عصر قم

آخرين مطالب

اثرات کووید بر مغز؛ از افزایش خطر اختلالات شناختی تا کاهش ضریب هوشی اقتصادی

اثرات کووید بر مغز؛ از افزایش خطر اختلالات شناختی تا کاهش ضریب هوشی
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا / از اولین روزهای همه‌گیری کرونا، «مه مغزی» به‌ عنوان یکی از عوارض مهم «کووید 19» شناسایی شد که برخی افراد پس از ابتلا، با آن مواجه می‌شدند.
مه‌ مغزی یک اصطلاح محاوره‌ای برای توصیف حالت کندی ذهن یا نوعی گیجی است که بر اثر آن تمرکز، به یاد آوردن و تفکر واضح دشوار می‌شود.
با گذشت چهار سال از همه‌گیری، اکنون شواهد بسیاری وجود دارد که از تاثیر گسترده ویروس کرونا بر سلامتی مغز خبر می‌دهد.
کووید 19 علاوه بر مه مغزی می‌تواند باعث بروز مجموعه‌ای از مشکلات شود مانند سردرد، اختلالات تشنجی، سکته‌های مغزی، مشکلات خواب و گزگز و فلج اعصاب و همچنین چند اختلال روانی.
شواهد گسترده و روبه‌رشدی که در طول همه‌گیری جمع‌آوری شده است، نشان می‌دهد کووید 19 به روش‌های مختلف اثری ماندگار بر مغز به جا می‌گذارد. با این حال مسیرهای دقیقی که ویروس از طریق آنها چنین آثاری را ایجاد می‌کند، هنوز به طور کامل روشن نشده است و درمان‌های قطعی نیز وجود ندارد.
به گزارش کانورسیشن، در حال حاضر دو مطالعه سال 2024 که در مجله پزشکی «نیوانگلند» (New England Journal of Medicine) منتشر شد، تاثیر عمیق کووید 19 را بر سلامت شناختی آشکارتر می‌کند.
کووید چطور بر مغز تاثیر می‌گذارد؟
در ادامه، نتایج برخی از مهم‌ترین مطالعاتی که تاثیر کووید 19 را بر سلامت مغز مستند کرده‌اند، آورده شده است:
1. تجزیه و تحلیل‌های همه‌گیری‌شناسی (اپیدمیولوژی) بزرگ نشان داد افرادی که به کووید 19 مبتلا شده‌اند، بیشتر در معرض خطر اختلالات شناختی مانند مشکلات حافظه قرار دارند.
2. مطالعات بر اساس تصویربرداری مغز افراد قبل و بعد از ابتلا به کووید 19 نشان‌دهنده کاهش حجم مغز و تغییر در ساختار مغزی پس از بیماری است.
3. مطالعه روی افراد مبتلا به کووید خفیف تا متوسط نشان داد که التهاب طولانی‌مدت و تغییرات مغزی معادل هفت سال پیری مغز است.
4. موارد کووید شدید نیازمند بستری‌ شدن در بیمارستان یا مراقبت‌های ویژه ممکن است به اختلالات شناختی و آسیب مغزی منجر شود که معادل 20 سال پیری مغز است.
5. مطالعات کالبدشکافی افرادی که به کووید 19 شدید مبتلا بودند اما ماه‌ها بعد به دلایل دیگری فوت کردند، نشان داد که ویروس در بافت مغز آنها همچنان وجود داشت. این نشان می‌دهد که سارس‌ــ‌کووــ‌2 (SARS-CoV-2) برخلاف نامش، تنها یک ویروس تنفسی نیست و در مواردی می‌تواند وارد مغز افراد شود. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا ماندگاری ویروس در بافت مغزی عامل برخی از مشکلات مغزی مشاهده‌شده در افراد بهبودیافته از کووید 19 است یا خیر.
6. مطالعات نشان داده‌اند که حتی زمانی که بیماری خفیف باشد و به طور انحصاری به ریه‌ها محدود شود، باز هم می‌تواند التهاب مغزی ایجاد و توانایی بازسازی سلول‌های مغزی را مختل کند.
