عصر قم

آخرين مطالب

دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم کشف شد گفتگو

دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم کشف شد
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا / یک پژوهشگر و زبان‌شناس از کشف و خوانش دومین کتیبه «پهلوی کتابی» از دوره ساسانی در محوطه نقش رستم و در پشت آرامگاه خشایارشا هخامنشی، خبر داد.
ابوالحسن اتابکی ـ پژوهشگر آزاد و زبان‌شناس ـ نتیجه خوانش کتیبه نویافته در نقش رستم را در اختیار رسانه‌ها قرار داد و درباره آن گفت: این سنگ نوشته، دومین کتیبه مربوط به استودانی است که ما در درون محوطه نقش رستم و در پشت آرامگاه خشایارشا (در مرودشت استان فارس) کشف کردیم و با اینکه به شدت در گذر زمان آسیب دیده، ترجمه آن چنین است: «این دخمک (استودان) مهرگشنسپ انوشه روان (است)؛ بهشت بهرش باد».
بازار


این پژوهشگر افزود: پیش‌تر نیز یک سنگ‌نوشته سنگ گور در همین محوطه نقش رستم کشف کرده بودیم که با همکاری خانم نجمه ابراهیمی در نشریه «پیام باستان‌شناس» دانشگاه ابهر چاپ شد.


او درباره کاربرد استودان‌های دوره ساسانی توضیح داد: در دوره ساسانی به طور نسبی، استودان‌ها (استخوان‌دان‌ها) به «فضاهایی منفرد تاقچه‌ای یا هلالی‌شکل» گفته می‌شد که در دیواره عمودی صخره‌ها و صخره‌کنده‌ها ایجاد شده‌اند و هنگامی استخوان‌های مردگان بوسیله حیوانات درنده و پرندگان لاشخوار در «دخمه‌های آفتاب» از گوشت تهی می‌شد، این استخوان‌های آفتاب خورده و پاک شده به مکان‌های مختلف تدفین انتقال داده می‌شد که یکی از این روش‌های تدفین در دوره ساسانی، گذاشتن استخوان‌ها در استودان بود.
اتابکی اضافه کرد: شکل‌گیری این نوع شیوه تدفین با فراگیری آموزه‌های زرتشتی در فلات ایران و همگونی دین و دولت رواج یافت که از بُعد سیاسی با تشکیل حکومت فرته‌داران «نگهبانان آتش» در پارس و خاندان آتروپات در آذربایجان پس از دوره هخامنشی به منصه ظهور رسید. این حکومت‌ها که نخستین بارقه‌های دیانت زرتشتی را در جغرافیای سیاسی فلات ایران رقم زدند به تقلید از آرامگاه‌های شاهان بزرگ هخامنشی به رواجِ گوردخمه‌ها و استودان‌هایی سازگار با آموزه‌های دین زرتشتی در دل کوهستان‌ها و صخره‌ها پرداختند.
این پژوهشگر افزود: نمونه بارز این گوردخمه‌ها در فارس، گوردخمه «دائو دختر» فهلیان، «گوردخمه فالونک» مرودشت، «آرامگاه ناتمام چاشتخور»، «گوردخمه‌های آخور رستم و تنگ زندان»، در جنوب تخت جمشید، گوردخمه شرق نقش رستم و در مناطق غربی فلات ایران «گوردخمه‌های (به اشتباه) منسوب به مادی و در اصل بعد از دوره هخامنشی» همچون «گوردخمه سکاوند»، «قیزقاپان»، «کورخ کیچ»، «دکان داود» و ...حائز اهمیت است.

عصر قم

این کتیبه در کنار استودانی در محوطه نقشم رستم و پشت آرامگاه خشایارشا هخامنشی شناسایی شده است.
اتابکی بیان کرد: قداست و پاکی عنصر خاک در مواجهه با تازش دیو نسو «که بر پیکر مرده هجوم می‌آورد و باعث ناپاکی کالبد می‌شود» باعث این نگرش شد که پیکر درگذشتگان به دینان زرتشتی باید تا حد امکان از این عنصر مقدس (خاک) دور بماند. با این نگرش، گستره فراوانی از تدفین‌های متداول با آیین زرتشتی از جمله استودان‌ها (که خود نمونه دگرگون و کوچک شده گوردخمه‌ها بودند)، در برخی از نواحی جنوبی، بویژه در سرزمین پارس شکل گرفتند.
این پژوهشگر گفت: برخی از این استودان‌ها دارای سنگ‌نوشته‌های به خط پهلویِ کتابی هستند که در اطراف یا کنار آن به نگارش درآمده‌اند.

