عصر قم

آخرين مطالب

یک روایت شنیدنی از مهدی آذریزدی فرهنگی

یک روایت شنیدنی از مهدی آذریزدی
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /«در سال 1335 در عکاسی یادگار یا بنگاه ترجمه و نشر کتاب کار می‌کردم و ضمناً کار غلط‌گیری نمونه‌های چاپی را هم از انتشارات امیرکبیر گرفته بودم و شب‌ها آن را انجام می‌دادم. قصه‌ای از انوار سهیلی را در چاپخانه می‌خواندم که خیلی جالب بود. فکر کردم اگر ساده‌تر نوشته شود، برای بچه‌ها خیلی مناسب است. جلد اول «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»، خودبه‌خود از اینجا پیدا شد.»
18 تیرماه 1388، مهدی آذر خرمشاهی معروف به مهدی آذریزدی در 88 سالگی دنیای قصه‌ها را ترک کرد و چند سال بعد از درگذشت او یعنی در سال 1392، شورای عالی انقلاب فرهنگی بنا بر پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی، این روز را به عنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجوان در کشور اعلام کرد. این روز از سال 1392 در تقویم رسمی کشور ثبت شده است.
آذریزدی، بیست و هفتم اسفند سال 1300 خورشیدی در روستای خرمشاه یزد به دنیا آمد، پدر علی اکبر و مادرش سکینه نام داشت. مادرش بی آن‌که نوشتن بداند، قرآن می‌خواند، پدرش مردی متدین بود که سرمایه‌ چندانی هم نداشت، اما همراه خانواده به حج رفته بود. خانواده‌ آذریزدی از افرادی بودند که به آنها «جدیدی‌ها» می‌گفتند یعنی کسانی که نیاکانشان تا دو، سه نسل پیش زرتشتی بودند و تازه مسلمان به شمار می‌آمدند.
مرحوم مهدی آذر یزدی نویسنده معروف داستان های کودکان، روزگار کودکی را در سختی و فقر سپری کرد. اصلاً مدرسه نرفت، تا جایی که در پنجاه سالگی برای نخستین بار، کلاس درس را می‌بیند، نمی‌تواند جلوی گریه خود را بگیرد اما با این حال الفبا را از پدر یاد گرفته بود و با کتاب مانوس بود. پدرش با مدرسه رفتن مخالف بود و آرزوی مدرسه رفتن به همراه بچه‌ها با کیف و لباس مدرسه همیشه برای مهدی باقی مانده بود.
آذریزدی با پدرش در یک جوراب‌بافی مشغول کار شد و بعد با کار در یک کتابفروشی وارد دنیای جدیدی شد که همدم تمام تنهایی او بود. وقتی با کتاب آشنا شد، فهمید دنیا از روستای خرمشاه هم بزرگتر است،
در سال 1322 به تهران رفت و مقیم تهران شد، قبل از آنکه به کار نگارش داستان های کودکان بپردازد به مشاغل گوناگون از جمله عکاسی و کتابفروشی پرداخت، و در سال 73 دوباره به یزد بازگشت، به خانه پدری رفت که با آرامش بنشیند و بنویسد.
جرقه اولین کتاب!
او در کتاب «این زندگی من است» درباره تصمیمش برای نوشتن آورده است: «اولین بار که به فکر تدارک کتاب برای کودکان افتادم سال 1335 (یعنی در 35 سالگی‌ام) بود. بعضی‌ها از کودکی شروع به نوشتن می‌کنند، ولی من تا هجده‌سالگی خواندن درست و حسابی را هم بلد نبودم.
در سال 1335 در عکاسی یادگار یا بنگاه ترجمه و نشر کتاب کار می‌کردم و ضمناً کار غلط‌گیری نمونه‌های چاپی را هم از انتشارات امیرکبیر گرفته بودم و شب‌ها آن را انجام می‌دادم. قصه‌ای از انوار سهیلی را در چاپخانه می‌خواندم که خیلی جالب بود. فکر کردم اگر ساده‌تر نوشته شود، برای بچه‌ها خیلی مناسب است. جلد اول «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»، خودبه‌خود از اینجا پیدا شد.
آن را شب‌ها در حالی می‌نوشتم که توی یک اتاق 4×3 [12]متری زیرشیروانی با یک لامپای نمرۀ دهِ دیوارکوب زندگی می‌کردم. نگران بودم کتاب خوبی نشود و مرا مسخره کنند. آن را اوّل‌بار به کتابخانۀ ابن سینا (سر چهارراه مخبرالدوله) دادم. آن را بعد از مدتی پس دادند و رد کردند. گریه‌کنان آن را پیش آقای جعفری، مدیر انتشارات امیرکبیر، در خیابان ناصرخسرو بردم. ایشان حاضر شد آن را چاپ کند. وقتی یک سال بعد، کتاب از چاپ درآمد، دیگران که اهل مطبوعات و کار کتاب بودند، گفته بودند که خوب است. به همین خاطر آقای جعفری پیوسته جلد دوم آن را مطالبه می‌کرد. کم‌کم این کتاب‌ها به هشت جلد رسید. البته قرار بود ده جلد بشود، ولی من مجال نوشتن آن را پیدا نکردم.
بیشتر اوقاتم صرف اسباب‌کشی و تغییر منزل و تغییر شغل و کار شده است. ت نهایی هم برای خودش مشکلاتی دارد. باید سبزی بخری، بنشینی پاک کنی، بعد یک جوری آن را بپزی و بخوری و ظرف آن را بشویی، پیراهنت را وصله کنی و اتاقت را جارو کنی و رخت بشویی و از این قبیل کارها ... روزها هم اگر برای مردم کار نکنی، خرجی نداری. اگر دست من بود برای خودم یک پدر میلیونر که مدیر کتابخانه هم باشد انتخاب می‌کردم، ولی اختیار در دست من نبود.
برای کارهایی که در زمینۀ کتاب کرده‌ام جایزۀ یونسکو گرفتم و همین‌طور جایزۀ سلطنتی کتاب سال. سه تا از کتاب‌هایم را هم شورای کتاب کودک به عنوان کتاب برگزیدۀ سال انتخاب کرد.
آذری‌یزدی کدام یک از کتاب‌هایش دوست داشت؟
از بیست و سه عنوانی که از من چاپ شده است، چهار تا را به ترتیب اولویت، بیشتر از بقیه دوست می‌دارم:
1. شعر قند و عسل که بیشتر بیان درد زندگی است.
2. بچۀ آدم که جزوۀ چهارم قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن است.
3. خاله گوهر که در سال 1354 در شیراز برای کمیتۀ پیکار با بی‌سوادی نوشتم و همانجا چاپ شد و سرگذشتی صددرصد واقعی است.
4. گربۀ تنبل که هنوز چاپ نشده است و همین باعث شده که از سال 1365 به بعد دیگر نتوانسته‌ام اثر تازه‌ای را ارائه کنم.»
مهدی آذریزدی در سال 1343 هجری شمسی به سبب نگارش کتاب «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» از سوی سازمان جهانی یونسکو به دریافت جایزه نایل آمد.
بزرگترین لذت زندگی آذریزدی، خواندن کتاب بود و می‌گفت: « ترسم از این است، عمرم به ‌پایان برسد و حسرت کتاب‌های نخوانده را با خود به ‌همراه داشته باشم .»
مرحوم آذریزدی در سال 1379 به دلیل نگاشتن داستان‌های قرآنی و دینی، خادم قرآن شناخته شد به همین منظور چندین بار از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، بنیاد ریحانه الرسول (س) و برخی از نهادها و سازمان‌ها برای وی مراسم بزرگداشت برگزار شد.
مجموعه‌ قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب، تاکنون به چندین زبان همچون اسپانیایی، ارمنی، چینی و روسی ترجمه شده‌ و برخی از مجلدات آن حدود 100 بار چاپ شده‌اند و در سال‌هایی یکی از 10 کتاب پرامانت در کتابخانه‌های عمومی بوده است. 

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/620992/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیره آیت الله العظمی صافی(ره) در حوادث مهم / وعده صادق ملت ایران و امت اسلامی را خوشحال کرد

عالم ربانی آیت الله صدر الدین عارفی نژاد در خراسان جنوبی درگذشت

منصوره خجسته باقرزاده، همسر آیت‌الله خامنه‌ای کیست؟

آیت‌الله صدرالدین عارفی‌نژاد درگذشت + سوابق

درگذشت عالم ربانی آیت الله صدر الدین عارفی نژاد در خراسان جنوبی

مولوی خیلی به دل اهمیت می‌دهد

تعطیلی تالارهای کتابخانه ملی

شهری زیبا از استاد شهریار

نخستین ایرانی که در ادبیات عرب دکتری گرفت!

معرفی کتاب توسط سروش صحت

تعبیر «دانای قوم» برای شمس

کمربندی حریم ریل راه‌آهن در قم به زودی افتتاح می‌شود

چهار هزار واحد مسکن ملی قم تا پایان سال آماده تحویل می‌شود

120 ثانیه| مروری بر مهمترین رویداد‌های شنبه 14 مهرماه قم

مجلس یادبود و گرامیداشت شهید نصرالله در قم برگزار شد

معرفی 25 فرصت طلایی سرمایه‌گذاری در قم

«برگه های سفید، دیو های سیاه» در قم رونمایی شد

همایش ملی «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» 24 و 25 مهر در قم و تهران برگزار می‌شود

مدیریت کانون‌های گردوغبار قم عزم ملی می‌خواهد

برگزاری همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» در قم و تهران

25 فرصت طلایی سرمایه‌گذاری در قم معرفی شد

کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان قم درحد مطلوب تامین شده‌است

«برگه‌های سفید، دیوهای سیاه» در قم رونمایی شد

نهمین دوسالانه هنرهای تجسمی بسیج در قم برگزار می‌شود

کتاب برگه‌های سفید، دیوهای سیاه در قم رونمایی شد

جاعلی که به هیچ جایگاه و مقامی رحم نمی‌کرد!

پلاک سوم؛ ابتکار پلیس برای حذف جریمه‌های اشتباهی

مصرف مشروبات تقلبی در همدان 9 نفر را به کام مرگ کشاند

نخستین خودروهای برقی وارد ناوگان پلیس راه کشور شدند

بابا برای نان جان داد؛ روایتی از حادثه تلخ معدن طبس

افزایش 15 درصدی جمعیت سالمندان تا سال 1420

در زندان‌های کشور چه خبر است؟

پاکسازی داروخانه‌ها و باشگاه‌های ورزشی از اقلام قاچاق و غیرمجاز

هشدار نسبت به افزایش امواج دریا در جنوب کشور

کاهش 28 درصدی تصادفات منجر به فوت در شهر قم

آخرین اخبار از وضعیت تیم ملی فوتبال بانوان در گفت و گو با مریم آزمون

بررسی ابهامات رای جنجالی پرونده شکایت باشگاه پرسپولیس از علیرضا بیرانوند

حبیبی‌نژاد: گل خوردن دقایق آخر خیلی سخت است

پایان تنبیه؛ بازگشت دمبله به اردوی پی‌اس‌جی

جدایی گلر استقلال پس از هفت سال!

سرپرست هوادار: دوربین‌ها نیامدند، استقلال سود برد

واکنش ملوان به تعویق دیدار با پرسپولیس

تمرینات پرسپولیس تعطیل شد

آرزوی دی‌لیخت برای داشتن یک مربی برای مدت طولانی

شکست خفیف خاتون بم در نخستین گام آسیایی!

ظهور هالند جدید در بوندسلیگا

دوری یک ماهه کنعانی‌زادگان از میادین

اطلاعیه نگران‌کننده پرسپولیس در مورد اورونوف

بازی پرسپولیس در لیگ برتر به تعویق افتاد

مردی که همسرش را با نخ بادکنک به قتل رساند