسلامی و دینی می‌رسانیم و براساس نظریه تناسق، چون همه مؤلفه‌ها باید تناسب داشته باشند سایر ارکان هم باید با سایر مؤلفه‌ها سازگار باشند؛ در این صورت غایات از سویی یکی از مؤلفه‌های خمسه است و از سوی دیگر در فلسفه هر علم دخالت دارد.
رشاد تصریح کرد: در حوزه مبانی، مقاصدالشریعه اشراب شده در علوم انسانی دو کارکرد دارد؛ یکی کارکرد بلاواسطه و دیگری با واسطه؛ (وقتی مؤلفه غایت متأثر از مقاصدالشریعه شد مثلاً اقامه قسط) پس علوم انسانی باید سعی کند در راستای اقامه قسط کارآمد شود و تلاش کند. اگر تحقق تعبد غایت است علوم انسانی هم باید سعی کند تحقق بخش شأن خلافت اللهی انسان شود.
وی اضافه کرد: علوم انسانی اگر بخواهد در راستای مقاصدالشریعه باشد شأن خلافت‌اللهی انسان را محقق کند و علوم انسانی در جهتی حرکت کند که انسان خلیفه خدا بر روی زمین شود؛ همینطور در موضوع و مسائل هم مؤثر است.
رشاد افزود: در بحث انسان، انسانی که خلیفه خداوند است موضوع علم است نه انسان به مثابه حیوان ناطق و برتر و نه حی متاله، زیرا فقط انسان حی متاله نیست و فرشته و جن هم حی متاله هستند. چنین انسانی موضوع علوم انسانی می‌شود و بناست این موضوع با آن غایت سازگار باشد.
تأثیر مقاصد بر ساختار علوم انسانی
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه غایات علوم انسانی براساس گفته شده مقاصدالشریعه است، گفت: بر این اساس، تولید مسائل و مباحث علوم انسانی هم متأثر از غایت و مقاصد است و بر ساختار علوم انسانی هم مؤثر است. ممکن است پرسیده شود که چه کسی گفته است که باید علوم انسانی را براساس مسائل دسته‌بندی کنیم؟ بلکه باید آن را براساس مقاصد دسته‌بندی کنیم؛ مثلاً یک دسته از علوم بناست قسط و یک دسته بناست مقام خلیفه اللهی انسان را محقق کند، آیا این سخن خلاف شرع است؟
وی افزود: بنابراین اگر کسی بگوید علم فقط یک مؤلفه یعنی غایت ندارد ولی طبقه‌بندی را می‌توان براساس غایت انجام داد، سخن نادرستی نیست و مقاصد می‌تواند در مهندسی درونی علوم و مهندسی برونی علم یعنی رابطه علم با همدیگر نقش مهمی داشته باشد. وقتی بنا شد مقید به سازوارگی مؤلفه‌های یک علم باشیم باید منطقی را در تولید علوم انسانی و حل آن به کار ببریم که مقاصد، شرعی و مقدس باشد.
وی تاکید کرد: مسائل قهرا باید قدسی باشند و حل آن هم باید با روش‌های قدسی باشد یعنی با روش سکولار نمی‌توان مسائل قدسی را حل کرد و حتی به عقل و تجربه صرف هم نمی‌توان تکیه کرد.
تأثیر مقاصد بر رویکرد‌های علوم انسانی
رشاد ادامه داد: وقتی پای مقاصد به تولید علوم انسانی باز شد در رویکرد‌های ما هم اثرگذار است و رویکرد ما هم از الحادی و سکولار به رویکرد قدسی تبدیل خواهد شد. البته این تأثیر بر هویت معرفتی علوم انسانی هم تأثیر دارد. قدسی و غیرقدسی بودن علم از عناصر تعیین‌کننده هویت هر علم است و وقتی مقاصد الشریعه مقاصد علوم انسانی شد و بر مؤلفه‌های علوم انسانی رنگ قدسی زد طبعاً در هویت علوم و جهت‌گیری آن هم مؤثر خواهد بود.
رشاد با طرح این پرسش که ما علوم انسانی را تولید می‌کنیم ولی از کجا بدانیم که این علوم اسلامی است؟ افزود: معیار تشخیص ما چیست و آیا مقاصد الشریعه در آن اشراب شده است یا خیر؟ به نظر بنده خود مقاصدالشریعه، معیار است یعنی اگر اقتصاد اسلامی تولید و به عدالت اجتماعی کمک کرد خواهیم فهمید که این علم اقتصاد، اسلامی بوده است. اگر علم اقتصاد اسلامی شد ولی ثمری نداشت دو دلیل دارد یا اینکه ما در مقام نظر خطا داشته‌ایم یا در مقام عمل نتوانسته‌ایم آن را پیاده کنیم و این هر دو هم مرتبط با مقاصد است.
وی تصریح کرد: همین شیوه را می‌توان در علم اخلاق و فقه و اصول و سبک زندگی و تمدن اسلامی مورد بهره قرار دهیم؛ البته در کاربست مقاصدالشریعه نباید در دامان تفریط و نه افراط بیفتیم و این تصلب را هم نداشته باشیم که بگوییم مقاصد تأثیری در علوم ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/677041/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیت الله کریمی جهرمی: خارج شدن از مشی مؤسسان حوزه علمیه، اساس حوزه را خواهد لرزاند

