عصر قم

آخرين مطالب

«گنبد نمکی قم» هدیه طبیعی 60 میلیون ساله اقتصادی

«گنبد نمکی قم» هدیه طبیعی 60 میلیون ساله
  بزرگنمايي:

عصر قم - بسیاری از مردم ایران نام دریاچه نمک یا حوض سلطان بارها به گوششان خورده است و می‌دانند که این دریاچه متعلق به استان قم است. اما «گنبد نمکی» قم عنوانی است که خیلی از هموطنان با آن آشنا نیستند یا مطلبی در خصوص آن ندیده‌اند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، «جاذبه‌ای شبیه به مریخ» شاید این توصیف خوبی برای گنبد نمکی قم باشد.
دریاچه‌ای نمکین که در میان صخره‌های بنفش، نارنجی، قهوه‌ای و آبی احاطه شده است. صخره‌هایی که آنها هم از جنس نمک و املاح معدنی هستند. پدیده زمین شناسی 60 هزار ساله که جلوه‌ای کم نظیر دارد. استان قم به دلیل قرار گرفتن در مرکز فلات ایران و منطقه گرم و خشک طبیعت خاص خود را دارد. شاید اینگونه به نظر بیاید که یک منطقه کویری یا بیابانی نمی‌تواند جاذبه خاصی برای گردشگران و طبیعت گردان داشته باشد اما با کمی توجه زیبایی‌های طبیعی این استان به چشم خواهد آمد.
دریاچه نمک یا حوض سلطان بخشی از طبیعت قم محسوب می‌شود و بسیاری از مسافران در جاده منتهی به قم چشمشان به آن می‌افتد. جاذبه‌های بکر روستاهای این استان نیز چیزی نیست که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت. اما وجود یک جاذبه طبیعی 60 میلیون ساله می‌تواند نکته برجسته‌ای برای گردشگران از سراسر جهان باشد.
زمینی شبیه به سطح سیاره مریخ در مسیر قم به شهر جعفریه وجود دارد که به «گنبد نمکی» معروف است. برای دسترسی به این جاذبه طبیعی، ابتدا باید از جاده اصلی قم به سمت دامشهر حرکت کرد. پس از گذشتن از پل، به دو جاده موازی برخورد می‌کنید که باید جاده سمت راست را انتخاب کنید. سپس لازم است حدود 9 کیلومتر رانندگی کنید تا به محل این گنبد طبیعی دسترسی پیدا کنید. گنبد نمکی طغرود در حدود 20 کیلومتری شهر قم و در 2 کیلومتری شهرک دامشهر واقع شده است.

عصر قم

این گنبد بزرگترین گنبد نمکی ایران و تنها گنبد نمکی به شکل متقارن در کشور است و یکی از جاذبه‌های ژئوتوریسم (زمین گردشگری) کشور محسوب می‌شود. پدیده‌ای که یکی از موقعیت‌های مورد علاقه عکاسان و طبیعت گردها محسوب شده و با وجود کمتر شناخته شده بودن، در معرض آسیب هم قرار گرفته است.
در میان این پدیده طبیعی دریاچه زیبای نمک تشکیل شده که دارای خواص درمانی است و می‌تواند عاملی برای جذب گردشگران در حوزه سلامت باشد. دریاچه نمک گنبد طغرود در میان صخره‌ها و کوه‌هایی که در آن سنگ نمک‌هایی به رنگ‌های قرمز، قهوه‌ای، آبی، بنفش و سفید به چشم می‌خورند احاطه شده است. آب این دریاچه بسیار زلال اما شدیداً تلخ است.

عصر قم

آب این دریاچه مملو از مواد معدنی است که به منظور جذب گردشگران نیاز به بررسی‌های دقیق‌تر و اطلاع رسانی بهتر دارد. در کنار جنبه‌های درمانی و گردشگری، این پدیده یک منبع بسیار مناسب برای تحقیقات زمین شناسی است. در فصل‌های مرطوب و پربارش، حجم آب این دریاچه افزایش می‌یابد و گستره وسیع‌تری را پوشش می‌دهد. اما در فصول خشک و کم‌بارش، این دریاچه به‌شدت کاهش حجم یافته و به جز یک گودال کوچک در مرکز، تقریباً خشک می‌شود این محل از طریق حرکت لایه‌های بزرگ نمک‌های زیرزمینی و در طی ده‌ها میلیون سال تشکیل شده و به‌خاطر شکل و شمایلی که دارد گنبد نمکی نامیده می‌شود. گنبدهای نمکی اصولاً در آب وهوایی با دمای بالا و تبخیر زیاد شکل می‌گیرند. به جز گنبد نمکی مشهور قم، در استان سمنان و هرمزگان هم چنین پدیده‌ای وجود دارد.
هسته مرکزی گنبدهای نمکی از سنگ تشکیل شده است. بارندگی‌های فصلی نقش مهمی در شکل‌گیری این ساختارها ایفا می‌کنند. پس از بارش باران، آب سریعاً تبخیر شده و روی زمین‌های نمکی اشکال تازه‌ای ایجاد می‌کند که باگذشت زمان به شکل گنبدی درمی‌آیند.
گنبدهای نمکی تحت‌تأثیر عوامل مختلفی مانند بارش، تبخیر، فرسایش و انحلال نمک، دچار تغییر و تحول مداوم می‌شوند. این تغییرات گاهی به صورت تدریجی و در طول زمان رخ می‌دهند و گاهی نیز ناگهانی و سریع هستند. گاهی اوقات نیز این ساختارها به طور کامل فرومی‌ریزند و از بین می‌روند.
یکی از بناهای تاریخی در نزدیکی گنبد نمکی، کاروانسرای «کوه نمک» است. این بنا یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی دوره سلجوقیان در استان قم است که در 15 کیلومتری جاده جعفریه و در بخش جعفرآباد واقع شده است. این کاروان‌سرا در سال 1380 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عصر قم

در طراحی این کاروانسرا عناصر معماری دوران سلجوقی مثل پلان چهار ایوانی و ضلع‌های مربعی استفاده شده است. در بین هر کدام از ضلع‌های این کاروانسرا یک فرورفتگی به‌شکل محراب وجود دارد. در کنار این محراب‌ها حجره‌های کوچکی دیده می‌شود و به منظور ساخت سقف در این کاروانسرا از آجر و برای دیواره‌های آن از سنگ استفاده شده است.
این بنا در گذشته نقش مهمی در تبادل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی میان مناطق مختلف ایفا می‌کرده است. مسافران و بازرگانان از سراسر کشور در این کاروان‌سرا اقامت می‌کردند و ضمن استراحت، اطلاعات و تجربیات خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذاشتند.
در نزدیکی گنبد نمکی یک معدن نمک نیز در گذشته وجود داشت که هم اکنون تعطیل است و یکی از دلایل تعطیلی آن سو برداشت ذکر شده است. به دلیل غلظت پایین نمک در این منطقه، نمک استخراج شده از این معدن بیشتر برای مصارف صنعتی و غیر غذایی مورداستفاده قرار می‌گرفته است اما این برداشت‌های نامنظم باعث ورود مواد زائد و آلاینده‌هایی چون گچ و نمک‌های مارن به درون گنبد نمکی شده که علاوه بر آسیب به ساختار طبیعی و زیبایی این پدیده، خطرات زیست‌محیطی را نیز به همراه داشته است.
ضرورت توجه هرچه بیشتر مسئولان و نهادهای استان قم به این منطقه گردشگری می‌تواند موجب کاهش تخریب داشته‌های محیطی و تاریخی این پدیده با ارزش شود و بسیاری از علاقه مندان، گردشگران و محققان را برای بهره بردن از این جاذبه خدادادی راهی این استان کند.
کد خبر 847686

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/715399/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شادمانی پسر پزشکیان از برد تراکتور

آیت الله نوری همدانی: ما طلبه‌ها نباید از مردم جدا شویم/اختلاف داخلی از تحریم و جنگ خطرناک‌تر است

داستانک/ جهانی که من نبودم!

"تو را با غیر می‌بینم، صدایم در نمی‌آید" با صدای دکتر رشید کاکاوند

برخورد دو خودرو پراید و ساینا شش مصدوم برجای گذاشت

ارائه خدمات درمانی اورژانس 115 قم در نوروز به بیش از 5 هزار و 409 نفر

تصادفات نوروزی در جاده‌های قم 26 درصد کاهش یافته است

بوسه مجدد آب بر لب تشنه یزد

کیفرخواست فرد توهین‌کننده به مقدسات و قرآن صادر شد

وزیر گردشگری: 40 درصد جمعیت کشور به سفر نوروزی رفتند

ترافیک سنگین در جاده‌های منتهی به کلان شهرها

6 کشته و زخمی در پی تصادف موتورسیکلت و پراید

تصویر مات ایران در جهان

آخرین وضعیت تامین آب شرب در یزد

انتقاد ماندگاری از گزارشگر بازی بابت اظهارات او در خصوص رامین رضاییان

دقیقی: کمیته داوران باید از خیبر عذرخواهی کند

برنامه دیدارهای تیم ملی فوتبال ساحلی در جام جهانی

سیو لحظه آخری اخباری علیه شکست گل‌گهر

حسین‌زاده: خوشحالی نکردم، فقط بوسه به مادرم بود

گل شماره 930؛ رونالدو متوقف نمی‌شود

گالاتاسرای: دفاع فنرباغچه از مورینیو شرم‌آور است!

گل دوم النصر به الهلال توسط کریستیانو رونالدو

گل سوم النصر به الهلال توسط کریستیانو رونالدو

اتفاق عجیب برای سحرخیزان در برد مهم

در فصل بهار بدخواب می شوید؟ بخوانید

سماق؛ ادویه‌ای خوش‌طعم با چاشنی سلامت!

ناگفته‌هایی از آیت‌الله رئیسی به روایت دخترش

سردار علایی: نباید احتمال اقدام نظامی آمریکا را نادیده گرفت

واکنش به پیام نوروزی خاص رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح با هشتگ عقلانیت

میرسلیم: 1000 میلیارد دلار سرمایه بعد از انقلاب از کشور خارج شده است

واکنش فلاحت‌پیشه به اظهارات لاریجانی درباره سلاح هسته‌ای: این سخنان آخرالزمانی کردن سیاست خارجی است

آرزوی آیت‌الله نوری همدانی چیست؟

فرزند آیت‌الله هاشمی: ایران و آمریکا سفارتخانه‌هایشان را باز کنند

تصاویر / مراسم چهلمین روز درگدشت آیت الله مستجاب الدعواتی در اصفهان

سفیران خنده را بشناسید؛ راهنمای نوشتن داستان برای فیلم‌های کمدی

دو خط کتاب/ سه‌شنبه‌ها با موری

برپایی بیش از 120 اردوی حرم‌شناسی در ایام نوروز قم

ارائه خدمات درمانی اورژانس 115 قم در طرح سلامت نوروزی

بارش شدید تگرگ در سنندج

دبیر ستاد سفر: ازدحام غیرعادی مسافر نداشتیم

واژگونی مرگبار پراید

آب سد زاینده‌رود به ناژوان اصفهان رسید

دختر اراکی هنوز پیدا نشده؛ کسی او را دیده است؟

سومین مصدوم‌ حادثه انفجار در کلانتری مشهد جان باخت

آب شرب انتقالی یزد به مدار بازگشت

زندگی عجیب آبراموویچ از لندن تا استانبول

صحبت‌های مسئولان شرکت مس در تمرین رفسنجانی‌ها

ادامه صدرنشینی تراکتور و سقوط استقلال در جدول رده بندی

کارترون: بازی سختی برابر آلومینیوم در پیش داریم

بی‌معرفتی در حق جیمی واردی؛ باید بازنشسته بشوی