نگاهی به سیره علمی و عملی آیتالله العظمی گلپایگانی
اقتصادی
بزرگنمايي:
عصر قم - حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد گلپایگانی در آستانه سالگرد ارتحال مرجع عالیقدر مرحوم آیتالله العظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی به بیان گوشههایی از سیره علمی و عملی و ذکر خاطراتی از آن مرجع فقید پرداخت. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد گلپایگانی فرزند آیتالله گلپایگانی در آستانه فرارسیدن سی و سومین سالگرد ارتحال مرجع عالیقدر مرحوم آیتالله العظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی (ره) به بیان گوشههایی از سیره علمی و عملی و ذکر خاطراتی از آن مرجع فقید پرداخت.
وی در نشستی که امروز با حضور اصحاب رسانه و در بیت آیتالله العظمی گلپایگانی(ره) برگزار شد با اشاره به بُعد علمی این مرجع تقلید گفت: مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی در کودکی پدر و مادر خود را از دست داد و با انگیزه و اشتیاق زیاد به تحصیل علم آغاز کرد. برای این منظور مقداری در گلپایگان و بعد به اراک رفت. چون مرحوم شیخ عبدالکریم حوزه اراک را شکل داده بود.
آیتالله گلپایگانی مورد عنایت آیتالله بروجردی بود
فرزند آیتالله العظمی گلپایگانی با بیان اینکه این مرجع تقلید پس از مدت کمی یکی از مبارزین حوزه در حوزه علمیه اراک شدند، ادامه داد: مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی پس از مدتی از سوی آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری به قم دعوت شد و در اینجا مورد توجه و عنایت مرحوم حاج شیخ قرار گرفت و در مدت کوتاهی از خصیصین ایشان شد.
حجتالاسلام والمسلمین گلپایگانی با بیان اینکه مرحوم آیتالله العظمی بروجردی پس از فوت علمای ثلاث، زعیم حوزه شد و مرجعیت را بر عهده گرفت، افزود: در آن زمان مرحوم آیتالله گلپایگانی مورد عنایت آیتالله بروجردی بود، به طوری که آیتالله منتظری که نماینده آیتالله بروجردی در آشتیان بود به ایشان نامه نوشت و از او پرسید که احتیاطاتش را به چه کسی رجوع کند. ایشان بار اول پاسخ ندادند، اما در نامههای دوم یا سوم گفتند که به فقیه گلپایگانی مراجعه کنید.
وی افزود: در همان زمان مرحوم والد در سفری به عراق نزد سیدجمال گلپایگانی که یکی از مراجع بود، رفت. در منزل سیدجمال، مرحوم سیدابوالحسن اصفهانی فرعی را از نظر فقهی بیان میکند و مورد بحث بین والد بنده، ایشان و مرحوم بجنوردی که داماد آیتالله سیدجمال گلپایگانی بود قرار گرفت.
فرزند آیتالله العظمی گلپایگانی ادامه داد: والد بنده در آن بحث پاسخهای مناسبی دادند و طوری شد که مرحوم سیدابوالحسن به او علاقمند شد و بعدها که قمیها به نجف میرفتند و نزد ایشان وجوهات برده بودند، ایشان گفته بود مگر آقا سیدمحمدرضا قم نیستند؟ وجوهات را نزد ایشان ببرید.
خاطره ای از درس مرحوم آقاضیاء
حجتالاسلام والمسلمین گلپایگانی به ذکر خاطرهای دیگر در این رابطه پرداخت: مرحوم والد در سفر به نجف به درس مرحوم آقا ضیاء که از علمای بزرگ آنجا بود رفت. مرحوم آقاضیاء طوری بود که خیلی تحمل اشکال را نداشت و کمی برآشفته میشد. والد بنده در همان شب اول به درس آقا ضیا اشکال گرفت. ولی شب اول بخیر گذشت و برخوردی نشد. شب دوم هم ادامه یافت و مرحوم والد باز هم اشکال کرد تا به شب سوم رسید. مرحوم آقا ضیا شب سوم بعد از درس از منبر پایین آمد و به مرحوم والد گفت از کجا آمدید؟ ایشان گفت از قم آمدهام. مرحوم آقا ضیاء گفت تو طلبه خوبی هستی و میخواهم از شما تقدیر کنم و یک پلومرغ بدهم. پس از آن در نجف معروف شد که آیتالله گلپایگانی از قم به نجف آمد و مرحوم آقاضیا را سه شب در یک درس نگه داشت.
فرزند آیتالله العظمی گلپایگانی ادامه داد: در زمان مرحوم امام خمینی (ره)، ایشان هم به نجف مشرف شدند. از نجف که برگشتند امام موسی صدر از ایشان پرسید شما علمای بزرگ نجف را چگونه دیدید؟ امام گفتند کسی را مثل آقا سیدمحمدرضای خودمان ندیدم.
فرزند آیتالله العظمی گلپایگانی با اشاره به اینکه این مرجع تقلید اینگونه مورد توجه و عنایت بزرگان قم و نجف بود، افزود: ایشان بعد از رحلت آیتالله العظمی بروجردی و با وجود علمای بزرگ نجف مرجعیت را بر عهده گرفتند.
حجتالاسلام والمسلمین گلپایگانی با اشاره به ابعاد شخصیت اجتماعی مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی گفت: ایشان در اتفاقاتی که برای مملکت میافتاد پیشقدم بودند. در زلزلهها و تخریبها در روستاها و شهرستانها اقدام میکردند. در زلزله رودبار خودم به همراه عدهای دیگر از طرف والد مرتب به رودبار رفتیم و خانههای بهداشت آنجا را بازسازی کردیم.
ماجرای تاسیس بیمارستان آیتالله گلپایگانی(ره)
وی با اشاره به ماجرای تاسیس بیمارستان آیتالله گلپایگانی(ره) در قم گفت: مرحوم والد مریض شدند و رفتند بیمارستان فیروزآبادی شهر ری تهران. در آنجا هرچند خود آقای فیروزآبادی از بزرگان و دوستدار اهل علم بود، اما آن ملاحظهای که برای اهل علم باید در نظر گرفته شود صورت نمیگرفت، لذا خودشان بر آن شدند تا بیمارستانی برای روحانیون و اهل علم بسازند.
برگزاری روزانه 400 کلاس درس در مدرسه آیت الله العظمی گلپایگانی(ره)
فرزند آیتالله العظمی گلپایگانی با اشاره به اینکه بزرگترین مدرسه علمیه قم منتسب به این مرجع تقلید است، گفت: مکان این مدرسه مربوط به تولیت قم بود. ایشان آن را خریدند و مدرسه ساختند. در حال حاضر این مدرسه در حدود 120 استاد دارد و روزانه حدود 400 کلاس درس در آن برگزار میشود. همچنین در این مدرسه کتابخانهای تاسیس کردند که اکنون در حدود 300 هزار جلد کتاب شامل 40 هزار جلد کتاب خطی در آن وجود دارد.
برای مرتبه چهارم هم برای خداحافظی آمادهایم!
وی با تاکید بر اینکه مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی همواره مورد مراجعه مردم بودند و کمکهای لازم را میکردند، گفت: ایشان از نظر اخلاقی هم کمنظیر بودند. در ایام تبلیغی ماه رمضان که طلاب عموما برای خداحافظی نزد ایشان میآمدند مبلغی کمکسفر دریافت میکردند. یک روز آقایی آمد و گفت تبلیغ میرود و کمک دریافت کرد. دو روز بعد در مسجد حسینآباد بازار هم دوباره نزد ایشان آمد و کمک دریافت کرد. بار سوم نیز چند روز بعد در مسجد بالاسر حرم اظهار سفر تبلیغی کرد و کمک دریافت کرد. اینبار مرحوم آیتالله گلپایگانی با مزاح و خنده به او گفت ما برای مرتبه چهارم هم برای خداحافظی آمادهایم.!
حجتالاسلام والمسلمین گلپایگانی در همین خصوص به ذکر خاطرهای دیگر پرداخت و گفت: گاهی افرادی که صاحب فرزند میشدند نزد مرحوم والد مراجعه میکردند و کمکی دریافت میکردند. شخصی به فاصله چند ماه چند بار نزد ایشان میآمد و میگفت صاحب فرزند شده است. ایشان هر بار کمک میکرد. در یکی از این دفعات به او گفت قدر همسرت را بدان که سالی چند تا فرزند برای شما به دنیا میآورد.!
بنای مسجد امام حسن عسکری (ع)
فرزند آیتالله العظمی گلپایگانی گفت: مرحوم والد تصمیم گرفتند این مسجد را توسعه بدهند. دستور دادند و ما زمینهای اطراف مسجد را خریدیم. بعد دستور نقشهبرداری به گونهای که مسجد بین چهار خیابان قرار بگیرد را دادند و این کار انجام شد. قبل از رحلت ایشان مرحوم آیتالله العظمی صافی کلنگ مسجد را زدند. به هر حال شروع به ساخت مسجد کردیم و اکنون به بهترین وجه ساخته شده و چه از نظر فرهنگی و چه از نظر نقشه و ساختمان جزو بناهای نمونه شهر قم میباشد. در حال حاضر متراژ آن حدود 10 هزار متر است که کار ساخت آن هنوز تمام نشده است.
6 دی زمان برگزاری مراسم بزرگداشت
گفتنی است؛ مراسم بزرگداشت آیت الله العظمی گلپایگانی(ره)، پنجشنبه ششم دیماه بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد اعظم قم برگزار میشود.
انتهای پیام/
-
دوشنبه ۳ دي ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۳:۱۰
-
۸ بازديد
-
-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/682875/