عصر قم

آخرين مطالب

در سوگ رضا قلاجوری؛ شاعری که ستاینده زندگی و عشق بود اقتصادی

در سوگ رضا قلاجوری؛ شاعری که ستاینده زندگی و عشق بود
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /مهدی خطیبی می‌گوید: رضا قَلاجوری شاعرِ ستایندۀ زندگی و عشق پس از سال‌ها جنگیدن با بیماری، تن به خاک سپرد تا کلمات ادامه‌دهندۀ او باشند. از رفیق شصت‌ساله‌اش، محمد ذکایی (هومن)، مدد می‌گیرم: «مرگ اِنگار که باشد تا کند انکار ما.»
این نویسنده و پژوهشگر در یادداشتی که در یادبود رضا قَلاجوری نوشته و برای انتشار در اختیار ایسنا قرار داده، آورده است: «رضا قلاجوری با وجودِ رنج تن هیچ‌گاه ننالید. همیشه به فردا مؤمن بود و به سپیده امیدوار. او خوش‌باشِ دم‌غنیمت‌دانی بود که اندیشۀ تابناک خیام و حافظ را می‌زیست. هر فرصتی که دست می‌داد وقت را خوش می‌داشت. می‌خواستم برای چهلمین روز رفتنش مطلبی را منتشر کنم که حبیب جان، قلاجوری، برادر او، به یادم آورد 26 دی‌ماه زادروز اوست. شادا که از میلاد او بنویسیم نه از رفتنش. به همین مناسبت متنی را که هنگام خاک‌سپاری‌اش قرائت کرده بودم با اندکی جرح و تعدیل، در اختیار خبرگزاری «ایسنا» می‌گذارم. رضا قلاجوری رفت و خاطرۀ شیرینی را در ذهن من به‌جا گذاشت از انسانی که به انسانی زیستن مؤمن بود. می‌توان ایمانش به سپیده و روشنایی را در برشی از شعر «ای جاری روز» او خواند.
[...]
در افق‌های دوردست
نیمی از بهار جاری‌ست
و گیاهان نجیب صبحدم
سپیده را تهنیت می‌گویند
[...]
زندگی
سایه‌ی سبزی‌ست
تو از دریچه‌ی کدامین روز آمدی
که شب
از حصار پوشالی اتاق گریخت
و صراحت
از ذهن پنجره‌ها شکفت
ای جاری روز
تنها تو بمان.
(آینه‌های چشم تو، برگزیده‌ای از شعرهای تغزلی رضا قلاجوری همراه مقدمه‌ای از مهدی خطیبی)
یادش همیشه ماناست

عصر قم


«در دفاع از لبخند تو که یقین است و باور است»
به شهرم یکی مهربان دوست بود
که با من تو گفتی به یک پوست بود
تا من ز عطر یاد تو سرشارم ای دوست
باغم، بهارم، گلشنم، گلزارم ای دوست
باور مکن جز در خلیج خاطر تو
از من گریزد ماهی پندارم ای دوست
روزی که بخت دیدنت را من ندارم
گم می‌شود آئینۀ دیدارم ای دوست
دنیا حرامم باد و زهر غم به کامم
گر دست از دامان تو بردارم ای دوست
از دشمنان و بددلی‌شان نیست باکم
تا دوستی جانانه چون تو دارم ای دوست
در وصف خوبی‌های تو کم خواهم آورد
برگ درختان را اگر بشمارم ای دوست
ای باغ بختم! من شکوفاتر درختم
من هرچه دارم، آری از تو دارم ای دوست
بیمار گردد ماه بی‌دیدار خورشید
چون من که بی دیدار تو بیمارم ای دوست
خوبا تو خورشیدی و من همچون ستاره
از شوق دیدار تو جان بسپارم ای دوست
تو می‌روی می‌ماند اما یادگاری
عکست به قاب چشم دریابارم ای دوست
خاکسترم از سردمهری‌های یاران
بازآ به جان زن آتش دیدارم ای دوست
با بیتی از اثری سترگ، فرهنگ‌نامۀ ما ایرانیان شاهنامۀ فردوسی بزرگ، آغاز کردم و سپس بخش‌هایی از غزل آقای محمد ذکایی (هومن) را که در سال 1340 خورشیدی به رضا قلاجوری تقدیم شده بود قرائت کردم.
امروز دور هم جمع شده‌ایم تا دربارۀ انسانی شاعر و نویسنده سخن بگوییم که ستایندۀ زندگی و انسانی‌زیستن بود.
آقای رضا قلاجوری متخلص به فراز در بیست‌وششم دی‌ماه 1324 در تهران متولد شد. پانزده‌شانزده‌ساله بود که به شعر روی آورد و به قول خودش «زمزمه‌هایی» داشت. سال 1344 سال آغاز جدی او در عرصۀ شعر بود. در همین ایام پایش به برنامۀ جوانان رادیو نیز باز شد و در مقام «گوینده» به فعالیت پرداخت. نخستین متنی که دکلمه کرد، شعری از «حمید مصدق» بود.
تو به من خندیدی
و نمی‌دانستی
من به چه دلهره از باغچۀ همسایه
سیب را دزدیدم.
او گذشته از گویندگی به نویسندگی در رادیو نیز پرداخت. پس از دریافت مدرک «علوم اداری» به «سربازی» فراخوانده شد. سربازی او سپاهی‌گری (سپاه ترویج و آبادانی) در شهر بوشهر بود. سپس به تهران بازگشت و مدتی در یکی از دبیرستان‌های تهران به تدریس ادبیات پرداخت. سپس در وزارت دارایی استخدام و برای مدتی به ادارۀ دارایی اهواز منتقل شد. صبح‌ها را در آن اداره می‌گذراند و عصرها را در رادیو به کار نویسندگی و گویندگی مشغول بود.

عصر قم


نخستین شعر او در سال 1348 در مجلۀ فردوسی منتشر شد، و از همان زمان بازخوردهای خوبی را در قبال شعر خود دریافت کرد که یکی از آن‌ها نامۀ شاعر ارجمند زنده‌نام فریدون مشیری بود که با خطی زیبا نوشته شد، همراه مهری سرشار که بشارت‌دهندۀ امید و رویش است.
«دوست نادیدۀ گرامی جناب رضا قلاجوری
با سلام و اشتیاق
دو شعر از شما همراه چند سطر به‌عنوان مخلص زیارت شد.
باور کنید برای من و همۀ کسانی ‌که به شعر خوب عشق می‌ورزند، دردناک است که ببینیم، جوهر شعر در وجود شما به آن مایه هست که این‌گونه صادقانه بسرایید:
«وقتی تو نیستی
من کوچه‌های یاد تو را پرسه می‌زنم.»
و در کنار آن مصرع‌هایی ناموزون و لبریز از تکلف چون:
«تداوم باران پشتوانۀ عقده‌های ناگشودۀ ابری‌ست.»
شما به این موج زودگذر و گمراه‌کننده که از مغزهای ناتوان و علیل و شهرت‌طلب ساطع می‌شود دل نسپارید، و یادتان باشد که عقده‌های ناگشودۀ ابر می‌تواند پشتوانۀ باران‌های مداوم باشد و نه بالعکس.
اصولاً وقتی شما در اوزان کلاسیک یا حتی اوزان نیمایی خوب احساستان را بیان می‌کنید، چرا می‌خواهید راه دیگری را بروید که راه نیست؟
از آن دو مصرع که در بالا از شعر شما نقل کردم بسیار لذت بردم. صفحۀ شعری که در اختیار من است، در اختیار شماست و دیگر دوستان، که در بارور ساختن نهال شعر امروز، با واقع‌بینی و صمیمیت گام برمی‌دارند و زندگی می‌کنند.
قربان شما
فریدون مشیری
27 مهر ماه سال 47
و از همین ایام همکاری مستمرش با نشریات آغاز شد. نشریاتی چون «فردوسی»، «نگین»، «روشنفکر»، «خوشه»، «تهران مصور»... و حتی شعرهایش در کتاب شب‌های شعر خوشه نیز انتشار یافت.
قلاجوری در همان سال‌ها در عرصۀ دیگری نیز قلم زد و چند اثری را منتشر کرد. «بی‌تو بودن‌ها» یادداشت‌های لامارتین‌وار او به نثر است، با درونه‌ای به شعرمانند. نثری تغزل‌آمیز که سطرهای شورانگیز عاشقانه‌ای در آن به چشم می‌خورد. نخستین قطعۀ «در بی‌تو بودن‌ها» در مجلۀ فردوسی 1348 منتشر شد و انتشار آن تا 1358 ادامه یافت.

عصر قم


در کارنامۀ قلاجوری چند «نوول» هم دیده می‌شود که یکی از آن‌ها «فراز جادۀ دهکده» است. حدیث‌نفسی گره‌خورده با اندیشه‌های اگزیستانسیالیستی چون نفرت، بیزاری، تنهایی و برخی رگه‌های ناتورالیستی چون جبر طبیعی زیست که سایۀ نوشته‌های «هدایت» و «چوبک» را در آن می‌توان دید. قلاجوری سال‌ها با مطبوعات کشور همکاری داشت، اما تا چند سال پیش کتاب مستقلی منتشر نکرده است. در صفحۀ «صد چهره، صد شاعرِ» یکی از نشریات قدیمی، از قول او نقل شده است که می‌خواهد مجموعه‌شعری را با نام «در خواب‌های خاطره» منتشر کند، اما این فرصت دست نداد.
در سال 1388 خورشیدی بود که دوست خوبم و دوست شصت‌سالۀ رضا قلاجوری یعنی محمد ذکایی (هومن) او را به من معرفی کرد. در یک روز اردی‌بهشتی، مردی باوقار، آراسته و خوش‌کلام را دیدم که لبخند از لبانش محو نمی‌شد. بعدها که این آشنایی به دوستی انجامید دریافتم که رضا ستایندۀ زندگی و عشق است. تمام خانواده و دوستان او می‌دانند که در سال‌هایی که با بیماری می‌جنگید هیچ‌گاه لب به شکوه و شکایت باز نکرد.

عصر قم


او با همۀ رنج تن هیچ‌گاه ننالید. همیشه به فردا مؤمن بود و به سپیده امیدوار. من رضا قلاجوری را یک خوش‌باش زندگی شناختم که قدر لحظه‌ها را می‌دانست. او اندیشۀ تابناک خیام و حافظ را زندگی می‌کرد حتی در رنج و در هنگامۀ درد و بیماری هر فرصتی که دست می‌داد وقت را خوش می‌کرد.
از بخت‌یاری من بود که در زمانی که بود توانستم دفتری از شعرهایش انتخاب کنم. آینه‌های چشم تو برگزیده‌ای از شعرهای تغزلی او بود که مقدمه‌ای هم بر آن نوشتم.
در کارنامۀ پنجاه سالۀ شاعری او دو گونه شعر وجود دارد شعرهایی نیمایی و شعرهای بی‌وزن. البته در همان شعرهای بی‌وزن هم نخ باریکی از توازن دیده می‌شود. گاهی با حضور برخی از سطرهای موزون‌افتاده و گاه با تکرار کلمات و استفاده از قافیه و هم‌آغازی و هم‌حروفی. بنابراین نمی‌توان شعر او را، مطلق، بی‌وزن نامید، زیرا در شعرهای بی‌وزن او نیز نخی وجود دارد که کلام را آهنگین می‌کند.
تبار شعرهای قلاجوری، تباری رمانتیک است. بنابراین او را باید شاعری رمانتیک نامید. احساس‌گرایی، تغزل، و تخیلی که آبشخورش طبیعت است از ویژگی‌های اصلی شعر اوست. عناصر طبیعت در شعر او جایاجای دیده می‌شود: نسیم، برکه، لاله، چشمه، باران، ابر... شعر زیر نمونۀ درخشانی از حضور این عناصر و پیوند خوردنشان با اندیشه‌ای ناب است.
به‌گاه
که
برگ‌برگ
شاخه‌ها را می‌چیدی
تا پیراهنت را
در پولک‌های سبز خلاصه کنی
من
قلبم را
به درخت بخشیدم.
حضور رمزواژۀ شب، که یکی از واژگان پرکاربرد شعر دهۀ چهل و پنجاه است، شعر او را از رمانتیک مطلق به‌سمت رمانتیسیسم اجتماعی نیز می‌برد. البته شب چهرۀ دیگری نیز در شعر او دارد: فضایی برای تنهایی. او شب را امکانی می‌داند برای تنهایی و تأمل در خویش و جهان و سیر آفاق و انفس.
ایجاز یکی دیگر از ویژگی‌های شعر اوست. ازاین‌رو شعرها غالباً کوتاه است و شاعر رغبت و گرایشی به شعر بلند ندارد.
زبان شعرها نیز زبانی نزدیک به طبیعت زبان گفتار است. دایرۀ واژگانی و ترکیب‌سازی شعر او را گستره‌ای تغزلی در بر گرفته است، مثل «برکۀ الماس»، «فانوس انگشتانت»، «طراوت جاری»، «ترنم سیّال فصل‌ها»، «رنگاب لاله‌های حنایی»
اینکه
تو می‌بینی
نه ابر است
سایۀ مردی است
که از مسافت دل‌ها می‌آید
و چشمانش
سرشار
از واژه‌های روشن باران است.
می‌گویند شاعر پس از آنکه خاموش می‌شود حیات جاودانه‌اش آغاز می‌شود، چرا که کلمات‌اند که کالبدی می‌شوند و او را در تاریخ و عصرهای دیگر زنده نگه می‌دارند. رضا قلاجوری در کالبد کلماتشان همچنان زنده است و سال‌های سال در ذهن ما زندگی خواهد کرد.»

عصر قم

عصر قم


لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/691014/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین املاک واقع در مسیر خیابان 45 متری شهید آیت الله آل هاشم تملک شد

پل شهید هاشمی اهواز مسدود شد

پاسخ آیت‌الله جوادی آملی به سوالی درباره مانع بودن جوهر خودکار در وضو

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

اشعاری که در آن نام مولا علی (ع) استفاده شده است

وز تو جهان پر است و جهان از تو بی خبر

جریمه 12 میلیارد و 351 میلیون ریالی قاچاقچیان پارچه در قم

نهمین یادواره شهدای مدافع حرم در قم برگزار می‌شود

استاد دانشگاه ادیان و مذاهب قم: اعتکاف را تشریفاتی نکنیم

برگزاری مراسم معنوی اعتکاف در مساجد و محلات قم + عکس

تعطیلی ادارات و بانکهای قم فردا پنجشنبه 27 دی 1403 به دلیل آلودگی هوا شدید

ایران جزو چند کشور اول دنیا در مصرف آنتی‌بیوتیک

استفاده سخنگوی دولت از کلمه «هفتک» بجای «تیک»

وزیر علوم: تلاش داریم عوامل و مشکلاتی که باعث مهاجرت نخبگان می‌شود را کاهش دهیم

کلاهبرداری‌های جدید در بازار ریجستری گوشی‌های موبایل

اخاذی پسر 13 ساله از دانش‌آموزان در شبکه شاد

بلایی که آلودگی هوا بر سر مغزمان می‌آورد

سکه‌های قاچاق شده از ایران در حراج نیویورک فروخته شد

برنامه‌های دولت در حوزه مهاجرت معکوس

مشاهده 3 قلاده یوزپلنگ آسیایی در توران

آمار وحشتناک از پوسیدگی دندان در ایران

خرید خدمت سربازی منتفی است

نشاط‌ آوری را به‌ صورت جمعی و مشارکتی ایجاد کنیم/ ورزش‌ های باستانی سلامت را تامین و تضمین می‌کند

تئو: باورم نمی‌شود از مالدینی جلو زدم!

رئال: حتی وینیسیوس هم فروشی است!

اعلام زمان نشست خبری کارترون و باقری

مدیر ورزشگاه آزادی: آماده میزبانی از بازی استقلال و شمس‌آذر هستیم

جزئیات جدید درباره زندگی عاشقانه گواردیولا!

دومین شوک بزرگ به دورتموند وارد شد

بیفوما: جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا بازی کنم

امباپه دوباره به پی‌اس‌جی باخت!

لحظه به لحظه با نقل و انتقالات ایران

عزت‌اللهی: می‌خواهیم همه جام‌ها را به دست بیاوریم

ادامه واکنش‌ها از هدیه جنجالی برنامه تلویزیونی به هادی عامل

غیبت 5 بازیکن سپاهان در سوپرجام قطعی شد

غیبت ایرانی‌ها در تیم منتخب سال 2024 آسیا

اعتراف سعودی‌ها به ضرر 400 میلیون یورویی از نیمار

بازدید نمایندگان AFC از آزادی و ابهام در بازگشت میزبانی به ایران

کمبود آهن دارید؟/ با این مواد غذایی خوشمزه جبران کنید

پیشگیری از ابتلا به بیماری HPV؛ غربالگری یا تزریق واکسن؟

ویروس‌ها باعث مقاوم شدن بدن می‌شود

ماست و ترشی را در ظرف فلزی نگهداریم یا نه؟

آرد سفید عمر را کم می‌کند

فواید بی‌نظیر سرکه سیب؛ از کاهش وزن تا کنترل دیابت

کم مصرفی دارو در دیابت و فشارخون / ایران جزو چند کشور اول دنیا در مصرف آنتی‌بیوتیک

پیام آیت الله نوری همدانی به اختتامیه دهمین دوره جایزه جهانی اربعین

آیت الله احمد مبلغی: اربعین حسینی پر از وحدت و مبارزه با ظلم است

توصیه‌های آیت اللّه فقیهی به جاماندگان از مراسم معنوی اعتکاف

مسدود شدن پل سردار هاشمی اهواز به مدت 3 روز

در سوگ رضا قلاجوری؛ شاعری که ستاینده زندگی و عشق بود