پشم شتر ظرفیتی مغفول مانده در پهنه کویری قم
اقتصادی
بزرگنمايي:
عصر قم - قدم در پهنه صحرا که بگذاریم جایی در جنوب غربی کویر قم انبوهی از شترانی را نظاره گر هستیم که عرض جاده را به خود اختصاص دادهاند. هرچه به کویر قمرود نزدیکتر میشویم بر تعداد شترها افزوده میشود.
آنچه در گذر از صحرا مشاهده می کنی پشم های رها شده در دست باد است؛متاسفانه پشم و کرک شتر در استان خریدار ندارد و سرمایه ای است که بر باد می رود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به گفته شترداران این پشم برای بیماری رماتیسم بسیار مفید است ولی رونق اقتصادی ندارد. مراحل تبدیل پشم شتر به نخ سخت و هزینه آور است و کمتر کسی اقدام به جمع آوری آن می کند چرا که مشقت زیادی برای جمع آوری این محصول، شستشو، ریسندگی و جداسازی آن از کرک و مو می شود.
منصور دیان اردستانی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم در این باره گفت:شتر حیوان منحصر به فرد و سازگار به محیطهای گرم و خشک است اما علیرغم نقش فعال شتر در تولید مواد غذایی دامی، پتانسیلهای تولیدی اش نادیده گرفته می شود.
او ادامه داد:.پشم تنها یکی از محصولات تولیدی از شتر است.هر نفر شتر در طول سال به طور میانگین پنج کیلوگرم پشم دارد و هر چه سنش پایین تر، پشمش هم نرمتراست .
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم گفت:با وجود بیش از 7 هزار نفر شتر در استان قم و تولید سالانه بیش از 10 تن کرک و موی شتر، به علت نداشتن بازار خرید، این امر موجب عدم بهره مندی مناسب و کافی از این محصول با ارزش شده است.
او گفت: بیش از 7 هزار نفر شتر در قم سالانه 10 تن کرک و موی شتر تولید می کنند که افزایش بهره وری مناسب از این محصول در دستور کار است.
دیان اردستانی با بیان اینکه چراگاه اصلی شتر در قم بخش مرکزی قم است و اکثر شترداران استان در مناطق قمرود و قنوات هستند، می گوید در استان قم کارگاهی وجود ندارد و نیاز است کارگاههایی در این استان راهاندازی شود. در سالهای گذشته قیمت پشم گوسفند و شتر به اندازهای نبوده است که تولید محصولات این پشمها برای دامداران صرفه اقتصادی داشته باشد، بنابراین پشمها در بیابان رها میشد.
او با اشاره به خواص پشم شتر گفت: کمربند ها و زانو بندهای مشابه چینی با الیاف مصنوعی را از بازار تهیه می کنند که ارزانتر است، اما خواص محصولات ساخته شده از پشم شتر را ندارد.
دیان اردستانی گفت: کرک شتر به علت ظرافت، نرمی و سبکی که دارد، الیاف لوکس و گران قیمتی است که انواع البسه از آن تولید میشود و مو به علت خشن بودن برای تولید سیاه چادر، ریسمان استفاده میشود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم گفت:حدود 200 خانوار به پرورش آن مشغول هستند.در استان قم معروفترین عشایر و شتر داران ایل “کلکو” هست که نژاد شترها به همین نام ثبت گردیدهاست،حدود پنجهزار و 555 نفر از شترهای استان، شتر تک کوهان کلکوهی، یکهزار و 500 نفر شتر آمیخته و حدود 150 نفر شتر دو کوهان است.
او با بیان اینکه شترداری در بخش مرکزی قم سابقه طولانی دارد،گفت: سازمان جهاد کشاورزی استان قم در راستای توسعه شترداری و حمایت از فعالان این عرصه برنامههایی در دستور کار دارد .
-
پنجشنبه ۶ دي ۱۴۰۳ - ۰۲:۵۹:۱۷
-
۱۰ بازديد
-
-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/683796/