عصر قم

آخرين مطالب

استاد حوزه علمیه قم: اندیشه‌های اصولی حضرت امام می تواند موضوع بحث‌های اصولی، علمی و پژوهشی قرار گیرد اقتصادی

استاد حوزه علمیه قم: اندیشه‌های اصولی حضرت امام می تواند موضوع بحث‌های اصولی، علمی و پژوهشی قرار گیرد
  بزرگنمايي:

عصر قم - استاد حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه اندیشه‌های اصولی حضرت امام ظرفیت و قابلیت آن را دارند که موضوع بحث‌های اصولی، علمی و پژوهشی قرار گیرند، گفت: یکی از نقدهای مهم و ارزشمند حضرت امام نسبت به مشهور این است که وقتی واقعیات و تکوینیات وارد محدوده علم اصول می‌شوند، باید حتماً با نگاه عرفی، با عقل عرفی و با منطق عرفی تحلیل و بررسی شوند، نه باعقل فلسفی و برهانی.
حضرت امام می‌فرمایند که وقتی می‌خواهید مسأله کلی و فرد را با عرف و عقل عرفی بررسی کنید، یعنی در برابر کلی و فرد قرار می‌گیرید، نباید آن را با نگاه عقل فلسفی تحلیل کنید.
به گزارش خبرنگار جماران، حجت‌الاسلام و المسلمین فرید موالی‌زاده، طی سخنانی در نشست علمی تبیین مکتب امام خمینی(س) با موضوع «عقل عرفی و منشأ اعتبار آن در اندیشه امام خمینی(س)»، گفت: خاطرم هست که در سال 1389، مقام معظم رهبری(حفظه‌الله تعالی) جلسه‌ای با اساتید قم داشتند و در آن جلسه یکی از نکاتی که ایشان به آن تأکید کردند، ضرورت نشر اندیشه‌های حضرت امام رضوان‌الله تعالی علیه بود. ایشان بر این مطلب بسیار اصرار ورزیدند و حتی مثالی را مطرح کردند. فرمودند که همین مسأله «خطاب قانونی» که یکی از دیدگاه‌های اصلی حضرت امام در علم اصول است و فضای تقنینی علم اصول را تبیین می‌کند، نظریه‌ای است که با تمامی ابعاد و نکات ذیل آن باید مورد بحث و پژوهش قرار گیرد.
استاد حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه اندیشه‌های اصولی حضرت امام ظرفیت و قابلیت آن را دارند که موضوع بحث‌های اصولی، علمی و پژوهشی قرار گیرند، افزود: تأثیر این اندیشه‌ها در عملیات استنباط در فقه و در دیدگاه خاص حضرت امام تحت عنوان «فقه پویا» که مورد تأکید ایشان است، کاملاً مشهود خواهد بود.حضرت امام در کنار تأکید بر «اجتهاد جواهری»، نوآوری‌های بسیاری در درون این اجتهاد ارائه کرده‌اند. این نوآوری‌ها در ابعاد مختلفی گسترش یافته‌اند که توضیح و شرح آن‌ها نیازمند جلسات فراوانی است.
وی با اشاره به اینکه در رابطه‌ با عقل و عرف در علم اصول و علم فقه، مباحث فراوانی مطرح شده است، یادآور شد: حضرت امام رضوان‌الله تعالی علیه برای عرف دو گونه وظیفه قائل بودند. یک وظیفه‌ای که عرف بر عهده دارد، معمولاً در بیانات فقها بیشتر مورد تأکید قرار گرفته است و تمرکز اصلی مباحث بر روی آن بوده است. این وظیفه همان مسأله «سیره‌های عرفی» و «سیره‌سازی عرفی» است. به این معنا که فقهای ما و اصولیون عرف را به‌عنوان یک معتبر در نظر گرفته‌اند که سیره‌هایی را اعتبار کرده و قراردادهایی را وضع کرده است.
موالی‌زاده تأکید کرد: یکی از نقدهای مهم و ارزشمند حضرت امام نسبت به مشهور این است که وقتی واقعیات و تکوینیات وارد محدوده علم اصول می‌شوند، باید حتماً با نگاه عرفی، با عقل عرفی و با منطق عرفی تحلیل و بررسی شوند، نه باعقل فلسفی و برهانی. حضرت امام می‌فرمایند که وقتی می‌خواهید مسأله کلی و فرد را با عرف و عقل عرفی بررسی کنید، یعنی در برابر کلی و فرد قرار می‌گیرید، نباید آن را با نگاه عقل فلسفی تحلیل کنید. در علم اصول، بررسی مسائل باید با نگاه عرفی انجام شود. در فقه نیز، زمانی که می‌خواهید روایات یا آیات فقهی را تحلیل کنید، کلی و فرد، انطباق، کیفیت تحقق طبیعت در خارج و رابطه کلی با افرادش را از نگاه عرفی بررسی کنید.
وی افزود: در علم اصول نیز این تفاوت را می‌بینیم. آقایان در بحث استصحاب کلی می‌دانند که اگر استصحاب کلی را با نگاه رجل همدانی بررسی نکنیم، نمی‌توانیم به استصحاب کلی در قسمت‌های دوم و سوم قائل شویم، مگر اینکه به نگاه رجل همدانی اعتقاد پیدا کنیم. در مسأله متعلق احکام که یکی از بحث‌های مهم علم اصول است، آخوند خراسانی تعبیر به «وجود سعی در خارج» می‌کند. به کفایه مراجعه می‌کنند و اساساً دلیل اینکه آخوند در بحث اجتماع امرونهی، امتناعی شده، این است که ایشان قائل به این هستند که متعلق احکام، طبیعی است، اما نه طبیعی در ذهن، بلکه طبیعی در خارج که به طور مستقل و با مشخصات فردی وجود دارد. این دقیقاً مطابق با دیدگاه نظر رجل همدانی است.
استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: امام می‌فرماید این مسأله را به‌درستی محقق اصفهانی کشف کرده‌اند. ایشان راه‌حل این مشکل را در این می‌داند که در علم اصول باید با عقل عرفی حرکت کرد. البته عزیزان، تعبیر «عقل عرفی» که من به کار بردم، در بیانات امام به این صراحت نیامده است. این تعبیر توسط شاگردان امام به کار برده شده است، در ذیل همین مسأله کلی و فرد. این تعبیر کاملاً درست است، چرا که «عقل» به معنی شناخت تکوینی است، یعنی ما داریم یک مسأله تکوینی را تحلیل می‌کنیم، نه یک سیره عقلایی و عرفی سیره اعتبار عرف است.
وی تصریح کرد: آقایان در بحث مقدمه داخلیه معتقدند که وجوب در بین اجزاء یک مرکب منتشر می‌شود؛ چون هویت مرکب به اجزایش بستگی دارد. به همین خاطر قائل به وجوب ضمنی هستند و چون قائل به وجوب ضمنی می‌شوند، مقدمه داخلیه و وجوب غیری امام در اینجا معتقد است که خیر، عرف وقتی که به مرکب نگاه می‌کند، هویت را به اجزا نمی‌بخشد. اتفاقاً هویت را به کل می‌بخشد. عقل عرفی در برابر هر مرکبی که یک واقعیت خارجی است، قرار می‌گیرد و هویت را به کل می‌بخشد، نه به اجزا. اتفاقاً نسبت به اجزا لابشرط است و تعبیر امام در بحث صحیح و در مناهج این‌گونه است که کل اجزا را در خود می‌بلعد؛ لذا با تغییر اجزا و بقای کل، هیچ مشکلی ایجاد نمی‌شود.
موالی‌زاده گفت: در فلسفه تحلیلی زبان، به‌خصوص در اسم علم، این بحث جایگاه خاصی دارد. در مقدمه داخلیه و دیگر مباحث علم اصول نیز مطرح است. نظریه روح‌المعانی هم از این اتخاذ شده است. اما امام چنین اعتقادی دارند. حواستان باشد که وقتی مرکب را می‌خواهید تحلیل کنید، یک‌بار از نگاه عقل فلسفی مرکب را تحلیل می‌کنید و یک‌بار مرکب را از دیدگاه عقل عرفی بررسی می‌کنید. نتیجه‌اش این می‌شود که امام وجوب ضمنی را نفی می‌کند. چیزی به نام وجوب ضمنی نداریم. وجوب به کل تعلق‌ گرفته است.
وی افزود: در اینجا امام یکی از مؤیدات خود برای رد وجوب ضمنی را از روایات می‌آورد. آن هم جعل استقلالی اجزاء است. یعنی وقتی که صلات اجزایش را می‌خواهیم جعل کنیم، مستقلاً جعل می‌کنیم. می‌گوییم «لا صلاه الا بفاتحه الکتاب»، «لا صلاه الا باالرکوع». این مؤید این مطلب است. امام این را به‌ عنوان یکی از دلایل خود برای رد وجوب ضمنی می‌آورد. این هم یک بحث است که امام در آن مثال‌های دیگری هم مطرح کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/694289/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شلغم با عسل برای درمان سرفه بسیار مفید است

شلغم یکی از موثرترین گیاهان در درمان سرماخوردگی است

آیین تودیع و معارفه فرماندار قم برگزار شد

هشدار آیت‌الله ایازی به تخریب کنندگان ظریف: کاری نکنید که باعث روسیاهی شما شود/ ابزار دست کسانی نشوید که تنها به منافع شخصی خود می‌اندیشند

افشاگری «من اطلاعاتی بودم» از پشت پرده انجمن حجتیه

صحبت های جالب کارشناس ادبیات در برنامه صبحانه ایرانی

استان قم به مقصد گردشگران مذهبی و سلامت تبدیل شده است

ضرورت ارتباط بیشتر مساجد و مدارس در قم

کابوس رانندگان مسیر قم کاشان به پایان رسید

قم میزبان مسابقات مینی گلف قهرمانی کشور شد

کارت‌خوان نداریم؛ داستان دنباله‌دار از مطب برخی پزشکان!

درمان اعتیاد زنان نیازمند «رایگان» شد

رئیس پلیس فتا: قانون درباره استفاده از فیلترشکن سکوت کرده است

استرداد متهم کلاهبرداری به کشور

تن‌ماهی، عامل مسمومیت 101 نفر از دانشجویان فرهنگیان شد

واکنش دولت به حواشی تأثیر معدل پایه در کنکور

توصیه پلیس فتا درباره وقت طلایی جلوگیری از کلاهبرداری‌های موبایلی

اجرای عملیات برف‌روبی در محور دستجرد_تفرش

دیدار با 200 خانواده شهید ساکن در تهران

غیبت معنادار حسینی در نخستین تمرین پرسپولیس با کارتال

صدور آراء دیدار جنجالی فولاد و نساجی

گزارش صداوسیما از روز دوم هفته هفدهم لیگ برتر فوتبال

حکم کمیته انضباطی علیه تراکتور و لک

تیم ملی کشتی آزاد برای رقابت های بین المللی کرواسی آماده میشوند

حاشیه نگاری از بازی پرسپولیس و تراکتور

گزارش صداوسیما از هفته بیست و یکم لیگ برتر والیبال

خودم باید پس از جام جهانی 2018 می‌رفتم!

سه بازیکن سپاهان جریمه و محروم شدند

این بیفوما بوی جدایی نمی‌دهد

پدیده 18 ساله، خرید جدید استقلال در زمستان

پرسپولیس و سپاهان جریمه شدند

تمرینات کاربردی برای عضله چشم!

آیت‌الله دری نجف‌آبادی ادعای احمد منتظری در خصوص جلسه با سید احمد خمینی را تکذیب کرد

آیت‌الله علم‌الهدی: مبارزات انقلابی از جامعه روحانیت آغاز شد

قم، مقصدی ناشناخته برای گردشگران طبیعت‌ دوست

قم به مقصد گردشگری مذهبی و سلامت تبدیل شده است

فرماندار جدید قم معرفی شد

نخستین شادواره شهروندی «شادی» به مناسبت دهه فجر در قم برگزار می‌شود

گواهینامه‌دارها یک ساله گواهینامه پایه دیگر را می‌گیرند

گزارش "تسنیم" از خونسردی وزارت بهداشت در قبال خطر مرگ بیماران دیالیزی!

شاهکار تازه در تخت جمشید؛ گل ستونِ کاخ صدستون متلاشی شد!

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «اسماعیلی‌پور»

سقوط 4 پله‌ای پاکدامن در رنکینگ جهانی؛ پنجمی ایران دربخش تیمی

احتمال جدایی دیبالا از رُم با وجود تمدید قرارداد!

اعلام اسامی محرومان هفته نوزدهم لیگ یک

قهرمان وزنه‌برداری: پر قدرت تر از قبل باز می‌گردم

انگیزه، اسلحه پنهان پرسپولیس برای پیروزی

بازی درخشان گارد کانادایی تیم بسکتبال اوکلاهماسیتی تاندر

درخشان: بیرانوند با احترام از پرسپولیس جدا نشد

انتخاب کارتال به عنوان سرمربی سرخ‌ها از زبان درخشان