عصر قم

آخرين مطالب

مرگ سالانه بیش از 40 هزار ایرانی به دلیل آلودگی هوا اقتصادی

مرگ سالانه بیش از 40 هزار ایرانی به دلیل آلودگی هوا
  بزرگنمايي:

عصر قم - خبرآنلاین / یک کارشناس محیط‌زیست به خبرآنلاین می‌گوید: «حدود 15 درصد از مرگ‌های طبیعی در ایران، ناشی از آلودگی هواست و بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه بیش از 40 هزار نفر در ایران به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. هم‌چنین این آلودگی در افزایش بیماری‌های تنفسی، قلبی و سرطان‌ها نیز سهیم است.»
سال‌هاست که ایران با پدیده آلودگی هوا دست‌وپنجه نرم می‌کند و میزبان آلاینده‌ها و ذرات معلقی است که با تیره کردن آسمان کشور، راه نفس کشیدن را برای شهروندان تنگ می‌کنند. مطابق با آخرین داده‌های اداره کل هواشناسی، پایتخت تا واپسین روزهای سال 1403 با افزایش آلاینده‌های جوی، به‌ویژه ذرات معلق کوچک تر از 2.5 میکرون در مناطق مرکزی و نیمه جنوبی دست‌وپنجه نرم می‌کرد. شاخص کیفیت هوای سایر کلانشهرها، اعم از مشهد، تبریز و اصفهان، نیز پابه‌پای تهران در محدوده «ناسالم» برای تنفس شهروندان قرار داشت.
وحید نوروزی، کارشناس محیط‌زیست و مدیریت شهری، آلودگی هوای ایران را یک مشکل جدی می‌داند که نیازمند اقدامات فوری و بلندمدت است. او در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌‎گوید: «آلودگی حاکم در کشورما ناشی از ذرات معلق با اندازه زیر 2.5 میکرون است؛ که منشاء انسانی دارد و از احتراق خودروها، فعالیت نیروگاه‌ها و صنایع سرچشمه می‌گیرد. به طور نمونه، حدود 70 درصد از آلودگی هوا در تهران ناشی از وسایل نقلیه، شامل خودروها و موتورسیکلت‌ها و حدود 30 درصد ناشی از فعالیت صنایع سنگین مانند پتروشیمی و فولاد است.»
بازار
متن کامل این گفت‌وگو در ادامه آمده است:
متوسط شاخص کیفیت هوای پایتخت در سالی که گذشت، چگونه بود؟
در سال 1403، میانگین شاخص کیفیت هوا در تهران به‌طور متوسط 120 بود که در برخی روزها به 200 (سطح ناسالم) و حتی 300 (سطح خطرناک) رسید. 
سطح ذرات معلق (PM2.5 و PM10)، در مقایسه با استاندارد جهانی، چقدر بود؟
بر اساس گزارش سازمان محیط‌زیست ایران، میانگین غلظت ذرات PM2.5 در تهران در سال 1403 حدود 35 میکروگرم بر مترمکعب بود، در حالی که استاندارد جهانی آن 10 میکروگرم بر مترمکعب است.
در کدام مقطع از سال، بالاترین میزان این ذرات را داشتیم؟
در برخی روزهای زمستان، غلظت PM2.5 در تهران به 100 میکروگرم بر مترمکعب نیز رسید.
به جز تهران، کیفیت هوای کدام مناطق کشور طی یک سال گذشته در محدوده ناسالم قرار داشت؟
شهرهای صنعتی مانند اصفهان و اراک بیشتر در معرض هوای ناسالم بودند و میانگین شاخص کیفیت هوا در برخی ماه‌ها به 150 تا 200 رسید.
منشأ این آلودگی را در چه عواملی می‌توان یافت؟
آلودگی‌ای که در کشورما حاکم است، آلودگی ذرات معلق با اندازه زیر 2.5 میکرون است؛ که منشاء انسانی دارد و از احتراق خودروها، فعالیت نیروگاه‌ها و صنایع سرچشمه می‌گیرد. به طور نمونه، حدود 70 درصد از آلودگی هوا در تهران ناشی از وسایل نقلیه، شامل خودروها و موتورسیکلت‌ها و حدود 30 درصد ناشی از فعالیت صنایع سنگین مانند پتروشیمی و فولاد است. در بعضی استان‌ها نظیر خوزستان هم گرد و غبار طبیعی تا 50 درصد از آلودگی هوا را تشکیل می‌دهد.
