عصر قم

آخرين مطالب

واشنگتن پست: هنوز مشخص نیست مذاکرات چه مدت طول می‌کشد اقتصادی

واشنگتن پست: هنوز مشخص نیست مذاکرات چه مدت طول می‌کشد
  بزرگنمايي:

عصر قم - جماران / در سایه تنش‌های فزاینده و تهدید حمله نظامی اسرائیل، ایران و ایالات متحده پس از یک دهه، گفت‌وگوهای حساسی را در عمان آغاز کرده‌اند؛ مذاکراتی که در فضایی از بی‌اعتمادی عمیق و با انتظاراتی اندک، می‌تواند مسیر آینده پرونده هسته‌ای ایران را رقم بزند.
واشنگتن پست نوشت: مسقط، عمان-ایران و ایالات متحده روز شنبه گفت‌وگوهای حساس و مهمی را درباره آینده برنامه هسته‌ای ایران آغاز کردند؛ این در حالی است که تنش‌ها در حال افزایش است و ایالات متحده حضور نظامی خود را در منطقه تقویت کرده است. این دیدار که در پایتخت عمان برگزار می‌شود، نخستین تعامل جدی میان ایران و آمریکا در یک دهه اخیر به شمار می‌آید. با این حال، علی‌رغم اهمیت بالای موضوع، انتظارات از این گفت‌وگوها پایین است. مقام‌های هر دو طرف اعلام کرده‌اند که هدف اصلی از این نشست، سنجش امکان‌پذیری مذاکرات آینده است و نه دستیابی به یک توافق بزرگ یا نقطه عطف تعیین‌کننده.
بازار
عراقچی: هدف ما توافقی عادلانه از موضع برابر است
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه پس از ورود به عمان، در گفت‌وگو با رسانه‌های دولتی ایران اظهار داشت: «هدف ما رسیدن به توافقی عادلانه و شرافتمندانه از موضع برابر است. اگر طرف مقابل نیز با همین نیت وارد مذاکرات شود، امکان دستیابی به یک توافق اولیه برای ترسیم مسیر گفت‌وگوها وجود دارد.» 
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که هیأت‌های ایرانی و آمریکایی در اتاق‌هایی جداگانه مستقر هستند و وزیر خارجه عمان نقش انتقال‌دهنده دیدگاه‌ها و مواضع دو طرف را بر عهده دارد. هنوز مشخص نیست این مذاکرات چه مدت به طول خواهد انجامید.
استیو ویتکاف؛ مهره کلیدی ترامپ در مذاکرات جدید
تیم مذاکره‌کننده ایالات متحده به ریاست استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، در این گفت‌وگوها حضور دارد. رسانه‌های ایرانی گزارش داده‌اند که ویتکاف صبح روز شنبه در عمان حضور داشته است. او یکی از چهره‌های مورد اعتماد در حلقه نزدیکان ترامپ به شمار می‌رود و در حال حاضر هدایت مذاکرات مربوط به پایان جنگ اوکراین و همچنین تلاش‌ها برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی در اختیار حماس در غزه را بر عهده دارد.
سایه بی‌اعتمادی بر روند مذاکرات
مذاکرات در عمان در فضایی از بی‌اعتمادی عمیق میان ایران و ایالات متحده در حال انجام است. دونالد ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود، از توافق هسته‌ای سال 2015 با ایران خارج شد و به‌دنبال آن، تحریم‌های فلج‌کننده‌ای علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد. همچنین در سال 2020، او دستور حمله پهپادی را صادر کرد که به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد ایرانی، منجر شد.
مقام‌های پیشین ایران، با اشاره به این سابقه بی‌اعتمادی، توضیح داده‌اند که چرا تهران بر غیرمستقیم بودن گفت‌وگوهای اولیه با ایالات متحده تأکید داشته است. به گفته آن‌ها، نگرانی اصلی این بود که یک دیدار رو در رو می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از عقب‌نشینی ایران تعبیر شود. از همین‌رو، مقام‌های ایرانی بر آن بودند که عمان نقش میانجی و منتقل‌کننده پیام‌ها میان دو طرف را ایفا کند.
نگرانی‌ها از شکست مذاکرات و احتمال حمله اسرائیل
مقام‌های ایرانی و آمریکایی پیش از برگزاری نشست روز شنبه، نسبت به موفقیت این مذاکرات انتظاراتی محتاطانه ابراز کرده‌اند. در صورت تداوم گفت‌وگوها، این روند می‌تواند به‌عنوان یک دستاورد مهم تلقی شود؛ اما در صورت شکست مذاکرات، احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران افزایش خواهد یافت. بر اساس ارزیابی‌های مقام‌های آمریکایی، اسرائیل قصد دارد در سال جاری به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند تا مانع از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای شود.
تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه
در همین راستا، پنتاگون نیز طی هفته‌های اخیر حضور نظامی خود در منطقه را تقویت کرده است؛ به‌گونه‌ای که یک گروه دوم ناو هواپیمابر، بمب‌افکن‌های B-2 و جنگنده‌های پیشرفته F-35 را به منطقه اعزام کرده و سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت را نیز افزایش داده است تا از پایگاه‌های آمریکا در منطقه محافظت شود.
اختلاف دیدگاه‌ها درباره محدوده توافق هسته‌ای
با این حال، هنوز به‌طور دقیق مشخص نیست که دولت ترامپ چه خواسته‌هایی از ایران دارد تا برنامه هسته‌ای این کشور محدود شود. مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند که با اعمال محدودیت‌هایی در زمینه شفافیت و غنی‌سازی اورانیوم موافق‌اند، اما در مقابل، مقام‌های اسرائیلی خواستار برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران هستند.
رهبر ایران: آمریکایی‌ها اهل توافق منصفانه نیستند
رهبر جمهوری اسلامی ایران، آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، که تصمیم‌گیری نهایی در مسائل کلان سیاست‌گذاری ایران بر عهده اوست، بارها نسبت به مذاکره با ایالات متحده هشدار داده و به‌نظر می‌رسد که پیش از نشست روز شنبه نیز همچنان بر این موضع تأکید داشته است. در سرمقاله‌ای که روز جمعه در وب‌سایت رسمی ایشان منتشر شد، از مردم ایران خواسته شده بود که نسبت به این مذاکرات «بیش از حد خوشبین نباشند.» در این یادداشت آمده است: «تجربه نشان داده که آمریکایی‌ها، به‌دلیل روحیه متکبرانه و خوی سلطه‌جویانه خود، تمایلی به مذاکره و دستیابی به توافقی منصفانه ندارند.»
با وجود این هشدارها، آیت‌الله خامنه‌ای به رئیس‌جمهور، دکتر مسعود پزشکیان، اجازه داده است که امکان دستیابی به یک توافق را مورد بررسی و پیگیری قرار دهد.
افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران
جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید داشته که برنامه هسته‌ای این کشور صرفاً با اهداف غیرنظامی دنبال می‌شود. با این حال، طبق گزارشی که در ماه فوریه از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر شد، ایران به‌طور قابل توجهی سطح و حجم غنی‌سازی اورانیوم با درصد نزدیک به سطح تسلیحاتی را افزایش داده است.
موضوعات جانبی در مذاکرات؛ از برنامه موشکی تا حضور منطقه‌ای
از دیگر موضوعاتی که احتمال دارد در جریان مذاکرات مطرح شود، می‌توان به حمایت تهران از گروه‌های مسلح در منطقه و برنامه داخلی تولید موشک‌های بالستیک ایران اشاره کرد. متحدان عرب ایالات متحده در منطقه خلیج فارس، پیش‌تر از این‌که توافق هسته‌ای حاصل‌شده در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما به این مسائل نپرداخته بود، ابراز نارضایتی کرده بودند. با این حال، هنوز مشخص نیست که دونالد ترامپ در این دور از مذاکرات، با توجه به محدودیت زمانی شدید، این موضوعات را در اولویت قرار خواهد داد یا خیر.
تهدید بازگشت تحریم‌ها و واکنش احتمالی ایران
در صورتی که ایالات متحده موفق به دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران نشود، انتظار می‌رود کشورهای اروپایی عضو توافق 2015، پیش از فرارسیدن مهلت «بازگشت خودکار تحریم‌ها» در اواسط ماه اکتبر، تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کنند. در صورت بازگرداندن این تحریم‌های سخت‌گیرانه، بسیاری نگران آن هستند که ایران در واکنش، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از کشور اخراج کرده و از معاهده جهانی منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) خارج شود.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/718875/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیت الله آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست!

شاعرانه/ هر‌جا که روی زود پشیمان به درآیی

همایش یکصدمین سال باز تاسیس حوزه علمیه قم برگزار می‌شود

نگهداری گرگ در یک مغازه!

ممنوعیت ورود برخی داروها به عربستان؛ افزایش ظرفیت تخت برای حج 1404

صدور کیفرخواست 4 پرونده کلاهبرداری خودرویی

پزشکی قانونی: در حوزه علمی از هیچ کشوری عقب نیستیم

درخواست قصاص برای مردی که با هل دادن مردی به قتل متهم شد

پیمان جبلی رئیس رسانه ملی: 7.5 میلیون نفر در انتخاب قهرمان ایران رای دادند

حضور رئیس جمهور در مراسم اختتامیه قهرمان ایران

ساره جوانمردی با رأی مردم به عنوان بانوی سال 1403 پارالمپیکی ایران انتخاب شد

پیام مهدی طارمی برای مراسم قهرمان ایران

یادبود وزیر ورزش از شهید رئیسی به رسم مشی پهلوانی

ساعی: دو فدراسیون تکواندو و کشتی با حضور مربیان ایرانی توانستند به موفقیت برسند

علیرضا دبیر: انتخاب فدراسیون‌ کشتی به عنوان یکی از بهترین فدراسیون‌های سال 1403 کمترین حق کشتی بود

هادی طباطبایی: رفتارهای مدیریتی امسال در استقلال کمکی به این تیم نکرده است

صحبت های هادی طباطبایی پیشکسوت باشگاه استقلال درباره اوضاع فعلی این باشگاه

سرمربی استقلال: وقتی با تمام قدرت حمله می‌کردیم، طبیعی است که اشتباهاتی هم رخ دهد

میودراگ بوژوویچ: من فکر می‌کنم تصمیم VAR در خصوص گل دوم ما صحیح نبود

پاسخ نبی به شایعه حضور جادوگر در دستگردی

ملی‌پوش استقلال محروم شد!

به صدا در آمدن زنگ ترویج فرهنگ پهلوانی در قم

دمنوش‌هایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند

نیویورک تایمز: تیم ترامپ در مواجهه با ایران آشفته است

عراقچی در گفت‌وگوی تلفنی با همتای پاکستانی: ایران عاملان ترور اتباع پاکستانی را مجازات می‌کند

مهر: علت تغییر محل مذاکرات، مهیا نبودن شرایط میزبانی طرف عمانی بوده است

پزشکیان: اصلاح روش‌های آموزش معطوف به نیازهای آینده انجام شود

عارف: باید ویژگی‌های شخصیتی و خدمات گرانقدر شهدای خدمت برای آحاد جامعه به ویژه نسل نوجوان و جوان تبیین شود/ شهید آیت الله رئیسی با ویژگی‌های والای اخلاقی، عاشق خدمت به مردم بود/ باید نهادهای مردمی حضور پررنگ و جدی در مراسم بزرگداشت شهدای خدمت داشته باشند

آیت‌الله آملی لاریجانی: فعلاً FATF مطلقاً در مجمع قابل بررسی نیست

شاعرانه/ غمی که در سخنت داری همان غم است که من دارم

توسعه زیرساخت‌های ریلی قم با هدف تسهیل حمل‌ونقل بار و حمایت از تولید

توقیف خودروی متخلف به دلیل حرکات نامتعارف رانندگی

مصدومیت 6 دانش آموز بر اثر ریزش سقف مدرسه

کشف جسد دختر جوان در منطقه جنگلی

گفتگو با دزدان خانه علیرضا دبیر؛ اشتباه کردیم قصد سرقت نداشتیم!

نجات 20 نفر از آتش‌ سوزی یک ساختمان مسکونی 5 طبقه

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران

درخواست جلالی از توپ‌جمع‌کن‌ها برای رساندن سریع توپ به بازیکنان

ناکامی مهاجم گل‌گهر مقابل سیدحسین حسینی

موقعیت خوب گلزنی برای استقلال که ابوالفضل جلالی توپ را به آسمان فرستاد

گل اول استقلال به گل گهر توسط رضاییان از روی نقطه پنالتی در دقیقه 90+1

حامد لک مثل پرسپولیس، شیرین‌تر از فینال آسیا!

انتقادات پورموسوی به خودی‌ها بعد از برد 4 گله!

سیدحسین ترمز ای‌بی‌اس علیه تیکدری!

مارسکا: چلسی فصل بعد برای قهرمانی سی‌ال می‌جنگد

دل و قلوه بارسا و دورتموند در ایکس!

شادترین تمرین سپاهان قبل از بازی پرسپولیس

کامبک در سیرجان تکمیل نشد؛ بوژوویچ قصد بردن ندارد

آمادگی تیم دلسوختگان برای بازی سوم

اگر کبد چرب کنترل نشود چه می شود؟