عصر قم

کتیبه نویافته به خط پهلوی در این بخش از استودان شناسایی شده است.
اتابکی اظهار کرد: بیشتر استودان‌های باقی مانده در فلات ایران از دوره ساسانی در کوهستان‌های دشت مرودشت (اطراف شهر استخر و نقش رستم) واقع شده‌اند که نشان از اهمیت این مکان در نزد ساسانیان به عنوان زادگاه آیینی بوده است. از سوی دیگر این مکان به عنوان خواستگاه میهنی و آیینی، مرکز علوم و کتابت، محل اسناد و گنجینه‌های دولتی و تبلوری از قدرت بزرگان و خاندان‌های نژاده در دوره ساسانی تا چندین سده پس از اسلام به شمار می‌رفته است.

عصر قم

خوانش دومین کتیبه پهلوی کتابی از دوره ساسانی در محوطه نقش رستم

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/718042/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شناسایی کتیبه‌ای شاعرانه به فارسی و عربی در بنگلادش

مرد اسیدپاش با یک خانه باغ از همسرش رضایت گرفت

پسر زندانی به خانواده مقتول: از خونم بگذرید

شبی که قرار بود نکونام اخراج شود

بودجه هنگفت تابستانی یونایتد با یک شرط مهم!

ثبت یک رکورد جدید و خاص برای رونالدو

گری نویل: قهرمانی در اروپا می‌تواند فصل آرسنال را نجات دهد

لیموچی در سپاهان شغل جدید گرفت!

چند توصیه در مورد سردرد سینوسی

چهلمین سفر استانیِ قاضی‌القضات؛ اژه ای به همدان رفت

تقدیر وزیر خارجه امارات از ایران به‌خاطر ورود به گفتگوی غیرمستقیم با آمریکا

توضحیات آشنا درباره توییت جنجالی؛ تعلق خاطر من به انقلاب، امام و رهبری نه قابل انکار است و نه قابل برگشت

صالحی: امکان درگیری آمریکا با ایران را بسیار ضعیف می‌بینم

ایران در آستانه پرتاب ماهواره مخابراتی به مدار ژئو تا سال 1405

ترامپ: بزودی درباره ایران تصمیم می‌گیریم

شنیده‌های خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال از زمان سفر گروسی به تهران و مکان دور بعد مذاکرات

واکنش وزیر کشور دولت سیزدهم به اظهارات عارف درباره انتخاب روسای دانشگاه‌ها

گزارش ویتکاف به ترامپ از محتوای مذاکرات/ آکسیوس: دور بعدی مذاکرات در رُم برگزار می‌شود

پپ تأیید کرد؛ قرارداد گوندوگان تمدید شد!

آیت‌الله شعبانی: باید حجاب را به‌عنوان یک ارزش در جامعه نهادینه کنیم

حاج صفی نبود، آاک باخت، المپیاکوس قهرمان شد

پلیس مبارزه با سوداگران مرگ در قم به لقاء الله پیوست

سکوت و لبخند معاون پرسپولیس در مورد بیرانوند

فرشته نجات آبی‌ها از برزیل آمد

رابرتسون حق داشت از فن‌دایک عصبانی باشد!

سوله یاد توتی را در دربی رم زنده کرد!

نیروی پلیس مبارزه با مواد مخدر قم به شهادت رسید

پیش‌ بینی آب و هوا قم فردا دوشنبه 25 فروردین 1404 | پیش بینی هواشناسی قم فردا | وضعیت آب و هوای قم فردا

ورود دادستانی به پرونده تعرض به دانش‌آموزان در ری

شهادت نیروی پلیس مبارزه با مواد مخدر قم

پیام سرمربی نیوکسل از بیمارستان؛ یونایتد را عالی بردید!

گل اول لاتزیو توسط آلسیو رومانیولی در دقیقه 47

دزیره دوئه:من امباپه نیستم و راه خودم را می‌روم!

گل اول آاس رم به لاتزیو توسط ماتیاس سوله

بادامکی: پرسپولیس تا آخرین لحظه برای قهرمانی می‌جنگد

آیت‌الله مکارم: ارتباط با جن حرام است!

تاثیر مستقیم نیما یوشیج بر افشین علا

بخشی از کتاب/ نیمی از نگرانی‌های ما

شعر خوانی زیبایی از سامان کجوری

گسترش شبکه فروشگاهی طرح کالابرگ در قم به بیش از 2 هزار مرکز

برق خوری در یکی از روستاهای قم

موضوع انسجام شهرداری و شورای اسلامی شهر در قم مهم است

اعلام برنامه خاموشی قم در روز دوشنبه

تعرفه پزشکی به نرخ امسال، بیمه به نرخ پارسال

عربستان در مکه ممنوعیت جدید اعمال کرد

عزل مدیر آموزش و پرورش ری در پی تعرض معلم به دانش آموزان

قتل هولناک مرد غرفه‌دار در میدان میوه و ‌تره‌بار

آماده‌باش امدادگران هلال احمر در پی هشدار هواشناسی

قتل مرد ایرانی با ضربه چاقو در ترکیه

کشف و انهدام شبکه اختلاس در مجموعه شرکت مس