ماجرای عجیب "بلایند دیتها" در ایران
اقتصادی
بزرگنمايي:
عصر قم - فرهیختگان / رشد قارچی انواع و اقسام دیتهای اینترنتی در یکسال اخیر و همچنین وایرال شدن ویدئوهای مختلف از آنها باعث این سؤال شد که چرا آنقدر این برنامهها میان مردم پرطرفدارند و چرا با وجود حواشیهای مختلف درباره آنها دختران و پسران مختلفی علاقهمندند در آنها شرکت کنند؟
روزنامه فرهیختگان نوشت: بازدیدهای میلیونی هرکدام از قسمتهای بلایند دیت از روز نخست توانست شرکتکنندگان آن را در مدت زمان کوتاهی تبدیل به یکی از پرفالوورترین اکانتهای اینستاگرام کند و زندگی تازهای برایشان بسازد و یا جای پایشان را در صنفی که در آن مشغول هستند محکمتر کند و به عدد قراردادشان اضافه کند یا اینکه پایشان را به آن باز کند. مانند صنف مدلینگ که برخی از این چهرهها را در آن فعال میبینیم.
▫️من کجای بازی ایستادهام؟
حال سؤال اینجاست با وجود سطحی بودن و حتی ساخت ضعیف برخی از این ویدئو دیتهای اینترنتی چرا مخاطبان به آن رغبت نشان میدهند و در کوتاهمدت آنها را پربیننده میکنند؟ به نظر میرسد پاسخ سؤال به جذاب بودن این دیتها بر نمیگردد، بلکه آن چیزی که مخاطب جوان را درگیر کرده است که دوست دارد خودش را در دنیای همسن و سالهایش با شاخصهایی که دارد ارزیابی کند و به یک سؤال درباره خودش پاسخ دهد: «من کجای این بازی ایستادهام؟»
بسیاری از مخاطبان این ویدئوها از روی یک کنجکاوی دوست دارند بدانند حالا که چنین برنامههای پربینندهای میان همسن و سالانشان طرفدار پیدا کرده است و دارد تبدیل به یک عرف اجتماعی میشود، این عرف در حال حاضر در چه وضعی قرار دارد؟ و فاصله آنها تا عرف چقدر است؟
▫️نرمالایز میکنیم
چند وقت پیش ویدئویی از یک دختر 20 ساله شرکتکننده در یکی از ویدئو دیتها منتشر شد که به شکل عادی نشان داد خرید گوشی توسط آقاپسر در یک رابطه عاطفی برای دخترخانم امر عادی و توقع بهجایی است. ویدئویی که اگرچه روز اول به خاطر بالا بودن توقع حسابی سوژه شبکههای اجتماعی شد، اما این دست ویدئوها به راحتی میتوانند مسائلی را که پیش از این اصلاً عرف نبوده است، به شکل کاملاً سادهای عادیسازی و یا به اصطلاح مجازی نرمالایز کند. به گونهای که شما اگر جای دیگری مشابه این حرف را بشنوید دیگر برایتان تازگی ندارد و نمونهاش را قبلاً شنیده و دیدهاید. این عادیسازی میتواند جنبههای مختلفی داشته باشد، از توقعات در رابطه عاطفی میان پسر و دختر تا ظاهرهای نامتعارف و یا دستکاری شدهای که بسیار در این قبیل برنامهها شاهد آن بودهایم. افراط در استفاده از فیلر و بوتاکس، تتوهای مختلف در بدن شرکتکنندگان و حتی نوع پوشش شرکتکنندگان میتواند نوعی عرفسازی را برای نسل جوان جامعه شکل دهد که ربطی به ضوابط فرهنگی کشور ندارد.
▫️دیده میشوم حتی به غلط!
مشهور شدن دختر و پسرهای حاضر در ویدئو دیتهای اینترنتی باعث شده افراد زیادی بخواهند خودشان را به این برنامهها برسانند و در آن شرکت کنند. اما طبق پرسوجوهای مختلف متقاضیان باید قبل از شرکت در برنامه تست دهند تا عوامل برنامه آنها را دستچین کنند و بهترین انتخابها را داشته باشند. نکته جالب توجه این است که با اینکه بسیاری از دختران و پسران شرکتکننده در این برنامه توسط طرف مقابل یا مجری تحقیر میشوند و حتی پس میخورند، با این حال به علت به وجود آمدن شهرت برایشان حاضرند در این برنامه شرکت کنند تا مورد توجه مخاطبان قرار بگیرند و یک گروه هواداری از دختران یا پسران بد برای خودشان دست و پا کنند.
▫️گیلتی پلیژر
اصطلاح «گیلتی پلیژر» شاید تا چندسال پیش اصطلاح ناشناختهای بود اما هرزچرخیدنهای اینترنتی و شبکه اجتماعی میان بسیاری از مردم این اصطلاح را جا انداخت. اگر این کلمه را در اینترنت جستوجو کنید با این مفهوم روبهرو میشوید که نوعی تفریح شخصی است و شما از اینکه دیگران متوجه آن شوند میترسید، چون احساس میکنید در شأن شما نیست اما از انجام آن خوشتان میآید. ویو زدن پای ویدئو دیتهای اینترنتی نیز مصداق همین موضوع است که این دست ویدئوها که اغلب محتواهای مبتذل و سخیفیاند گیلتی پلیژر کاربران را تشکیل میدهند.
هرچند سرنوشت بلایند دیتهای اینترنتی تا اینجای کار فعلا بسته شدن و توقف فعالیت بودهاست اما آنچه که در این باره اهمیت زیادی دارد این است که باید از همان ابتدا پدیدههای شبکههای اجتماعی از پکیجفروشی تا همین دیتهای اینترنتی مورد بررسی قرار گیرد تا چرایی ظهور و مورد استقبال بودن آنها بررسی شود. با این حال بازخوردها به دستگیری و توقف فعالیت این دست صفحات از سوی عموم مردم تا اینجای کار مثبت بودهاست و بسیاری از خانوادهها و حتی خود نسل زدیها با اینکه از بینندگان این برنامهها بودند با توقف فعالیت آنها موافق بودند.
بازار ![]()
-
چهارشنبه ۲۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۷:۰۳
-
۱۹ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/716963/