بررسی‌های جهانی نشان می‌دهد که آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر زودرس در جهان بعد از فشارخون بالا، استعمال دخانیات و سوءتغذیه است و سالانه 7 میلیون نفر را به کام مرگ می‌کشاند. تلفات ناشی از این معضل در کشور ما به چه شکل است؟
حدود 15 درصد از مرگ‌های طبیعی در ایران، ناشی از آلودگی هواست و بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سالانه بیش از 40 هزار نفر در ایران به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. هم‌چنین این آلودگی در افزایش بیماری‌های تنفسی، قلبی و سرطان‌ها نیز سهیم است.
چه اقداماتی در راستای کنترل آلودگی و بهبود کیفیت هوای کشور، خصوصاً در سال گذشته، صورت گرفته است؟
به طور کلی، تعویض خودروهای فرسوده، ارتقای کیفیت سوخت، توسعه حمل‌ونقل عمومی، کاشت درخت و ایجاد فضای سبز اقداماتی هستند که طی این سال‌ها در جهت کاهش و کنترل آلودگی هوا انجام شده‌اند. در خصوص مورد نخست، طبق اعلام رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل، از ابتدای سال 1403 تا اواسط زمستان، نزدیک به 316 هزار دستگاه خودرو سواری و وانت فرسوده اسقاط شده و در این مدت حدود 12 هزار دستگاه، انواع خودرو سنگین باری و مسافری، از رده خارج شدند.
هم‌چنین در راستای ارتقای کیفیت هوا طی سال‌های اخیر، تولید بنزین یورو 4 و یورو 5 به 70 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است، اگرچه هنوز در برخی مناطق، سوخت‌های با کیفیت پایین (یورو 2) استفاده می‌شود.
در تهران، طول شبکه مترو به 300 کیلومتر رسیده است و روزانه بیش از 3 میلیون نفر از آن استفاده می‌کنند. با این حال، حمل‌ونقل عمومی تنها 30 درصد از سفرهای شهری را پوشش می‌دهد. البته ورود اتوبوس و تاکسی برقی در صنعت حمل و نقل عمومی پایتخت هم از اقدامات ارزشمند در سال1403 محسوب می‌شود.
در زمینه ایجاد فضای سبز در جهت ارتقای کیفیت هوای کشور متأسفانه کمی ضعیف هستیم؛ زیرا سرانه فضای سبز در تهران تنها 15 مترمربع به ازای هر نفر است، در حالی که استاندارد جهانی آن 25 مترمربع است.
در مسیر مقابله با بحران آلودگی هوا در ایران با چه چالش‌هایی مواجه هستیم؟
کمبود بودجه یکی از جدی‌ترین چالش‌های پیش‌روست. برای اجرای کامل برنامه‌های کاهش آلودگی هوا، سالانه به حدود 10 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است، اما بودجه اختصاص‌یافته تنها یک میلیارد دلار است.
افزایش جمعیت و شهرنشینی هم مسئله دیگری است که کنترل آلودگی هوا را بیش از پیش دشوار می‌کند. جمعیت تهران به 9 میلیون نفر رسیده است و روزانه بیش از 15 میلیون سفر درون‌شهری انجام می‌شود. پیش‌بینی می‌شود جمعیت کلان‌شهرهای ایران تا سال 1410 به 40 میلیون نفر برسد.
تغییرات اقلیمی و خشکسالی هم موارد دیگری هستند که در افزایش آلودگی هوا و ماندگاری آن نقش دارند. در سال 1403، میزان بارندگی در ایران 30 درصد کمتر از میانگین بلندمدت بود. این خشکسالی باعث افزایش گرد و غبار و کاهش فضای سبز شده است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/721680/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیت الله نورمفیدی: فریاد امام خمینی، ندای مظلومان جهان بود

اشکالات آیت‌الله منتظری با موضوع اعدام سید مهدی هاشمی بی‌ارتباط نیست

آیت‌الله کعبی: ملت ایران قدردان اقتدار فرزندان خود در ارتش هستند

آیت‌الله دری نجف آبادی: راهی که ملت در پیش گرفته‌اند با هیچ توطئه‌ای عوض نخواهند کرد

آیت‌الله دری نجف آبادی: ملت ایران مسیر خود را با صلابت به پیش می‌برد

مهلت شرکت در همایش مدیریت تراز انقلاب اسلامی در اندیشه و سیره آیت‌الله‌ خامنه‌ای تمدید شد

روایتی از کلاس‌های درس «آیت‌الله»

ای دهنده ی عقل ها فریادرس

در جست‌وجوی زندگی

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسروشکیبایی

نگاهی به ازدواج جلال‌ و سیمین و حاشیه‌هایش

مدارس قم فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 به علت آلودگی هوا تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس قم فردا یکشنبه 31 فروردین 1404​

آمادگی بسیج قم برای حفاظت از محیط زیست استان

قطار سریع‌السیر قم - اصفهان در انتظار تمدید LC

پیام فرمانده ارشد نظامی قم در سالروز گرامیداشت روز ارتش

تصویب طرح جامع منابع طبیعی در 100 هزار هکتار از عرصه‌های طبس

برگزاری مرحله نخست افتتاح پروژه‌های شهرداری قم در سال 1404

رد تفریغ بودجه 1402 شهرداری قم تصمیمی ناعادلانه بود

نخستین مدال تاریخ شمشیربازی قم در رقابت‌های قهرمانی کشور

زمین برای تولید برق در شهرک‌های صنعتی قم اختصاص یافته‌است

تعطیلی ادارات استان قم فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 | آیا فردا 31 فروردین ادارات قم تعطیل است؟

طرح نیلوفرانه فرصتی بزرگ برای دختران استان قم است

زمان جدید قطعی برق قم فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 + جدول خاموشی برق قم 24 ساعت آینده

طرح احداث آب‌گذر روستای خدرآباد قم به بهره‌برداری رسید

رجزخوانی مردم قم برای اسرائیل

این محصولات خوراکی غیرمجاز را نخرید

مصوبه انتخاب رئیس جهاددانشگاهی ابلاغ شد

فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی اردیبهشت سال 1404

پایان دیرهنگام سردرگمی کنکوری‌ها؛ تاثیر قطعی معدل پایه یازدهم حذف شد

نسل جدید کارت ملی هوشمند در راه است

مهاجرت معکوس اتباع غیرمجاز

فرود «فلامینگوها» در فرودگاه بجنورد

استرداد متهم خیانت در امانت 12 کیلوگرم طلا به کشور

قمی‌ها آماده روزهای گرم باشند

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

پدر شهیدان «ماشاالله و محسن عرب زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «ناروئی»

پیکر پاک مادر شهیدان وطنی در رستم کلای بهشهر تشییع شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «وطنی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «رخشانی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «پسندی»

تقویت شایعه مربیگری در استقلال با یک استوری

بارسلونای ابر قدرتی که پرز می‌خواست

علی کفاشیان در کمیته ملی پارالمپیک پست گرفت

رونمایی از گربه سیاه رونالدو در عربستان

شجاعی: بعد از یک فصل سخت نفس راحت کشیدیم

رکورد تلخ علیپور در شب شکست پرسپولیس

انیمیشن عمر مومنی به بهانه حذف رئال مادرید مقابل آرسنال

خوشحالی جالب ریو فردیناند بعد از گل پنجم منچستریونایتد به لیون

یونایتد به‌ دنبال یک لقب جدید برای آموریم