عصر قم

آخرين مطالب

مردی که نامش با لغتنامه دهخدا گره خورده است! فرهنگی

مردی که نامش با لغتنامه دهخدا گره خورده است!
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /نام محمد دبیرسیاقی با لغتنامه و لغت گره خورده است، از شاگردان و وصی دهخدا بود و عبدالله انوار درباره این بخش از زندگی او گفته بود: «او با علامۀ دهخدا و بعد از او با گروه دیگری کار لغتنامه را جلو بردند و اگر کمک‌های این‌ها نبود این میراث بزرگ به ارث برای ایرانیان گذاشته نمی‌شد.»
سیدمحمّد دبیرسیاقی پژوهشگر، نویسنده، شاعر، مدرس ادبیات فارسی و مصحح متون کهن پارسی و از شاگردان دهخدا زاده 4 اسفند 1298 خورشیدی محله گلبن قزوین بود که 16 مهرماه 1396 از دنیا رفت.
پدرش سید باقر فرزند سیدسیاق از خوش‌نویسان مشهور زمان خود و مادرش، دختر میرزا آقاخان مستوفی فرزند میرزا ابوالقاسم ملاباشی از عالمان و مجتهدان عصر ناصری بود. محمد دبیرسیاقی پس از دوره ابتدایی، دوره اول متوسطه را در دبیرستان شاهپور (امید) قزوین به اتمام رسانید.
او پس از گرفتن دیپلم در سال 1318 وارد دانشگاه تهران شد. این چهره ادبی در سال 1324 دکتری ادبیات فارسی خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد و در سال 1325 به عضویت انجمن بین‌المللی ایران‌شناسی درآمد و سالها به تدریس در دانشگاه تهران و مدتی نیز به تدریس در دانشگاه‌های چین و مصر پرداخت. دبیرسیاقی تا زمان بازنشستگی در سال 1353 در استخدام وزارت دارایی بود.
دبیرسیاقی در دانشگاه تهران در محضر استادانی چون ملک‌الشعرای بهار، احمد بهمنیار و بدیع‌الزمان فروزانفر؛ دکترای زبان و ادبیات فارسی دریافت کرده و سال‌ها در دانشگاه تهران و در خارج از کشور به تدریس زبان و ادبیات فارسی پرداخت.
او 80 متن ادبی و تاریخی را تصحیح و منتشر کرده‌است که از میان آن‌ها می‌توان به شاهنامه فردوسی، دیوان منوچهری، نزههالقلوب، فرهنگ سُروری و سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه و تصحیح لغت فرس اسدی طوسی اشاره کرد. 
او میان سال‌های 1326 تا 1334 در گردآوری لغت‌نامه با علی‌اکبر دهخدا همکاری داشت. از آن پس همکاری او با مؤسسه لغت‌نامه دهخدا و مرکز بین‌المللی آموزش زبان فارسی تا 1359 که کار این اثر به پایان رسید، پی گرفته شد. 
دبیرسیاقی یکی از اعضای مؤسسه‌ لغت‌نامه‌ دهخدا نیز بوده و علامه دهخدا در نواری صوتی از وی به‌عنوان جوانی کوشا در تنظیم لغت‌نامه یاد کرده‌است.
تصحیح کتاب‌هایی چون نزهت‌القلوب، جامع‌التواریخ، غیاث‌اللغات، مجمع‌الفرس، دیوان لغات ترک، دیوان فرخی سیستانی و دیوان عنصری از جمله فعالیت‌های اوست.
«برگردان روایت‌گونه‌ شاهنامه‌ فردوسی به نثر» و تهیه‌ گزیده از نثرهای فارسی از جمله «تاریخ بیهقی» از دیگر آثار اوست.
دبیرسیاقی ذوالجناحین بود
عبدالله انوار، پژوهشگر و مصحح نیز درباره او گفته بود: «آقای دبیر سیاقی به قول جنید بغدادی آن صوفی معروف انسانی است که ذوالجناحین است. یعنی دو بال دارد: یک بال ایشان بالی است که در پروازهای خود بر کارهای اداری بوده و مدت سی و چند سال در وزارت دارائی در نهایت پاکی کار کرده‌اند. جناح و بال دیگر ایشان پرواز در عالم علم و ادب فارسی بوده که در اینجا برای تبیین آن باید وقت‌ها گذاشت ولی برای آنکه بهتر آن را بشناسیم آن را در دو حوزه مورد بحث قرار می‌دهیم:
حوزۀ اول آن است که ایشان به تصحیح متون متعدد پرداختند. هر که بخواهد نمونۀ یک تصحیح بسیار صحیح را بیبیند باید به دیوان منوچهری ایشان رجوع کند و با حیرت ببیند که دقت یک مصحح چگونه اثری را نشان می‌دهد. همین کار عظیم ایشان در شاهنامه است که خیلی از مشکلات شاهنامه را با دقت در کارهای ایشان می‌توان به خوبی دست یافت و در برخی از موارد ایشان اظهار نظرهایی کردند که به قول اصولی‌ها اصابت به واقع کردند.
همچنین در بخش فرهنگ‌نویسی زبان فارسی با چاپ مجدد «آنندراج» که یکی از فرهنگ‌های بزرگ فارسی است کار بسیار عظیمی کردند و امیدوارم کسانی که بخواهند به این کتاب رجوع کنند، ببینند که قدرت ایشان در لغت و فن واژه‌شناسی تا کجاها بوده است. 
او همچنین به کارهای دیگران هم پرداخته است؛ از جمله جمع‌آوری مقالات مرحوم عباس اقبال آشتیانی. کار دبیرسیاقی در حقیقت روح تازه‌ای بود که به این مقالات دمیده شد. از کارهای دیگر اوچاپ خاطرات مرحوم علی‌اصغر حکمت است، به‌قدری خوش کتاب ایشان را به چاپ رسانده که بی‌شبهه اگر علی‌اصغر حکمت هم بود کار خود را به این خوبی عرضه نمی‌کرد. 
کار دیگری که دبیرسیاقی انجام داد و آن قسمت دوم فعالیت‌ها ادبی اوست، زحمات گران‌بهایی است که برای لغت‌نامۀ دهخدای فارسی کشیده‌ است. دبیرسیاقی پس از کار بزرگی که مرحوم علامۀ دهخدا آغاز کرد با ایشان و بعد گروه دیگری کار لغتنامه را جلو برد و اگر کمک‌های این‌ها نبود این میراث بزرگ به ارث برای ایرانیان گذاشته نمی‌شد. کسانی که به وبستر انگلیسی سر و کار دارند و نیاز خود را بر طرف می‌کنند امیدوارم در وقت بر طرف کردن نیاز خود از لغت‌نامه ببینند که لغت‌نامه چگونه بهتر از آن‌ها مشکلات آن‌ها را باز می‌گشاید. 
باری ایشان را فراموش نمی‌کنیم در روزهایی که صبح‌ها در وزارت مالیه کار می‌کردند، بعداز ظهرها بدون اینکه ناهار صرف کرده باشند به لغت‌نامه می‌آمدند و تا غروب به کار لغت‌نامه انجام وظیفه می‌کردند و به‌خصوص پس از کودتای 28 مرداد که لغت‌نامه مورد غضب حکومت وقت بود اگر زحمات ایشان و جناب مرحوم دکتر معین نبود محال بود که نسخ بعدی لغت‌نامه در دسترس خوانندگان قرار گیرد. به قول شاعر: وصفی ندیدم در خور وصف او.»
مظاهر مصفا، شاعر و استاد دانشگاه فقید درباره دبیرسیاقی گفته بود: رنجی که قریب به 50 سال برای پاسداری زبان شیرین پارسی و فرهنگ دیرین ایران برخورد هموار کرد. او از جانشینان و استواران هزارمی در زبان و ادب و فرهنگ سرزمین من علامهٔ دهخداست. از دستاوردهای دانش و بینش و کوشش و آفرینش ذهن و ذوق او در فرهنگ‌نامه‌های فرهنگ‌نویسان و دیوان شاعران بهرهٔ بسیار جسته‌ام.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/656749/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هیچ کس! هیچ کس اینجا به تو مانند نشد

ماجرای سه جوان یهودی که به اجبار به خدمت رژیم صهیونیستی در می‌آیند

دیشب را بی تو در غربت گذرانده ام

«گالیله و انقلاب علمی» در بازار نشر

مردی که نامش با لغتنامه دهخدا گره خورده است!

آلودگی شدید گیاهان قم به دلیل گردوخاک

تولید بیش از 2 هزار و 500 تن بذر گندم، جو و تریتیکاله در قم

انتصابات جدید در حوزه علمیه قم

فرمانده انتظامی: سرقت در قم 16 درصد کاهش یافت

کمک 460 میلیون تومانی نمازگزاران جمعه قم به مردم لبنان

سه انتصاب جدید در حوزه علمیه قم

بلوار جعفر طیار قم به ریل راه آهن می رسد / آغاز عملیات عمرانی فاز جدیدی از پروژه

تقویم و اوقات شرعی دوشنبه شانزدهم مهرماه 1403 به افق قم

توسعه و اصلاح 64 کیلومتر شبکه آبفای قم در شش ماه نخست امسال

فیلم | اهتمام پلیس راهور قم به ارتقای فرهنگ رانندگی

حذف زود هنگام والیبال قم از مسابقات پیشکسوتان کشور

پایان عملیات بهسازی محور قدیم قم- کاشان تا پایان مهر

جوی آرام بر فراز آسمان قم

اجرای طرح بهسازی جاده قدیم قم- کاشان

حادثه غم انگیز؛ سه عضو یک خانواده در آتش خودروی حامل سوخت قاچاق سوختند

تایید اولین تست فوری «آبله میمون» توسط سازمان بهداشت جهانی

خبر خوش سازمان نظام وظیفه برای مشمولان غیرغایب

ممنوعیت ورود اتباع افغانستانی به اردبیل

ماجرای خیانت به دوست صمیمی

رئیس سازمان فضایی ابقا شد

فرمانده سابق فراجا: پلیس در حوادث 1401 به‌عنوان "مظلوم مقتدر" شناخته شد

پزشکیان: پیاده‌روی اربعین همبستگی ملت‌ها و مذاهب را به تصویر کشید

اولین اظهارات فروشنده مشروبات تقلبی مرگبار در رشت

طرح بهسازی محور قدیم قم - کاشان اجرایی شد

یک تغییر در آتزوری؛ مهاجم جدید دعوت شد

مبینا فلاح طلایی شد

مدیرعامل پرسپولیس و استقلال هم احضار شدند!

مثلث قاتل جدید در بارسا

فدراسیون کشتی همچنان پیگیر سفر به آلبانی

هوشیاری بادیگارد مسی هنگام ورود یک جیمی جامپ به زمین

انتقادات گسترده از امباپه پس از غیبت در تیم ملی فرانسه

یامال: فلیک را درک نمی‌کنم!

وضعیت مبهم مهاجم تیم ملی فوتبال برای سفر به ایران

نخستین پیروزی دختران پینگ‌پنگ ایران در قهرمانی آسیا

حریف تراکتور از لیگ قهرمانان حذف شد

یک جمله که فوتبال ایران را به جنجال کشید

تیم ملی فوتبال ازبکستان بدون سرمربی مقابل ایران

نیمار با پول عربستان جزیره می‌خرد

احضاریه کمیته اخلاق برای بیرانوند!

آلودگی هوا می ‌تواند رشد مغز کودکان را تغییر دهد

پایش محصولات خام کشاورزی پرمصرف/بیشترین عدم انطباق به دلیل سموم کشاورزی

لزوم پرهیز سالمندان از غذاهای با طبع سرد

منشا اصلی بیماری های چشمی

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 16 مهر 1403

صحبت های شنیدنی کوتاه از دکتر انوشه درباره غصه خوردن