7. کووید 19 می‌تواند سد خونی‌ ـ مغزی را که محافظ سیستم عصبی به‌عنوان مرکز فرماندهی و کنترل بدن است، مختل کند و باعث نشت‌پذیری آن شود. مطالعات تصویربرداری از مغز افراد بستری‌شده با کووید 19 نشان داد افرادی که دچار مه مغزی بودند، سد خونی‌ ـ مغزی آنان مختل شده یا نشت‌پذیر بود.
8. یک تحلیل مقدماتی گسترده که داده‌های 11 مطالعه روی تقریبا یک میلیون فرد مبتلا به کووید 19 و بیش از شش میلیون فرد غیرمبتلا را بررسی کرده است، نشان داد که کووید 19 خطر ابتلا به زوال عقل جدید (New-Onset Dementia) را در افراد بالای 60 سال افزایش می‌دهد.
9. بررسی‌های آزمایشگاهی روی ارگانوئیدهای مغز انسان و موش که برای شبیه‌سازی تغییرات مغز انسان طراحی شدند، نشان دادند ویروس سارس‌ــ‌کووــ‌2 باعث ادغام سلول‌های مغزی می‌شود. این فرایند عملا فعالیت الکتریکی مغز را مختل می‌کند و عملکرد مغز را به خطر می‌اندازد.
کاهش ضریب هوشی
به گزارش ایندیپندنت، در مطالعه اخیر مجله نیوانگلند، توانایی‌های شناختی مانند حافظه، برنامه‌ریزی، تجسم فضایی و درک سه‌بعدی نزدیک به 113 هزار نفر که قبلا کووید 19 داشتند، ارزیابی شد. یافته‌های متخصصان نشان می‌دهد افراد مبتلا به این بیماری با کاهش قابل‌توجه عملکرد حافظه و عملکرد اجرایی مغز مواجه بودند.
این افت شناختی در میان افرادی که در مراحل اولیه همه‌گیری و همچنین افرادی که در دوران شیوع واریانت‌های دلتا و امیکرون مبتلا شده بودند، مشهود بود. یافته‌ها نشان داد که خطر افت شناختی با تکامل ویروس از سویه اصلی به امیکرون کاهش نیافت.
در همین مطالعه، افرادی که کووید 19 خفیف داشتند و بهبود یافته بودند، کاهش شناختی معادل از دست دادن سه امتیاز آی‌کیو (IQ) نشان دادند. در مقایسه، کسانی که علائم پایدار و برطرف‌نشده مانند تنگی نفس مداوم یا خستگی داشتند، کاهشی معادل شش امتیاز آی‌کیو داشتند. افرادی که در بخش مراقبت‌های ویژه (آی‌سی‌یو) بستری شده بودند، کاهش آی‌کیو معادل 9 امتیاز بود. ابتلای مجدد هم کاهش 2 امتیاز آی‌کیو را به دنبال داشت.
امتیاز آی‌کیو متوسط حدود 100 است. آی‌کیو بالای 130 نشان‌دهنده استعداد برتر و آی‌کیو کمتر از 70 معمولا نشان‌دهنده نوعی ناتوانی ذهنی است.
این مطالعات به طور کلی نشان می‌دهند که کووید 19 حتی در موارد خفیف نیز برای سلامتی مغز خطر جدی به همراه دارد و آثار آن اکنون در سطح جمعیت آشکار شده است.
تحلیل اخیر از نظرسنجی جمعیت‌شناسی فعلی ایالات متحده نشان داد که پس از آغاز همه‌گیری کووید 19، یک میلیون آمریکایی در سن کار بیشتر از هر زمان در 15 سال گذشته اعلام کردند که در به یاد آوردن، تمرکز یا اتخاذ تصمیم ‌«مشکل جدی» دارند. این مسئله به طرز نگران‌کننده‌ای، عمدتا در بزرگسالان جوان بین 18 تا 44 سال مشاهده شده است.
داده‌های اتحادیه اروپا نیز روندی مشابه را نشان می‌دهند. به طوری که در سال 2022 میلادی حدود 15 درصد از مردم اتحادیه اروپا گزارش کردند که با مشکلات حافظه و تمرکز مواجه‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/673107/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعیین اعضای دوره نهم شورای عالی حوزه‌های علمیه/ حذف آیت‌الله حسینی بوشهری و سید احمد خاتمی در دوره جدید

خاطرات آیت‌الله شبیری زنجانی از ساده زیستی و مباحثات رهبرانقلاب

تعیین اعضای دوره نهم شورای عالی حوزه‌های علمیه | حذف آیت‌الله حسینی بوشهری و سید احمد خاتمی در دوره جدید

توصیه آیت‌الله فاضل استرآبادی: نوافل را دریاب

بشنوید | جلسه چهاردهم تفسیر سوره حمد آیت الله جوادی آملی

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه درباره مرحله ای از عاقل شدن

«بانو گوهر شاد»؛ داستان زندگی انسانی هنردوست

سفر به لبنان با گذر از «جاده کالیفرنیا»

چاپ کتابی درباره «دیالکتیک هستی و اندیشه در منطق هگل»

نمایشگاه فاطمی استان قم 1403 / مثل زهرا پای حق می‌ایستیم

جبران کمبود مدرسه و فضاهای آموزشی در استان قم با مشارکت خیرین مدرسه‌ساز طی 2سال امکان‌پذیر است

تصاویر/ تقدیر از بسیجیان نمونه اقشار مختلف استان قم

شناسایی مجرمان 90 پرونده لاینحل با کمک اطلاعات بانک ژنتیک

وجود 3.5 میلیون زوج نابارور در کشور

انجام بیش از 49 هزار ویزیت برای زائران ایرانی عمره مفرده

گونه نادر یک خزنده در سقز مشاهده شد

تهران 7 تا 10 درجه سردتر می شود

کشف بیش از یک کیلو ماده مخدر از معده مسافر اتوبوس

دستگیری عامل جنایت دریاچه چیتگر تهران در شیراز

روایت تامل برانگیز یک رئیس بیمارستان از کاهش آمار فرزندآوری

کشف 30 هزار لیتر سوخت قاچاق در هویزه

جزئیات زلزله امروز در استان فارس

بارش‌های سنگین و خطرناک در راه است

بهترین خبر زندگی برای سیامک نعمتی!

تقلید ادای گواردیولا توسط لواندوفسکی در زمانیکه هر دو در بایرن مونیخ بودند

یونایتد رقیب رئال شد؛ زیباترین ورزشگاه دنیا در منچستر

لیورپول باید روزی سه بار دور صلاح بگردد!‏

قلیچ: کاری کردم که هاشمی‌نسب تا آخر عمر یادش نرود!

توصیف امری از دفاع یوونتوس؛ سنگ خارای نفوذناپذیر!‏

استقبال باورنکردنی از تست گیری تیم زنان استقلال!

مطمئنم آموریم دوست دارد پوگبا به یونایتد برگردد

ترکیب سپاهان برای بازی مرگ و زندگی مشخص شد

داور نام‌ آشنا قاضی نبرد پرسپولیس و الشرطه

قرارداد نجومی فولادی‌ها افشا شد!

طارمی: پدرم الگوی فوتبالی من است؛ رویایم به حقیقت پیوست!

سومین جشنواره ملی مولانا تمدید شد

جزیره کیش آماده میزبانی از بزرگترین رویداد هوایی کشور

اشتباهات مادران در سرماخوردگی کودکان

با تغییر رنگ دندان‌ها چه کنیم؟

اهمیت مشاوره ژنتیک در فرزندآوری

راهکارهای پیشگیری از تولد کودکان سندروم داون

تأثیر کنجد در تقویت حافظه

نشانه‌های پنهان آسیب روحی در کودکی چیست؟

ضرورت مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج

ازدواج فامیلی و اختلالات ژنتیکی

مشاوره ژنتیک برای چه افرادی ضروری است؟

کمبود فضای آموزشی قم با مساعدت دولت و خیرین قابل حل است

نظر آیت الله خامنه ای درباره پرداخت مالی به روحانیون برای آموزش دینی

آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود