عصر قم

آخرين مطالب

ادعای بانکی‌پور: کاهش نرخ باروری کشور با استفاده از قانون جوانی جمعیت متوقف شد گفتگو

ادعای بانکی‌پور: کاهش نرخ باروری کشور با استفاده از قانون جوانی جمعیت متوقف شد
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایرنا / نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: نرخ باروری کشور هر سال رو به کاهش بود اما با استفاده از این قانون، سال گذشته کاهش نرخ باروری متوقف و نرخ باروری در 15 استان کشور، افزایشی شد.
به گزارش ایرنا، امیرحسین بانکی‌پور در پنجمین نشست «ایران جوان» که با موضوع تبیین قانون جوانی جمعیت در اندیشکده موج و با کمک بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) برگزار شد، به تشریح اقدامات انجام‌شده و تأثیرات این قانون در افزایش نرخ باروری و جلوگیری از سقط جنین پرداخت.
وی در این نشست با اشاره به اینکه طی 15 سال گذشته، رهبر معظم انقلاب اسلامی بیش از 60 مرتبه با ادبیات نگران‌کننده و تاکیدات خاص درباره خطرات آینده پیری جمعیت کشور هشدار داده‌اند، افزود: در مجلس نهم و دهم قرار بود قانون جوانی جمعیت را تدوین کنند، اما این قانون در آن دو مجلس به نتیجه نرسید و با توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی در مجلس یازدهم روند آن آغاز شد، در پایان بهمن ماه همان سال، با حدود 3 هزار نفر ساعت جلسات متراکم، که گاهی به 10 ساعت می‌رسید، موفق شدیم این قانون را تصویب کنیم.

نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مراحل تصویب قانون جوانی جمعیت خاطرنشان کرد: پس از رفت و برگشت‌های لازم به شورای نگهبان، در مهر و آبان 1400، این قانون ابلاغ شد، آمارها نشان می‌دهد که در سال 99، 170 هزار تولد نسبت به سال 98 کاهش یافته بود که با اجرای قانون جوانی جمعیت در دو سه سال اخیر، تعداد تولدها در سال گذشته تنها 17 هزار کاهش یافت.
افزایش 28 درصدی تولد فرزند چهارم در 2 سال اخیر
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قانون جوانی جمعیت توانست در یک فاصله اندک تأثیر خود را بر منحنی‌های جمعیت گذارد و در 2 سال اخیر، نرخ تعداد تولدهای فرزند سوم 9 درصد، فرزند چهارم 28 درصد و فرزند پنجم به بالا 51 درصد افزایش یافته است؛ این در حالی است که در این دو سال، 400 هزار مادر در گروه سنی 25 تا 40 سال کاهش یافته‌اند.
وی در بخش دیگری از این نشست، به بررسی گروه سنی مادران 25 تا 40 سال پرداخت و گفت: این گروه سنی بیشترین میزان تولد را دارد، با مقایسه ورود و خروج مادران، مشخص می‌شود که تعداد مادرانی که از این گروه سنی خارج شده‌اند، 400 هزار نفر کمتر از تعداد مادرانی است که وارد این گروه سنی شده‌اند، این تغییرات به سیاست‌های تنظیم خانواده 30 سال پیش برمی‌گردد که منجر به کاهش موالید شده است.
بانکی پور تاکید کرد: با وجود فشارهای اقتصادی و ناملایمات اجتماعی، قانون جوانی جمعیت با 50 درصد اجرای خود توانسته است منحنی جمعیت را از سقوط نجات دهد و الگوی فرزندآوری سوم، چهارم و پنجم را افزایش دهد.
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از افت جمعیت و ورود به سیاهچاله پیری جمعیت، باید الگوی فرزندآوری از تک‌فرزندی یا دوفرزندی به سمت سه‌فرزندی، چهارفرزندی و پنج‌فرزندی تغییر کند افزود: این دقیقاً سیاستی است که در قانون جوانی جمعیت هدف‌گذاری شده و به نتایج مثبتی رسیده است.
بانکی‌پور با اشاره به تغییرات در نگرش نسبت به مادران بالای 35 سال، توضیح داد: در حال حاضر، الگو به سمت تولد فرزند سوم، چهارم و پنجم پیش می‌رود و به جای اینکه مادران بالای 35 سال به عنوان بارداری پرخطر شناخته شوند، به عنوان بارداری با مراقبت ویژه معرفی می شوند و در بسیاری از کشورهای دیگر، این گروه سنی به عنوان «فرزندان طلایی» شناخته می‌شوند.
وی ادامه داد: نرخ باروری زنان بالای 35 سال 15 درصد افزایش یافته است، به‌ویژه در گروه‌های سنی 35 تا 40 سال و 40 تا 45 سال نیز این افزایش مشاهده می شود؛ همچنین یکی دیگر از اهداف این قانون کاهش فاصله ازدواج تا تولد فرزند اول بوده است؛ این فاصله که قبلاً به بالای شش سال رسیده بود، اکنون به چهار سال کاهش یافته است.
350 هزار مادر دارای 2 فرزند خودرو خود را دریافت کردند
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نتایج مثبت قانون جوانی جمعیت گفت: با وجود مشکلات اقتصادی و کاهش سرمایه انسانی، این قانون توانسته است به نتایج مثبت برسد، برای نجات کشور از پیری جمعیت، هفت سال فرصت مشخص کردیم و اکنون چهار سال از این زمان گذشته است، به همین دلیل، فرصت سعی و خطا نداشتیم و باید به‌طور همزمان بر موانع تولد فرزند در ایران تمرکز می‌کردیم.
وی با اشاره به بندهای حمایتی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اظهار داشت: در راستای حمایت از خانواده‌ها و افزایش جمعیت، تسهیلات متعددی باتوجه به قانون جوانی جمعیت برای خانواده‌هایی که فرزند دوم به دنیا می‌آورند در نظر گرفته شده که یکی از این اقدامات، اعطای خودرو به مادران دارای فرزند دوم است که تاکنون بیش از 350 هزار مادر این خودروها را دریافت کرده‌اند.
بانکی‌پور درباره ارزش تسهیلات حمایتی در قانون جوانی جمعیت نیز گفت: ارزش مجموع این تسهیلات تاکنون بالغ بر 120 هزار میلیارد تومان بوده است و این در حالی است که طبق آمارها، تمام کمک‌های ریالی به مادران از بودجه کشور طی 40 سال گذشته، به سه هزار میلیارد تومان نیز نمی‌رسید.
وی افزود: بر اساس گزارش‌ها، بسیاری از خانواده‌ها توانسته‌اند با فروش خودروهای دریافتی، هزینه‌هایی چون ساخت یا خرید خانه را تأمین کنند و این اقدام، در کنار تسهیلات دیگر، گامی مهم در راستای کاهش هزینه‌های فرزندآوری و رفع نگرانی‌های اقتصادی خانواده‌ها به شمار می‌رود.
بانکی‌پور، یکی از اهداف این قانون را تلاش برای ایجاد سازگاری بین اشتغال زنان و فرزندآوری عنوان کرد و افزود: دولت با ارائه مشوق‌های مالی و تسهیلات ویژه در تلاش است تا نگرانی‌های اقتصادی خانواده‌ها و زنان شاغل را کاهش دهد.
وی افزود: در راستای رفع موانع فرزندآوری و حمایت از مادران و خانواده‌ها، برای زنان شاغل تسهیلات ویژه‌ای از جمله 9 ماه مرخصی زایمان (با امکان استفاده از دو ماه آن در دوران بارداری) و همچنین دورکاری و مرخصی استعلاجی اضافه بر این مدت در نظر گرفته شده است.
تمام دانشگاه‌های کشور موظف به راه‌اندازی مراکز ناباروری سطح 2 شده‌اند
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه این نشست با اشاره به اقدامات انجام‌شده در حوزه درمان ناباروری گفت: با توجه به آمار سه میلیون زوج نابارور در کشور، اقدامات گسترده‌ای برای توسعه مراکز درمانی انجام شده است. طبق این قانون، تمامی دانشگاه‌های کشور موظف به راه‌اندازی مراکز ناباروری سطح دو شده‌اند که منجر به ایجاد 78 مرکز جدید در سطح دو و افزایش تعداد مراکز ناباروری سطح سه به 123 مرکز شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، 90 درصد هزینه‌های درمان ناباروری در مراکز دولتی و 50 درصد در مراکز خصوصی تحت پوشش بیمه قرار گرفته است. همچنین، تمامی درمان‌های ناباروری انجام‌شده از سال 1400 تاکنون که بیمه آن‌ها پرداخت نشده باشد، مشمول جبران خسارات بیمه‌ای خواهند بود، به شرط آنکه بیمار در زمان درمان، بیمه داشته باشد.
بانکی‌پور، جلوگیری از عقیم‌سازی غیرضروری را یکی از محورهای این قانون دانست و اظهار داشت: تنها در مواردی که مطابق پروتکل‌های وزارت بهداشت ضرورت پزشکی اثبات شود، عقیم‌سازی مجاز است و در غیر این صورت، با مراکز متخلف برخورد قانونی جدی صورت خواهد گرفت.
وی به تغییرات مهم در روند توزیع اقلام پیشگیری و شیوه‌های زایمان اشاره کرد و گفت: یکی از محورهای اصلی این سیاست‌ها، جلوگیری از توزیع رایگان اقلام پیشگیری بوده است. بر اساس این قانون، استفاده از این اقلام باید با پرداخت هزینه توسط متقاضیان صورت گیرد. این اقدام با هدف جلوگیری از استفاده بی‌رویه و کنترل مؤثرتر منابع انجام شده است.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی درباره برخی انتقادات و نگرانی‌ها نسبت به سیاست‌های جدید در حوزه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، تاکید کرد: با وجود انتقادات به این رویکرد، مسئولان تأکید دارند که این اقلام همچنان در مراکز دولتی در دسترس هستند، اما دیگر رایگان توزیع نمی‌شوند، موارد ضروری و خاص که تحت نظر بهزیستی قرار دارند، از این قاعده مستثنی هستند.
وی افزود: هدف این سیاست، هماهنگی بیشتر با اهداف جمعیتی و جلوگیری از ناهماهنگی‌های برنامه‌ریزی شده در گذشته است.
برخی قوانین حوزه جمعیت هنوز به‌طور کامل اجرا نشده‌ است
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در ادامه به سیاست‌های جدید در زمینه زایمان اشاره کرد و گفت: سیاست‌های جدید بر تشویق به زایمان طبیعی و جلوگیری از شیوع غیرضروری سزارین متمرکز شده است. مسئولان معتقدند که ترویج سزارین بی‌رویه، با اهداف جمعیتی و سلامت مادران در تضاد است. بر همین اساس، متخصصان زنان نیز موظف به رعایت پروتکل‌ها و تشویق به زایمان طبیعی شده‌اند، مگر در مواردی که سزارین از نظر پزشکی ضروری باشد.
بانکی‌پور تأکید کرد که تمامی این اقدامات در کنار سایر سیاست‌های جمعیتی به منظور بستن روزنه‌های مداخله‌گر و جلوگیری از تضاد در اجرای برنامه‌های جمعیتی طراحی شده‌اند و مسئولان تأکید دارند که تنها با هم‌راستایی تمامی عوامل، می‌توان به اهداف جمعیتی کشور دست یافت.
وی همچنین به نگرانی‌های مادران درباره فرزندآوری و موانع مرتبط با آن اشاره کرد و گفت: یکی از مسائل مهم، ترس از زایمان طبیعی و فرزند معلول بوده که موجب ایجاد اضطراب در میان مادران شده است. برخی سیاست‌ها و توصیه‌ها، از جمله غربالگری‌های دوران بارداری، به‌رغم فوایدشان، نگرانی‌های گسترده‌ای را ایجاد کرده‌اند.
بانکی‌پور افزود: مطابق گزارش‌ها، احتمال تولد نوزادی با سندروم داون کمتر از یک درصد است، با این حال، بسیاری از مادران به دلیل الزام به انجام مراحل متعدد غربالگری، وارد چرخه‌ای از استرس و هزینه‌های مالی بالا می‌شوند. در این میان، آزمایش‌های تهاجمی نظیر آمنیوسنتز که خطر آسیب به جنین را به همراه دارد، نیز مورد نقد جدی قرار گرفته‌اند. برخی متخصصان و مراجع دینی این آزمایش‌ها را غیرضروری و حتی غیرشرعی دانسته‌اند.
وی با بیان اینکه علاوه بر دغدغه‌های پزشکی، نگرانی‌هایی مانند عدم اطمینان به ادامه زندگی مشترک، مسئولیت‌های سنگین بچه‌داری و محدودیت‌های اجتماعی مادران از موانع اصلی فرزندآوری محسوب می‌شوند، گفت: در همین راستا، سیاست‌هایی نظیر مرخصی تحصیلی برای مادران دانشجو تا چهار ترم، ایجاد محیط‌های مناسب مادر و کودک در فضاهای کاری و عمومی، و تخصیص بورسیه مالی برای فرزندان تا سن 25 سالگی، به منظور کاهش این محدودیت‌ها در دستور کار قرار گرفته است.
وی به موضوع سقط جنین غیرقانونی و نگرانی‌های فرهنگی مرتبط با آن پرداخت و گفت: در قوانین جدید، تدابیری برای مقابله با این مساله پیش‌بینی شده است. همچنین، پروتکل‌های جدید غربالگری به وزارت بهداشت واگذار شده تا تنها در موارد ضروری و با رضایت والدین اجرا شود.
بانکی‌پور با تأکید بر لزوم نظارت بیشتر بر اجرای قوانین، افزود: با وجود اقدامات انجام‌شده، برخی از این قوانین هنوز به‌طور کامل اجرا نشده‌اند و نیازمند نظارت و اجرای دقیق‌تر هستند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/692507/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیرعامل بیمه دی: کار تیمی نشانه بلوغ سازمانی است

رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران: بیمه دی هم راستا با بنیاد در خدمت رسانی به جامعه ایثارگری

پیش‌نشست همایش ملی نظام تعلیم و تربیت منظومه فکری آیت‌الله خامنه‌ای برگزار می شود

یادداشت آیت الله خامنه‌ای درباره مناجات شعبانیه

آیت الله جنتی: انقلاب اسلامی مسیر تاریخ را تغییر داد

آیت‌الله جنتی: انقلاب اسلامی مسیر تاریخ را تغییر داد

آیت الله جوادی آمل افتخار اسلام و ایران است

آیت الله نوری همدانی: رسالت حوزویان در عصر حاضر بسیار سنگین است

صدا بزن مرا شبی به غربتی که خواستی!

بانوان شاعر از دید بهمن بنی هاشمی

برگزاری محفل شعر نوزدهمین جشنواره بین المللی فجر در زاهدان

بازدید 16 هزار و 500 نفر از شادواره «شادی» در قم

برگزاری آئین کلنگ‌زنی سرای دانشجویی دانشگاه صنعتی قم

جدول خاموشی برق قم پنجشنبه 18 بهمن 1403 + زمان قطعی برق قم فردا پنجشنبه هجدهم بهمن 1403

مسیرهای راهپیمایی یوم الله 22 بهمن در قم مشخص شد

تصفیه خانه‌های فاضلاب صنعتی و شهری در استان قم باید توسعه یابد

اعزام کاروان 20 هزار نفری منتظران ظهور به شهر مقدس قم

تاکید عضو شورای شهر قم برای ایجاد شادواره دائمی ویژه کودکان

درخواست‌های مردمی در اولویت امور اجرایی شهر قم قرار گیرد / ‏‬انتقاد از بی انصافی در نقد

پوشش 100 درصدی آب شرب در شهر قم؛ 87 درصد در روستاها

کشف هزاران لیتر سوخت قاچاق در‌ هرمزگان‌

شگرد عجیب زوج سارق بعد از 2 سال لو رفت

اعتراف دلال عتیقه به قتل زن جوان در پارک

دستگیری قاتلی که پدر زن خود را به ضرب گلوله کشت

حاجی‌بابایی رئیس فراکسیون فرهنگیان شد

2 کشته بر اثر انفجار مواد محترقه دست ساز در تهران

برقراری بیش از 41 هزار تماس با 110 در روز گذشته

کشف نیم تن مواد محترقه در بازار تهران

آسمان قم امروز ابری است

مسیرهای راهپیمایی 22 بهمن در قم مشخص شد

تمدید افغانستان با مربی ایرانی؛ رؤیای ما را زیباتر کن

ژوائو می‌داند میلان هفت لیگ قهرمانان برده!

استقلال و همان گزینه‌های پرسپولیس!

تصمیم نهایی لژیونر جوان ایران در تابستان

یک وی‌ای‌آر به لیگ برتر اضافه شد

رونالدو به ایران نمی‌آید، مگر به دو دلیل!

حضور 4 آزادکار در فینال رنکینگ کرواسی

واکنش رئیس الهلال به شعارهای جنجالی مقابل پرسپولیس

درستکار: رنکیگ کرواسی را به عنوان مسابقات تدارکاتی می‌بینیم

دنیامالی: می‌توانیم در ایران با بالاترین سطح میزبانی‌ها را برگزار کنیم

پرسپولیس - النصر در آزادی

شرط انجام عمل لیزیک برای کودکان

آمار نگران کننده مبتلایان به دیابت و کبد چرب

آیت‌الله آملی لاریجانی: امام شخصیت بی‌بدیلی بود + فیلم

سرعت پروژه دال گذاری رودخانه بلوار شهید آیت الله رئیسی مطلوب است

آیت‌الله آملی لاریجانی: تهدیدات آمریکایی‌ها همواره بوده است/ می‌خواهند با ترساندن ملت ایران به اهدافشان برسند/ رهبری فرمودند مراقب باشید دشمن محاسبات شما را بی‌جهت به هم نریزد/ زمانی که امام فرمودند آمریکا نمی‌تواند هیچ غلطی بکند حقیقت و یقینشان این بود

«حلقه گسترنده» در کتابفروشی‌ها؛ پاسخ‌های فیلسوف استرالیایی به سوالات فلسفه اخلاق

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای