عصر قم

آخرين مطالب

مردی که به محل فاجعه برگشت فرهنگی

مردی که به محل فاجعه برگشت
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /اگر دنیای محمدعلی علومی عوض نمی‌شد، امروز 63 ساله می‌شد.
محمدعلی علومی اگر 16 اردیبهشت سال گذشته (1403) رخت از دنیا نمی‌بست، امروز 63 ساله می‌شد. او که در کارنامه‌ خود رمان‌های «سوگ مغان»، «آذرستان»، «ظلمات»، «اندوهگرد»، «پریباد»، «داستان‌های غریب مردمان عادی»، «هزار و یک شب نو»، «خانه کوچک» و «عطای پهلوان » را دارد، متولد 16 فروردین سال 1341 بود. در سال 1358 و در 18 سالگی وارد تهران شد و در فضای دانشگاه تهران و دانشکده علوم سیاسی حضور یافت.
رمان «آذرستان»‌ این نویسنده در سال 77 کتاب برگزیده سال از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت و رمان طنز «شاهنشاه در کوچه دلگشا» برنده 30 سال رمان طنز ایران شد.
علومی که تلخی زلزله بم را چشیده بود، سال‌ها ننوشت؛ «بعد از زلزله‌ بم، مدتی چیزی نمی‌نوشتم و این ننوشته‌ها روی هم جمع شد که همین امر سبب شد در یک سال چند رمان متفاوت‌ نوشته و جمع‌بندی شود که به نوعی همه‌ این کتاب‌ها را تحت تأثیر زلزله‌ بم نگارش کرده‌ام.» منظورش کتاب‌های «ظلمات»، «پریباد» و «در سوگ مغان» بود. البته در سال‌های اخیر هم کم می‌نوشت و می‌گفت: «دورخیز می‌کنم که بنویسم اما تا می‌خواهم شروع کنم دستم به قلم نمی‌رود.»
او در زمینه طنز کتاب‌های بسیاری نوشته بود؛ «شاهنشاه در کوچه دلگشا»، «بررسی انواع طنز در خارستان اثر حکیم قاسمی کرمانی»، «طنز و شیوه‌های داستانی در بوستان»، «انواع طنز در گلستان سعدی» و «طنز در دوره پهلوی با نقد و بررسی آثار طنزنویسان آن زمان»، ««وقایع‌نگاری بن‌لادن یا تاریخ عالم آرای طالبان» و «جناب آقای دیو». اما در سال‌های اخیر می‌گفت: «سختی‌های زندگی آن‌قدر زیاد است که طنز هم دیگر جواب نمی‌دهد و به سختی کسی بتواند بخندد.» هرچند گفته بود: «ما طنز را نمی‌شناسیم، بنابراین جک‌های اینترنتی و پیامک‌های جک غیراخلاقی را به حساب طنز می‌بینیم و آثار هستی‌شناسانه را که طنز هستند، طنز محسوب نمی‌کنیم. این نگاه عامه مردم ما به طنز است.» او معتقد بود: «طنز با ممیزی جور درنمی‌آید و یک طنزنویس نمی‌تواند در شرایط ممیزی کار کند؛ در دوره‌هایی که محدودیت و ممنوعیت نبود طنزنویسی و طنزنویسان دارای قدرت شدند. در شرایط فعلی و گرانی و تورم زیاد، شور و نشاطی برای طنزنویسان نمی‌ماند. درصد زیادی از مردم دچار افسردگی شده‌اند و نمی‌دانم آیا می‌خواهند فکری برای این موضوع داشته باشند یا نه؟ می‌دانم افسردگی به حد خطرناکی رسیده و حتی از حد خطرناک هم گذشته است.»
اسماعیل امینی، شاعر، طنزپرداز و استاد دانشگاه یکی از ویژگی‌های طنزهای علومی‌ را زبان پخته آن‌ها خوانده و گفته است: «کتاب‌های علومی خواندنی است، اگرچه علومی از جریان‌های رایج طنزنویسی امروز تبعیت نمی‌کرد و با روش خود می‌نوشت. از طرف دیگر علومی نسبت به ادبیات جهان هم اشراف و ‌آشنایی کامل داشت، ادبیات جهان را خیلی خوب مطالعه کرده و از آن غافل نبود و می‌دانست که در کشورهای دیگر در حوزه قصه‌نویسی و طنز چه می‌گذرد.»
علی‌اصغر شیرزادی، داستان‌نویس و منتقد ادبی در زمان حیات محمدعلی علومی، درباره او گفته بود: «محمدعلی علومی نه از دیدگاه من و نه با پسند ادبی من بلکه از دیدگاه وسیع‌تری و متکی بر شناخت نسبی که از کارهای او دارم، نویسنده‌ای یکه و یگانه است. او به هیچ‌وجه اهل روابط عمومی نبوده و نیست و وارد هیچ گروه ادبی مشخصی نشده است؛ کسانی که مدعی کارهای مدرن و احتمالا پسامدرن هستند، مدتی دور هم جمع شده و بعد پراکنده می‌شدند.»
او تأکید کرده بود: «محمدعلی علومی شبیه هیچ داستان‌نویسی نیست، خویشتن خویش است. می‌شود گفت عیاری و رندی نجیبانه‌ای دارد، ذهنیت و تخیل نیرومند و رهایی‌اش در کار که به نظرم شگفت‌انگیز است و هیچ پیش‌زمینه و حرکت از پیش اندیشیده‌شده‌ای ندارد، این‌که به صورت مکانیستی کارها را پیش ببرد. علومی نویسنده‌ای است که در کار بسیار بسیار خنده‌های معصومانه و کودکانه و گریه‌های لرزآور مردانه‌ای دارد.»
اسماعیل امینی نیز درباره او گفته است: «علومی از لحاظ جهان‌نگری و نوع نگاه به موضوعات استقلال داشت. او جهان‌نگری خود را به همه چیزهایی که رایج است و طرفدار دارد، ترجیح می‌داد و شاید به همین دلیل بوده که هیجانات روزمره در کار آقای علومی بازتابی نداشت. در نوشتن هم آنچه را برای خودش تکیه‌گاه اندیشه حساب می‌شد، ترجیح می‌داد.»
علومی چندسالی بود به «بم» زادگاه خود بازگشته بود و به تنهایی زندگی می‌کرد و شانزدهم اردیبهشت در این شهر درگذشت. او در آخرین گفت‌وگویش با ایسنا گفته بود: «در جامعه ادبی‌مان سبک داستان‌نویسی نداریم و کسی که سبک دارد، دچار تفرد روان می‌شود که خیلی هم دردناک است زیرا از هیچ طرف حمایت نمی‌شود، این نویسنده نه حاضر می‌شود ادبیات دستوری را به کار برد و نه ادبیات تقلیدی برایش جالب توجه است، بنابراین دچار تفرد روانی می‌شود. بهتر است واضح بگویم خودم واقعاً نه ادبیات ژدانفی و دستوری را قبول می‌کنم و نه ادبیات تقلیدی را، اما خب فردیتی که آدم پیدا می‌کند تحملش سخت می‌شود، خیلی سخت. آدم خوشحال می‌شود در جامعه ادبی باشد اما وقتی می‌گویند نویسنده قرن نوزدهمی هستی، پست‌مدرن نیستی، نویسنده نیستی، آدم ترجیح می‌دهد تنها شود که این تنهایی، تنهایی خوشحال‌کننده‌ای نیست بلکه سخت و دردناک است. »

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/715788/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساخت 15 مسجد و مدرسه در قم

دانشگاه حضرت معصومه ادغام نمی‌شود

قم زیر سایه ابرها؛ رگبار و رعد و برق در راه

گزارشی از دیدار هیئت رئیسه مجمع نمایندگان طلاب با آیت الله اعرافی + عکس

اهدای کتابخانه شخصی آیت‌الله ضیاءآبادی به کتابخانه ملی

پیام تسلیت معاون اول رئیس‌جمهور به آیت الله محسن قمی

بزرگداشت نظامی در مزارشریف برگزار شد

پدر و مادر مقدس نیستند!

از شبنم عشق خاک آدم گل شد!

پشت پرده درگیری آمرین به معروف در مجتمع ماه و مهر قم؛ اردوکشی جدید برای تنش زایی در حجاب!

آغاز محدودیت مصرف برای مشترکان پرمصرف از هفته آینده در قم

ساخت 15 مسجد و مدرسه توسط گروه جهادی محسنین قم

قم تشنه‌تر از همیشه؛ بحران کم‌آبی را جدی بگیریم

بافت کهن قم میزبان فضایی نو برای تبیین هویت تاریخی شهر

دعوت از دو ستاره هندبال قم به اردوی تیم ملی

اسکان 4هزار و 200 مسافر نوروزی در اماکن ورزشی قم

امضا قرارداد 4 هزار و 728 قطعه زمین قانون جوانی جمعیت سال گذشته در قم

تملک 95 غرفه در میدان قدیم تره بار قم تا پایان سال 1403

هشدار اداره برق قم به پرمصرف‌ها

3000 متقاضی در انتظار دریافت زمین طرح جوانی جمعیت در قم

اسکان 101 هزار زائر و مسافر نوروزی در بوستان‌های قم

تخصیص 16 هزار قطعه زمین طرح جوانی جمعیت و نهضت ملی مسکن در قم

قتل داماد توسط 3 برادر زن

دستگیری سارقی که به آمبولانس هم رحم نمی‌کرد

آتش‌سوزی در انبار پارچه بازار مولوی

تکلیف تأثیر معدل در کنکور منتظر اقدام رئیس‌جمهور

دستگیری باند کلاهبردار حرفه‌ای با فروش زمین یک هزارمیلیارد تومانی

ریزش معدن در مهاباد جان یک نفر را گرفت

سیل، راه منجیل به علی آباد و طارم را در 2 نقطه مسدود کرد

آغاز محدودیت مصرف برق برای مشترکان پرمصرف از هفته آینده در قم

برتری پر گل بانوان فوتسالیست ایران مقابل ازبکستان

حضور داوران بین‌المللی در ماراتن حساس والیبال آمل

تهدید برای میلان؛ شاید اروپا از دست برود

کارتال جوان گرایی در پرسپولیس را آغاز کرد؛ دست رد به مُسن‌ها

گل‌های برتر هفته بیست و دوم لیگ برتر ایران

هشدار به اینتر؛ خطر بایرن در کمین است

ژاپن شاهد رکورد شگفت‌انگیز فوق‌ستاره والیبال جهان

تنها کشتی‌گیر بدون شکست ایران در سال ٢٠٢4

واکنش کاپیتان تیم ملی به قرعه جام‌جهانی: گروه مرگ!

2 جلسه سرنوشت‌ساز برای تیم ملی سابر

بایدها و نبایدهای استفاده از ملاتونین

نقش ویتامین ها در بدن

خطرات آبله مرغان در دوران بارداری

محمد مهاجری: دولت پزشکیان به مراتب اصولگراتر از دولت سیزدهم است

جزئیات پاسخ ایران به نامه ترامپ از زبان رئیس ستادکل نیروهای مسلح

پزشکیان از دستاورد کمیته ملی پارالمپیک در توسعه ورزش زنان تقدیر کرد

سعیدی: آقای پزشکیان شما هم می‌توانید امیرکبیر زمانه باشید

سخنگوی هیأت رئیسه مجلس: اطرافیان پزشکیان نمی‌گذارند وزیر اقتصاد را سریعتر انتخاب کند

نوذر شفیعی: یکی از دلایل درگیری ترامپ با ایران به خاطر نقشی است که در استراتژی کلان چین داریم

امیر صباحی‌فرد: نیروهای مسلح برای مقابله با تهدیدات‌ آمادگی کامل دارند