نقش بیبدیل آیتالله میلانی در تثبیت مرجعیت و حمایت از رهبری امام خمینی (ره)
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر قم - به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد عیسینژاد، مسئول نشریات پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، در دومین پیشنشست همایش ملی بزرگداشت آیتاللهالعظمی میلانی(ره) در پژوهشکده اسلام تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد، به تبیین نقش مهم آیتالله میلانی در تقویت و تثبیت رهبری امام خمینی(ره) در جریان انقلاب اسلامی پرداخت.
حجت الاسلام و المسلمین عیسینژاد با اشاره به اهمیت جایگاه رهبری امام خمینی(ره) در شکلگیری انقلاب اسلامی، اظهار داشت: رهبری امام یک تحول نوین در فضای سیاسی-اجتماعی ایران معاصر بود؛ در حالی که پیش از انقلاب، بیش از 35 جریان سیاسی از جمله سوسیالیستها و مارکسیستها درصدد مبارزه و تغییر وضعیت موجود بودند، با تثبیت رهبری امام(ره)، همه این جریانها یا کنار رفتند یا تحتلوای رهبری ایشان قرار گرفتند و انقلاب اسلامی هویت اسلامی پیدا کرد.
وی افزود: این اتفاق، نهتنها نوعی جهتدهی تازه به جریان انقلاب بود بلکه باعث شد حتی چهرههایی با گرایشهای لیبرالی و سوسیالیستی همچون مرحوم بازرگان، مجاهدین خلق و حزب توده نیز در مقطعی تحت مدیریت امام قرار گیرند، مسئلهای که هنوز هم پس از گذشت بیش از چهار دهه، محل تأمل و تحلیل جریانهای روشنفکری است.
وی با یادآوری تجربههای تاریخی مانند مشروطیت، قیام گوهرشاد و نهضت ملی شدن نفت، تأکید کرد: در همه این قیامها، روحانیت نقش مؤثری داشت، اما نهایتاً رهبری به دست روشنفکران سپرده شد، در حالی که انقلاب اسلامی برای نخستین بار، با تثبیت رهبری حضرت امام(ره)، قدرت سیاسی را در اختیار روحانیت قرار داد.
وی با تأکید بر نقش مرجعیت شیعه در تأیید و تثبیت رهبری امام، از جمله نقش مرحوم آیتالله میلانی، تصریح کرد: رابطه میان آیتالله میلانی و امام خمینی(ره)، ناظر بر یک واقعیت بزرگ در تاریخ معاصر ایران است، تثبیت رهبری حضرت امام(ره) توسط مراجع بزرگ از جمله آیتالله میلانی، نهتنها به تقویت مشروعیت نهضت انجامید، بلکه انحصار قدرت از دست روشنفکران خارج و به نهاد دین بازگشت.
وی با اشاره به نقش شخصیتهایی چون علامه طباطبایی، شهید بهشتی و حتی مرحوم بازرگان در مسیر تئوریزهکردن و سیاستورزی انقلاب، ابراز کرد: آیتالله میلانی در این میان، بهعنوان یکی از ارکان نهاد مرجعیت، نقش مهمی در تأیید و تقویت رهبری امام ایفا کرد.
الگوهای تاریخی در مرجعیت شیعه و جایگاه آیتالله میلانی
مسئول نشریات پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، ضمن ارائه تحلیلی تاریخی از تطور نهاد مرجعیت، چهار الگوی برجسته را معرفی کرد و گفت: شیخ انصاری بهعنوان مؤسس نهاد مرجعیت، میرزای شیرازی بهعنوان توسعهدهنده اقتدار مرجعیت، آیتالله بروجردی در تثبیت مرجعیت با محوریت ایران و آیتالله میلانی بهعنوان بازگشت به الگوی انقلابی میرزای بزرگ نقش دارد.
وی خاطرنشان کرد: آیتالله میلانی در مسیر تأسیس حکمرانی دینی، تجربهای نو و راهبردی را رقم زد که در تحلیلهای ساواک نیز قابل توجه است، ویژگیهایی چون نفوذ مردمی، ارتباطات بینالمللی، حمایت بیدریغ از نهضت امام و درایت سیاسی در مواجهه با رژیم پهلوی، از جمله شاخصهای برجسته شخصیت ایشان است.
این عضو پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی، از جمله اقدامات راهبردی آیتالله میلانی را اعزام گسترده مبلغ به سراسر کشور، ارتباط مستمر با طلاب، ترویج آگاهی سیاسی و بصیرت اجتماعی دانست و گفت: مرحوم آیتالله میلانی خطبای خراسان را سازماندهی و به مناطق مختلف اعزام میکرد، پنجشنبهها طلاب را به روستاها میفرستاد تا مستقیماً با مردم و مشکلات آنان مواجه شوند.
وی با اشاره به واکنش امام خمینی(ره) و آیتالله میلانی نسبت به طرح انجمنهای ایالتی و ولایتی در سالهای پس از فوت آیتالله بروجردی، بیان کرد: این طرح که برخی از اصول شرعی و اسلامی را نادیده میگرفت، با واکنش جدی علما روبهرو شد، امام خمینی(ره) و علما، از جمله آیتالله میلانی، در برابر این اقدام رژیم، موضعگیری قاطع کردند و با تلگراف و بیانیه به شاه، صدای مخالفت خود را بلند کردند.
حجتالاسلام والمسلمین عیسینژاد تأکید کرد: نقش نهاد مرجعیت در تأیید، تثبیت و حمایت از رهبری امام(ره)، بهویژه از سوی چهرههایی مانند آیتالله میلانی، از نقاط عطف انقلاب اسلامی است. نگاهی مجدد به این تاریخ، بازخوانی ظرفیتهای راهبردی مرجعیت و بازشناسی شیوه حکمرانی دینی در دوران معاصر را میطلبد.
انتهای پیام/
-
دوشنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۱:۱۲
-
۶ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/722819/