آیت الله اعرافی: دینداری با پیوستگی پایههای عقلی اعتبار مییابد
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر قم - به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله علیرضا اعرافی ظهر شنبه در نشست بینالمللی مدیران مراکز آموزشی و پژوهشی حوزه مطالعات اسلامی که در دانشگاه قم برگزار شد، اظهار کرد: در عصر جدید، شاهد شکلگیری مطالعات تازه و نوآورانه در حوزه دینشناسی و علوم اسلامی هستیم و این حرکتهای نظری در زمینه پدیده دین و به خصوص علوم اسلامی قابل توجه و بررسی است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به رویکردهای مطالعات دینی در طول تاریخ، بیان کرد: در گذشته دو نوع مطالعه اصلی وجود داشته است، نخست، مطالعات پیشادینی که از مبادی عقلی و فلسفی آغاز میشد و مسیر را برای ورود به ساحت دین مهیا میکرد.
عضو فقهای شورای نگهبان گفت: دینداری نمیتواند بدون پایههای عقلی، مستقل و آزاد اعتبار یابد و مبادی عقلی ارائه شده در فلسفه و کلام، شرطی ضروری برای فهم دین، به ویژه اسلام، محسوب میشوند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه شکلگیری یک دین تعقلی همراه با تعبد منطقی نیازمند مطالعات پایهای است، افزود: دومین نوع مطالعات مطالعات پس از پذیرش دین است که تاریخ طولانی در علوم اسلامی دارد و دامنهای وسیع از مباحث دینی، شامل اخلاق، تفسیر، حدیث و کلام نقلی را در بر میگیرد.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به نوع سوم مطالعات دینی که در دنیای معاصر توسعه یافته تصریح کرد: این مطالعات را «پسادینی» است که دین بهعنوان موضوع شناخت معرفتی مورد تحلیل قرار میگیرد.
امام جمعه قم اضافه کرد: این رویکرد نگاهی ثانویه و متأخر نسبت به منابع دینی دارد ضمن اینکه ایجاد فعالیت جدی در حوزههای پیشادینی، میاندینی و پسادینی ضروری است.
آیتالله اعرافی عنوان کرد: مطالعات پسادینی در جهان کنونی ارزشمند هستند، اما گاهی بیش از حد به آنها اهمیت داده میشود یا بالعکس، مورد کمتوجهی قرار میگیرند.
وی در ادامه بر نقش مهم مطالعات تطبیقی، مقایسهای و پژوهش در ادیان و مذاهب مختلف تأکید کرد و آن را عاملی برای گشودن افقهای نوین دانست.
مدیر حوزههای علمیه کشور بر ضرورت ارتباط میان علوم انسانی و اسلامی و بهرهگیری از روشهای تطبیقی تأکید و اذعان کرد: این مسیر میتواند رقابت مثبتی میان دانش دینی و سایر علوم فراهم آورده و زمینههای جدیدی برای گفتوگو ایجاد کند.
عضو فقهای شورای نگهبان تعدد روشها و متدولوژیهای تحقیق در علوم اسلامی را یادآور شد و گفت: علوم اسلامی برخاسته از منهجهای عمیق چندصدساله است و علم اصول با سابقهای هزارساله یکی از این الگوها است که هر پژوهش اسلامی باید بر آن استوار باشد تا اتقان یافتههای خود را تضمین کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری بر استفاده صحیح از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی در مطالعات اسلامی تأکید و عنوان کرد: تحولات علمی و فناورانه باید به شیوهای مدبرانه در این حوزه انعکاس یابد زیرا فناوریهای جدید فراتر از ابزار عمل کرده و ابعاد تازهای به دانش افزودهاند.
آیت الله اعرافی فناوری را یک ابزار و موضوع مطالعاتی و عامل تحولآفرین معرفی کرده و آفاق پیش روی مطالعات اسلامی را گسترده دانست که شایسته عمق بخشی بیشتر هستند.
کد خبر 6357794
-
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۱:۰۳
-
۱۰ بازديد
-
-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/694316/