فقدان آیت الله مصباح ثلمه‌ای جبران ناپذیر برای امت اسلامی است

فقدان آیت الله مصباح یزدی ثلمه‌ای جبران ناپذیر برای امت اسلامی است

عکس | تصویری از حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در منزل یک خانواده‌ شهید مسیحی کشورمان

مهم ترین زمان زندگی تو!

معشوق شعر فارسی

احیای بیش از 100 رشته قنات در خراسان جنوبی

آمادگی قم برای مدیریت بحران‌های زمستانی

اختصاص 155 میلیارد تومان برای دفع آب‌های سطحی در قم

تصاویری از اجتماع بزرگ دختران حاج قاسم

دستور وزیر راه به رییس سازمان راهداری برای بررسی سریع درخواست یک شهروند

بارش برف و باران در راه تهران

قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ

کریم باقری: به خاطر شرایط پرسپولیس آمده‌ام

مدیرعامل پرسپولیس: بعد از بازی با نساجی به گاریدو تذکر دادیم

پاریس توافق با انریکه را پس می‌گیرد!

توافق 1.6 میلیون دلاری سرمربی نامدار ترکیه‌ای با عربستانی‌ها

سطح فنی مسابقات و میزبانی شیراز از زبان مربی تیم ملی کشتی

گفتگو با اولین مدال‌آور تاریخ کشتی فرنگی ایران

طرح ویژه شمس‌آذر برای بازی با استقلال

تعطیلات کریسمسی لامین یامال در دبی

حرف آخر فن دایک: عاشق لیورپول هستم

استقلال خوزستان پیش از دربی شارژ مالی شد

تشکیل ستاد مرکزی برگزاری یادواره های شهدا در کیش

تی اس اچ از مغز ترشح می‌شود

راز طول عمر مردم چین!

حضرت آیت الله جوادی آملی: جهان را عدل و عقل و صلاح ادراه می کند نه ظلم و وهم و سلاح!

مکافات قضا شدن نماز صبح آیت الله نخودکی اصفهانی

بیچاره ندانست که یارش سفری بود

مدیرکل میراث فرهنگی قم برکنار شد

ضرورت توسعه همکاری های مشترک قم و کربلا در قالب تفاهم نامه خواهرخواندگی

10 هزار واحد سایت 560 هکتاری مسکن ملی قم امکانات برق ندارد

عزم جدی دستگاه قضا در برخورد با چاه‌های غیرمجاز آب در قم

هشت پارکینگ اضطراری در آزادراه قم-تهران ساخته شد

اجلاسیه گرامیداشت چهلمین سال تأسیس جامعه‌الزهرا در قم برگزار شد

آمادگی کامل قم برای مدیریت بحران‌های زمستانی

احداث 8 پارکینگ اضطراری در آزادراه قم ـ تهران

قم و کربلا خواهرخوانده می‌شوند

پیش بینی آب و هوای قم برای فردا جمعه 7 دی 1403

هواشناسی: سامانه بارشی فردا وارد کشور می‌شود

ضرایب و منابع کنکور 1404 اصلاح شد

امکان ثبت نام تکمیل ظرفیت کنکور 1403 فراهم شد

تعطیلی کاروانسرای دیرگچین قم به علت برپایی «کنسرت فرضی»

آتش‌سوزی جزیی در پالایشگاه آبادان مهار شد

روایتی از عملیات نجات جان یک کودک در پاوه

ساخت 8 پارکینگ اضطراری در آزادراه قم - تهران

جانباز سرافراز 70 درصد «علی روشنی» به هم‌رزمان شهیدش پیوست

راز درخشش گلر گمنام در بازی ترسناک لیگ!

گاریدو: به سروش گفتم اگر این طور بخواهی ادامه بدهی، نمی‌توانی بازی کنی

گاریدو: به باشگاه‌ها اطلاع داده بودم که وضعیت مطلوبی نداریم