عصر قم

آخرين مطالب

در هوای سرد بیشتر سرما می‌خوریم؟ اقتصادی

در هوای سرد بیشتر سرما می‌خوریم؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - خبرآنلاین / در مطالعه‌ای که سال 2019 منتشر شد، محققان دریافتند وقتی موش‌ها در هوای خشک زندگی می‌کنند (بین 10 تا 20 درصد رطوبت نسبی)، توانایی آنها در مبارزه با عفونت‌های آنفلوآنزا در قیاس با موش‌هایی که در رطوبت نسبی 50 درصد زندگی می‌کنند کاهش می‌یابد.
حتماً شما هم پیش از بیرون رفتن از خانه در فصل زمستان، دقت می‌کنید لباس‌های گرم بپوشید، چون در غیر این صورت به احتمال زیاد سرما می‌خورید. اما آیا واقعاً وقتی هوا سرد است بیشتر احتمال دارد سرما بخوریم؟
ساده بگوییم، بله! بروز عفونت‌های تنفسی مانند سرماخوردگی در مناطق معتدل در فصل زمستان به اوج می‌رسد. البته هوای سرد و یخبندان مستقیماً سبب عفونت نمی‌شود، اما تحقیقات نشان داده که می‌تواند احتمال ابتلا به آن‌ها را افزایش دهد. 
یک توضیح رایج برای این موضوع به نحوه انتقال عفونت‌های تنفسی از فردی به فرد دیگر ربط دارد. ویروس‌هایی که سبب سرماخوردگی و آنفولانزا می‌شوند، از طریق ذرات کوچکی که افراد آلوده با عطسه و صحبت و سرفه در هوا منتشر می‌کنند، به سایرین سرایت می‌کنند. همچنین وقتی سطوح یا اشیاء آلوده را لمس کنید و سپس به دهان، بینی یا چشم‌هایتان دست بزنید، ممکن است به این ویروس‌ها مبتلا شوید. 
در طول زمستان، ما معمولاً زمان بیشتری را در فضاهای بسته می‌گذرانیم، یعنی زمان بیشتری را نزدیک افراد دیگر می‌گذرانیم، آن هم در مکان‌هایی که به احتمال بسیار زیاد تهویه هوای ضعیف دارند. این شرایط سبب می‌شود ویروس‌ها بین جمعیت بیشتر پخش شوند.
اما جز این تغییرات رفتاری، دانشمندان نشان داده‌اند که مکانیسم‌های بیولوژیکی مشخصی وجود دارد که توضیح می‌دهد چرا در هوای سرد بیشتر سرما می‌خوریم و پاسخ به «دما و رطوبت هوا» مربوط می‌شود. 
برای نمونه، سلول‌های مخاطی بینی ، نخستین خط دفاعی در برابر ویروس‌هایی هستند که از راه تنفس وارد بدن می‌شوند. به طور معمول، در واکنش به عفونت ویروسی، این سلول‌ها ترشح کیسه‌های ریز پر از مایع به نام وزیکول‌های خارج سلولی را افزایش می‌دهند که به پاک کردن ذرات ویروسی پیش از حمله‌ی آن‌ها به باقی بدن کمک می‌کنند. 
این کیسه‌ها حاوی مولکول‌هایی به نام microRNA نیز هستند که جلوی ویروس‌ها برای کپی کردن ماده ژنتیکی‌شان را می‌گیرند. این کار از تکثیر میکروب‌ها و ورودشان به بافت‌های ما جلوگیری می‌کند. 
تحقیقات نشان داده که این سیستم در هوای سردتر موفق عمل نمی‌کند. برای نمونه، زمانی این اتفاق می‌افتد که سلول‌های مخاطی بینی در معرض افت دما قرار گیرند، مشابه آنچه ممکن است هنگام بیرون رفتن افراد در هوای سرد رخ دهد، یعنی وقتی که دمای داخل بینی از 37 تا 32 درجه سانتی‌گراد کاهش می‌یابد. در نتیجه، ویروس‌های تنفسی به شکل موثر، ظرفیتشان را برای تکثیر دو برابر می‌کنند. 
رطوبت کمتر در زمستان ممکن است ظرفیت بدن برای حذف ذرات ویروسی استنشاق‌شده از هوا را کاهش دهد. در تصویر بالا نشان داده شده که ذرات آنفولانزا (رنگ آبی) درون برآمدگی‌های کوچک انگشت‌مانندی به نام مژک (صورتی تیره) قرار گرفته‌اند که از سلول‌های مخاطی بینی بیرون زده‌اند
اما پوشاندن صورت با چیزی مانند ماسک ممکن است به دو دلیل اصلی مفید باشد. نخست، این پوشش‌ میزان ذرات ویروسی که ممکن است وارد بینی شوند، کاهش می‌دهد و دوم، هوای گرم را جلوی صورت نگه می‌دارد که به حفظ عملکرد سلول‌های مخاط بینی کمک می‌کند. 
یکی دیگر از مواردی که می‌تواند بر نحوه واکنش بدن به ویروس‌ها در زمستان اثر بگذارد «رطوبت» است، چون هوای داخل خانه‌های ما در این فصل خشک‌تر از حد معمول می‌شود. 
وقتی هوای سرد بیرون وارد فضای خانه می‌شود و سپس داخل خانه گرم می‌شود، آن هوا حاوی بخار آب بسیار کمی است. تحقیقات قبلی نشان داده که با «کاهش رطوبت هوا» مرگ و میر ناشی از آنفولانزا در ایالات متحده افزایش می‌یابد. 
در مطالعه‌ای که سال 2019 منتشر شد، محققان دریافتند وقتی موش‌ها در هوای خشک زندگی می‌کنند (بین 10 تا 20 درصد رطوبت نسبی)، توانایی آن‌ها در مبارزه با عفونت‌های آنفلوآنزا در قیاس با موش‌هایی که در رطوبت نسبی 50 درصد زندگی می‌کنند کاهش می‌یابد. 
دلیلش این ست که هوای خشک مانند هوای سرد، عملکرد سلول‌های مخاطی را دچار اختلال می‌کند. در این مورد، نمی‌گذارد برجستگی‌های انگشت‌مانندی (مژک) که از سلول‌ها بیرون زده‌اند، تکان بخورند و ذرات ویروسی را پاک کنند. وقتی مژک‌ها درست عمل نکنند، ویروس‌ها به راحتی وارد سلول‌های بدن می‌شوند. 
بنا به دلایل ناشناخته، در شرایط خشک، سلول‌های ایمنی در دستگاه تنفسی نیز مواد شیمیایی کمتری (اینتِرفِرون) ترشح می‌کنند، در حالی که ترشح این مواد به جلوگیری از تکثیر ویروس‌ها کمک می‌کند. 
اگرچه مطالعه سال 2019 روی موش‌ها انجام شد، اما تحقیقات مشابه در انسان نیز نشان داده که مژک‌ها در شرایط کم‌رطوبت، کمتر قادر به پاکسازی دستگاه تنفسی از میکروب‌ها هستند. 
بنابراین، این تیم باور دارد که مرطوب نگه داشتن خانه‌ها، اداره‌ها، بیمارستان‌ها و مدارس در طول زمستان ممکن است برای دست نخورده نگه داشتن سیستم ایمنیِ دستگاه تنفسی بسیار مهم باشد. سطح ایده‌آل بین 40 تا 60 درصد رطوبت نسبی داخل ساختمان است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/683837/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم بزرگداشت مرحوم آیت الله گلپایگانی برگزار شد

جلسه شبانه درویش با کریم باقری

پیراهن‌هایی که برای همیشه ماندگار شدند

مرور بر برترین اتفاقات فوتبال جهان در سال 2024 میلادی

بررسی هفته 14 لیگ برتر ایران از زبان سیدصالحی

مگوایر: اخراج برونو باعث شد بازی را ببازیم!

شوت فنی خاکپو؛ گل اول لیورپول به لسترسیتی

تصویر دلگرم‌کننده میلاد محمدی علیه ویروس!

درگیری شدید در بازی کیا - پرسپولیس

از گل آزمون تا پاس گل طارمی؛ عملکرد لژیونرها در هفته اخیر

آیت الله آملی لاریجانی: امروز روز انسجام و وحدت کشور هست

نظر آیت‌الله سیستانی درباره نماز بعد از اذان صدا و سیما

روایت کتاب « شهربانو » روایت زندگی یک مادر با پسر جوانش است

کتاب « مریم » از مجموعه کتاب‌های زنان تاریخ ساز است

برگزاری مراسم نکوداشت سالگرد ارتحال علامه مصباح یزدی(ره) در قم

آخرین اخبار تعطیلی مدارس قم فردا 8 دی ماه 1403 | مدارس قم فردا شنبه 8 دی ماه 1403 تعطیل است؟

برگزاری رویداد «شده‌ام 9 ساله» در قم

دیدار جمعی از جوانان آلمانی با تولیت مسجد مقدس جمکران

گل خوردن از نقطه کرنر، عادت جدید یونایتد آموریم!

علی پاکدامن قهرمان شمشیربازی ایران شد

3 بازیکن برتر تاریخ فوتبال به انتخاب دیدیه دروگبا؛ خبری از مسی و کریستیانو رونالدو نیست

حقوق بازیکنان آرسنال در فصل 25-2024؛استرلینگ و هاورتس در صدر

گل دوم ولورهمپتون به منچستریونایتد توسط هوآنگ

جنجال در چمپیونشیپ؛ تعقیب و گریز بعد از خوشحالی!

سرماخوردگی مهاجم تراکتور را خانه‌نشین کرد

خلاصه بازی ولورهمپتون 2 - منچستریونایتد 0

داستان یک بازی؛ تاتنهام - لیورپول

گل اول لسترسیتی به لیورپول توسط آیو

انیمیشن سه بعدی چگونه درست کردن شکستگی انگشت پا

قند پنهان در نوشیدنی‌ها!

آیت الله مصباح یزدی برنامه روزآمد و کارآمد علوم حوزوی را تدوین کرد

آیت‌الله صدیقی خطیب نماز جمعه تهران در این هفته است

عملیات احداث فاز چهارم بیمارستان آیت الله خوانساری اراک آغاز شد

نظر آیت‌الله خامنه‌ای درخصوص راه رفتن هنگام اذان و اقامه

آیت‌الله جوادی آملی: شرایط شرعی کار کردن مسلمان تحت مدیریت یهودی

پیام آیت‌الله محقق داماد به مسیحیان داخل و خارج کشور: سالی پر از شادی و موفقیت پیش رو داشته باشید/ آرزوی بهترین ها برای شما

آیت الله آملی لاریجانی: شهادت در راه خدا ارزش بسیار عظیمی در فرهنگ اسلام دارد

رمان «شهر بانو» برازنده عنوان مادر ادبیات ایران

بزرگداشت آیت الله موسوی گلپایگانی (ره)در قم

رفع 155 نقطه حادثه‌خیز آب‌گرفتگی در قم؛ 14 نقطه مانده است

رئیس کل دادگستری قم از 2 واحد صنعتی جعفرآباد بازدید کرد

پزشکیان: در مدرسه سازی خودم کارگری خواهم کرد

ممنوعیت سرعت غیرمجاز تحت هر شرایطی

توصیه پلیس به مردم برای انجام معاملات ملکی

کشف 3 هزار قبضه اسلحه قبل از ورود به ایران

ردپای داروهای غیرمجاز در بازار سیاه آنلاین!

پزشکیان: آموزش در مدارس دولتی ارتقا خواهد یافت

سعید اخباری سرمربی چادرملو: بازی با تیم‌های بزرگ همیشه هیجان دارد

اخباری: ناراحتم سه امتیاز را نگرفتیم!

حضور 5+1 بازیکن بومی در دربی خوزستان