عصر قم

آخرين مطالب

ثبت 5 تا 10درصد از تولدها توسط رحم اجاره‌ای گفتگو

ثبت 5 تا 10درصد از تولدها توسط رحم اجاره‌ای
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایلنا / استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز و رئیس انجمن ناباروری ایران گفت:‌ خانواده‌ها بدانند اگر نمی‌توانند بچه‌دار شوند، با استفاده از رحم جایگزین به لحاظ علمی، فقهی و حقوقی هیچ مشکل خاصی بوجود نمی آید.این مسئله در ثبت احوال و قانون هم جا افتاده است.
«محمد ابراهیم پارسانژاد» استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز و رئیس انجمن ناباروری ایران درباره وضعیت استفاده از «رحم جایگزین» در کشور گفت: وقتی که جنین شکل گرفت، در رحم مادر شروع به رشد و نمو می‌کند، اما گاهی اوقات شرایطی برای رحم پیش می‌آید که دیگر قابل درمان نیست. رحم هم مانند تمام اعضای دیگر بدن دچار بیماری و فیبروم می‌شود. هر مشکلی که در رحم پیش می‌آید درمان می‌شود و مادر دوباره می‌تواند با همان رحم باردار شود، اما برخی موارد وجود دارد که نه تنها مادر باردار نمی‌شود، بلکه مشکلاتی هم پیش می‌آید مانند خونریزی‌های نامتعارف و یا سرطان‌های رحم که جان مادر به خطر می‌افتد. در این شرایط رحم را از بدن مادر خارج می‌کنند و اگر مادر به دنبال بچه دار شدن باشد رحم اجاره‌ای در اینجا موضوعیت پیدا می‌کند.
وی افزود: موارد دیگری هستند که خانم‌ها مادرزاد دارای رحم نیستند یا رحمی دارند که به اصطلاح قابلیت باروری ندارد. آن‌ها هم جزو کسانی هستند که رحم اجاره‌ای درباره آن‌ها موضوعیت پیدا می‌کند. پس اگر بخواهیم از رحم فرد دیگری استفاده کنیم که جنین را در رحم آن فرد بگذاریم تا رشد و نمو پیدا کند که به آن «رحم جایگزین» می‌گویند، انجام این اقدام به لحاظ علمی مشکل نیست، جنین را در آزمایشگاه پرورش می‌دهند و یک یا دو مرحله از رشد جنین که کامل شود آن را برمی‌دارند. از قبل هم رحم فرد دیگری به اصطلاح تحت عنوان رحم جایگزین آماده شده و در آن قرار می‌دهند. این حاملگی به مدت 9 ماه اتفاق می‌افتد و به اصطلاح بچه مهمان آن مادر است.
پارسانژاد ادامه داد: پس از آنکه نوزاد به دنیا آمد به خانواده اصلی که جنین مال آن‌هاست تحویل داده می‌شود. آماده‌سازی جنین و انتقال آن به رحم جایگزین کار مشکلی برای پزشک محسوب نمی‌شود. آنچه که در این زمینه حائز اهمیت است مسائل قانونی، فقهی، روانشناختی و جامعه شناختی است که باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: متأسفانه در کشورهای خارجی هیچ قانونی برای استفاده از رحم جایگزین وجود ندارد و استفاده از رحم جایگزین بسیار مشکل است و در کشورهای منطقه‌ای که اهل تسنن هستند، هیچ‌کدام از این‌ها موضوعیت ندارد به این معنا که نمی‌تواند اجرا شود، اما به برکت پویایی فقه شیعه و اجتهاد که در کشور ما وجود دارد می‌توانیم با مراجعه به فقه شیعه که طوری تنظیم شده که با علم روز ما همراه است، مجوز این کار اخذ شود. همان طور که نوزاد می‌تواند دوران شیردهی را با فرد دیگری که به آن دایه می‌گویند سپری کند، این هم یک نوع دایگی تلقی می‌شود، به این معنا که مادر به نام دایه بچه محسوب می‌شود اما به لحاظ خونی یعنی به لحاظ ژنتیک دقیقاً متعلق به پدر و مادر خود است، اما اینکه آیا نوزاد متولد شده به لحاظ خلق و خو شبیه فردی که از رحم جایگزین آن متولد شده، می‌شود چیزی است که هنوز در دنیا اثبات نشده است. اما به دلیل اینکه خانواده و زندگی‌ها متلاشی نشود از رحم جایگزین استفاده می‌کنند که به لحاظ شرعی هم مشکلی ندارد.
رئیس انجمن ناباروری کشور گفت: حدودا بین پنج تا ده درصد کل مادران نابارور از این روش برای بچه‌دار شدن استفاده می‌کنند. ما فقط اهداء باروری و اهداء رحم که نداریم بلکه اهداء اعضای دیگر بدن مانند قلب، کبد و کلیه نیز انجام می‌شود و اهدا رحم هم در قالب همین موارد است. اهدا رحم به نوعی زندگی‌ها را نجات می‌دهد که به لحاظ شرعی به این اقدام «اهدا» گفته می‌شود. اما خارج از مسائل شرعی و قانونی در پشت پرده ممکن است بین خودشان تبادل مالی برای استفاده از رحم جایگزین صورت گیرد که ما به آن ورود نمی‌کنیم و لذا در این صورت قیمت مشخصی در نظر گرفته نمی‌شود.
پارسانژاد با اشاره به اینکه برخی زنان در کشور هستند که می‌توانند باردار شوند، اما نمی‌خواهند باردار شوند و از رحم جایگزین استفاده می‌کنند، گفت: مادران شاغل مانند پرستاران، خلبانان و برخی ورزشکاران حرفه‌ای مانند شناگران و تنیسورها نمی‌خواهند به خاطر حرفه‌ای که دارند باردار شوند، اما به دنبال آن هستند که با استفاده از رحم جایگزین دارای فرزند شوند. این افراد را به پزشکی قانونی ارجاع می‌دهیم وپزشکی قانونی هم راسا تصمیم نمی‌گیرد. خود این افراد از مراجع تقلید استفتاء می‌کنند که آیا می‌شود این کار را انجام داد یا خیر. اگر مجوز این کار را کسب کنند و بتوانند قاضی و مجتهد را قانع کنند یک نامه می‌آورند و پزشکان متخصص این کار را انجام می‌دهند.
وی در پاسخ به این سوال که چند درصد از این رحم‌های جایگزین به نتیجه می‌رسد و فرزند به دنیا می‌آید، گفت: در بهترین وضعیت آی‌اف‌سی، تا سی و پنج درصد به بچه زنده ختم می‌شود و در بهترین شرایط 30 تا 40 درصد این نوع باروری‌ها به تولد جنین منجر می‌شود. در مجموع بین 5 تا 10 درصد از تولدها در کشور از طریق رحم جایگزین صورت می‌گیرد.
پارسانژاد در پایان گفت: خانواده‌ها بدانند اگر نمی‌توانند بچه دار شوند، استفاده از رحم جایگزین به لحاظ علمی، فقهی و حقوقی هیچ مشکل خاصی بوجود نمی‌آید. این مسئله در ثبت احوال و قانون هم جا افتاده است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/688021/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس دفتر پزشکیان: رئیس‌جمهوری به‌دنبال ایجاد عدالت آموزشی است

کریستف دوگاری: آرزو دارم زیدان جانشین دشان شود

آقای روشن و حرف‌های تاریک!

نجات از خفگی در هنگام تنهایی

عکس خاص از آیت الله هاشمی در کنار رهبری

ملی شدن صنعت نفت، حماسه‌ای به نام ملت ایران: از دکتر مصدق تا آیت‌الله کاشانی

اولین پیام رئیس هیئت مدیره جدید استقلال

حرف اصلی بیانات رهبر انقلاب در دیدار صبح امروز مردم قم

تصاویر/ عطرافشانی مزار نوجوان شهید «حیدر رضایی» در قم

نبرد جادویی فوتسال؛ شعبده‌ بازها وارد صحنه می‌شوند

بیانیه تند لالیگا در واکنش به ثبت دنی اولمو

روایتی از دیدار هزاران نفر از مردم قم با رهبر انقلاب

گل دوم بارسلونا به اتلتیک بیلبائو توسط یامال

صعود بارسلونا به فینال سوپرجام اسپانیا

شجاعی: سعی می‌کنم راه پورحیدری را ادامه دهم

سرمربی خارجی در اسقلال یعنی برکناری مدیرعامل!

لحظه‌شماری برای اعلام تیم جدید فرهاد مجیدی

قطعی شد؛ استقلال - شمس‌آذر در ورزشگاه آزادی

صمیمت خسرو شکیبایی با آیت الله رفسنجانی پربازدید شد + عکس

در باب اهمیت انتخاب راه صحیح و نیاز به راهنما در کلام مولانا

قیام 19 دی قم؛ جرقه‌ای که شعله انقلاب اسلامی را برافروخت

درس‌ها و عبرت‌های قیام قم برای نسل امروز

رئیس دانشگاه قم: راهیان نور یک سفر تحولی به تمام معناست

آغاز به کار هشتمین‌ نمایشگاه صنعت کفش استان قم

قرارداد تامین واگن متروی قم در حال پیگیری است

انجمن کفش‌های ماشینی قم پیشرو در ارتقا صنعت کفش کشور است

اپراتورهای اورژانس جای خود را به هوش مصنوعی می‌دهند

شروط سفر مشمولان غائب سربازی خارج از کشور اعلام شد

تست زنی، آزمون‌های هفتگی و تبلیغ مدرسه های تیزهوشان در مدارس ابتدایی؛ ممنوع

ضربۀ کاری پلیس به اشرار در سیستان‌وبلوچستان

تعداد مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس افزایش یافت

ریسک بزرگ فلیک؛ یامال فوراً در ترکیب اصلی!

فرانسه زیدان را صدا زد؛ سرمربی فقط زیزو‏

تغییر موضع رئیس فنرباغچه: مورینیو هیچ‌جا نمی‌رود!

احتمال کناره‌گیری زودهنگام عضو هیئت‌ مدیره استقلال

یحیی از پرسپولیس بازیکن خواست

بی‌رحمی فلیک؛ پنیا خواب ماند و نیمکت‌ نشین شد!

نماینده ای اف سی در تبریز

گل اول بارسلونا به اتلتیک بیلبائو توسط گاوی

عصبانیت رئیس بیلبائو از ثبت دنی اولمو!

کارنامه گزینه اصلی سرمربیگری پرسپولیس

نجات جان نوزاد از خفگی

عملکرد پروبیوتیک ها در گوارش

قم در صنعت کفش درخشان عمل کرده است

نمایشگاه بین‌المللی کفش ایران، فرصتی برای شکوفایی صنعت کفش قم

شأنیت علمی آیت الله هاشمی مغفول ماند

حکایتی عجیبی از آیت‌الله بروجردی/ دستم خالی است

سیدحسن خمینی: شأنیت علمی آیت‌الله هاشمی مغفول ماند

فرشتگان الهی در سحرها چه می‌گویند؟/ اهمیت سحرهای زمستان در کلام آیت‌الله جوادی آملی

آیت الله آملی لاریجانی: مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد