عصر قم

آخرين مطالب

حوزه علمیه قم مرز‌های تفسیر و علوم قرآنی را متحول کرد اجتماعی

حوزه علمیه قم مرز‌های تفسیر و علوم قرآنی را متحول کرد
  بزرگنمايي:

عصر قم - آیت‌الله علیرضا اعرافی در نشست صمیمی اساتید قرآنی و قرآن پژوهان مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی حوزه علمیه که در مدرسه علمیه امام کاظم (ع) قم برگزار شد با اشاره به سابقه طولانی فعالیت مرکز تخصصی تفسیر، از خدمات ارزنده آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی در ایجاد این مرکز تقدیر و تشکر کرد و گفت: ایشان به بحث تفسیر توجه داشته و همواره حامی این مرکز بوده و هستند.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با بیان اینکه از یک‌سو در پرتو انقلاب اسلامی شاهد تحولات قرآنی در کشور و جهان هستیم و از سوی دیگر تحولات مهمی در پرتو انقلاب به خصوص در نیم قرن اخیر در قم رقم خورده است، تصریح کرد: تطورات گسترده و بزرگ در قلمرو تفسیر قرآن رخ داد که از جمله می‌توان به تدوین چند دوره کامل تفسیری از سوی بالاترین مقامات فقهی و مرجعیتی و فلسفی اشاره کرد که در حوزه بی سابقه بوده است.
عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه افزود: بعد از ابتکار و مجاهدت عظیم علامه طباطبایی در تألیف المیزان شاهد دوره‌های کامل تفسیر هستیم که از سوی شاگردان ایشان یعنی حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی، حضرت آیت‌الله جوادی آملی و … ارائه شده است. همچنین نمونه دیگر تفاسیر موضوعی جدید، تفاسیری است که بزرگانی، چون آیت‌الله مصباح یزدی (ره) آن را نوشتند؛ بخصوص تفاسیر معطوف به دانش‌های دیگر مانند علوم انسانی و اجتماعی و حتی قلمرو‌های فراتر از این دانش‌ها رونق گرفته و برای آن کتب و محتوای زیادی تولید شده است.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با بیان اینکه شاهد گسترش تفسیر به قلمرو‌های نو و جدید هستیم، افزود: آفاق تفسیر و علوم قرآنی و دانش‌های پیرامونی آن امروز بسیار گسترده‌تر و علوم قرآن و پیرامون قرآن هم وارد قلمرو‌های جدید شده است. در حوزه زبان قرآن، روش شناسی تفسیر و مکاتب تفسیری، فلسفه تفسیر و … شاخه‌هایی روییده شده است که تبدیل به رشته و گرایش خواهد شد.
آیت الله اعرافی بیان کرد: بحث قرآن و مستشرقان هم از چند دهه قبل در جامعه المصطفی پایه‌ریزی و اقدامات خوبی انجام شده است، گرچه در آغاز راه هستیم. نکته دیگر توسعه قلمرو ترجمه قرآن است، البته از جریانات دنیا تاخر داریم از جمله اینکه انجیل به بیش از هزار زبان و لهجه ترجمه شده و تفاسیر آن هم به زبان‌های مختلف ترجمه شده است ولی ما در حدود صد زبان ترجمه قرآن داریم و اتقان همه آنها هم محل بحث است.
مدیر حوزه‌های علمیه افزود: مسئله دیگر حوزه، رشته‌های تفسیری است که در درختواره رشته‌های حوزه آمده است. قریب به هزار نفر روی این درختواره کار کرده‌اند و در 17 حوزه دانشی بیش از 400 رشته ایجاد شده است که اولین درختواره دانشی تفسیر و علوم قرآن است که در مجموع بیش از 30 رشته و گرایش را به خود اختصاص داده است.
عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه با اشاره به اهمیت دروس آزاد در حوزه، گفت: در سال جاری 266 درس در سطوح عالی و … در زمینه قرآن و علوم قرآنی وجود دارد. محور دیگر رو به رشد در حوزه هم فرهنگنامه‌ها، مقالات و پایان‌نامه‌ها و دانشنامه‌ها، مراکز و مؤسسات و… است که با رشد زیادی مواجه بوده است. همچنین رشته‌های قرآنی به استان‌ها هم توسعه پیدا کرده است. در عرصه قرائت و حفظ هم کار‌هایی شده است که نیازمند فعالیت بیشتر است.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به آفاق فراروی تفسیر و علوم قرآنی، تصریح کرد: یک مسئله بسیار مهم رشد و توسعه تفاسیر تخصصی به خصوص معطوف به علوم انسانی و اجتماعی و علوم پیرامونی و مقدمی قرآن از جمله روش اجتهادی عمیق در فهم و تفسیر قرآن است که هنوز با آن فاصله داریم. حدود 70 سال قبل آیت‌الله خویی نامه‌ای به یکی از شاگردانشان در قم نوشتند و فرمودند من قرار است تفسیری را شروع کنم و امیدوارم این تفسیر دایره المعارف علوم دینی باشد. نگاه این مرجع را ببینید که چقدر بلند است.
آیت‌الله اعرافی با بیان اینکه بنده معتقدم اِعمال روش اجتهادی یک ضرورت است، تصریح کرد: بنده هم تلاش کرده‌ام که در تألیفات خودم به مباحث تفسیری بپردازم، زیرا معتقدم ما باید در محضر و مکتب قرآن بنشینیم و همه علوم را بر قرآن عرضه کنیم.
مدیر حوزه‌های علمیه افزود: از جمله آفاق دیگر فراروی کار‌های قرآنی در حوزه، نوشتن تفاسیر مقارن است یعنی هم تفاسیر مقارن با تفاسیر عامه و هم با تفاسیر متون مقدس در ادیان دیگر. افق دیگر پیش رو استشراق و تلاش علمی است که دیگران در مورد قرآن انجام داده‌اند و در این راستا باید به دفاع از قرآن بپردازیم. در اینجا تاکید دارم که موضوع هوش مصنوعی و قرآن باید مدنظر قرار بگیرد.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با تاکید بر حفظ سنن حوزوی از جمله سنت مطالعه و تحقیق تا دوران پیری گفت: بزرگان ما در سنین بالا تولید علمی دارند. بنده اخیراً ملاقاتی با برخی از مراجع معظم داشتم و دیدم در این سن هم مشغول نوشتن و تحقیق هستند و این برای ما الگو و درس است.
عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه با تاکید بر رابطه قرآن و حدیث در تحقیقات با بیان اینکه امر بسیار مهمی است، اظهار کرد: معتقدم قواعد حاکم بر تفسیر روایی هنوز هم کامل نیست و باید مناسبات بین حدیث و قرآن را تبیین کنیم.
آیت‌الله اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی باید برنامه 5 ساله آموزشی خودش را تدوین و ارائه کند. همچنین درختواره دانشی همواره مورد نظر این مرکز باشد. موضوع مورد انتظار دیگر از این مرکز آن است که باید مسئولیت پایش و راهبری تفسیر و علوم قرآنی را بر دوش بگیرد.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با تاکید بر حمایت از نخبگان گفت: نیروی مورد نیاز آموزش و پرورش و آموزش عالی باید به صورت جدی دنبال شود. همچنین علوم ادبی باید مورد تاکید و توجه بیشتری قرار بگیرد. مسئله مورد تاکید دیگر هم پرداختن به هنر‌های قرآنی است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/661580/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سمنان میزبان همایش ملی نکوداشت آیت‌الله شیخ محمدتقی نصیری است

شراب مؤمنین در بیان آیت الله قاضی: تلاوت قرآن و نماز شب

آیت‌الله علم‌الهدی: سامان‌دهی حاشیه شهر مشهد در مسیر پیشرفت قرار دارد

هشدار آیت‌الله خامنه‌ای به اسرائیل: قدرت و اراده ملت ایران را دست کم نگیرید

آیت‌الله علم‌الهدی: ساماندهی حاشیه شهر مشهد در مسیر پیشرفت قرار دارد

خواندن شعری زیبا از سعدی

مثل جالب چه سلامی چه علیکی

حکایت جالب مرا به خیر تو امید نیست شر مرسان

ویران شده را حوصله منت معمار نباشد

انتشار «اخلاقِ هوش مصنوعی»

اجرای پروژه بهسازی خیابان آیت‌الله طالقانی قم در 6 ماه

ضرورت تبیین اهمیت تعیین تکلیف بازارچه حجتیه / انسجام خوبی میان ارکان شهرداری قم وجود دارد

توانمندسازی و تحول دو راهبرد کلان ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد استان قم

بیش از 400 امامزاده در شهر قم مدفون هستند

حوزه علمیه قم مرزهای تفسیر و علوم قرآنی را متحول کرد

دانشگاه حضرت معصومه (س) قم به بانوان نخبه فلسطینی و لبنانی بورسیه اهدا می‌کند

رییس اداره تبلیغات اسلامی قنوات معرفی شد

انجام معاملات شهرداری قم به صورت مکانیزه

اجرای شش ماهه پروژه بهسازی خیابان آیت‌الله طالقانی قم

تمهیدات ترافیکی شهرداری قم برای پروژه بهسازی خیابان آیت‌الله طالقانی

عبدی؛ رییس هیات کشتی قم شد

آشفته‌بازار قم و اجاره‌بهایی که کاسبان را مغازه‌به‌دوش کرده

دامپزشکی نظارت مستمر و فنی بر روند تولید مرغ و تخم‌مرغ در قم دارد

پنج هزار و 372 زوج نابارور در قم مورد حمایت قرار گرفتند

رئیس هیات کشتی قم انتخاب شد

اجرای طرح بهسازی کمربندی امام علی (ع) قم

حوزه علمیه قم مرز‌های تفسیر و علوم قرآنی را متحول کرد

بازارچه حجتیه قم ساماندهی می‌شود

همایش ملی نکوداشت آیت‌الله نصیری در قم و سمنان برگزار می‌شود

رزمایش بررسی آمادگی مولدهای برق اضطراری در قم برگزار شد

رئیس هیئت کشتی استان قم انتخاب شد

زنگ خطر مصرف گاز طبیعی در قم؛ 25 درصد افزایش در 24 ساعت

فعالیت 440 واحد مرغداری در استان قم

تمجید معاون آبفای کشور از هوشمندسازی تاسیسات آبی آبفای قم

120 ثانیه| مروری بر مهمترین رویداد‌های شنبه 5 آبان ماه قم

ظرفیت‌های اقتصادی باغ پرندگان قم توسعه پیدا کند

سرویس‌های دربستی اتوبوس در قم سامان پیدا کند

سامانه موقعیت‌یابی و رصد سرویس مدارس قم راه‌اندازی می‌شود

انتقاد چمران از ساخت بیمارستان بدون مجوز پارکینگ در تهران

رئیس پلیس راهور: کروکی تصادفات، تمام الکترونیک شده است

پیگیری ویژه سردار رادان برای بررسی علل حادثه تروریستی تفتان

آخرین مهلت ثبت‌نام آزمون دکترا اعلام شد

سرقت میلیاردی طلا توسط زن مستخدم برای جراحی پیکر تراشی

تصادف اتوبوس شرکت واحد تهران با خودرو و عابران پیاده با یک کشته

وزیر آموزش و پرورش: نظام تعلیم و تربیت نیازمند معماری جدید است

آخرین وضعیت مفقودی‌های جنگل ابرشاهرود

دلیل فوت ماماهای رامهرمزی اعلام شد

تلاش برای سرقت خودرو با قلدری و چاقوکشی!

فرونشست دشت مرودشت به 30 سانت رسید، خطر در کمین کعبه زرتشت

عکس/ حضور فرزندان شهید «علی حیدری» در دیدار امروز با رهبر انقلاب