عصر قم

آخرين مطالب

همایش بین‌المللی «تفسیر تسنیم» در قم برگزار می شود مقالات

همایش بین‌المللی «تفسیر تسنیم» در قم برگزار می شود
  بزرگنمايي:

عصر قم - به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام ابوالقاسم مقیمی حاجی از برگزاری همایش بین المللی تفسیر تسنیم خبر داد و گفت: بر اساس برنامه‌ریزی‌ها آئین رونمایی از تفسیر ارزشمند تسنیم در تاریخ ششم اسفندماه برگزار خواهد شد.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه پیرامون شخصیت آیت‌الله العظمی جوادی آملی، تاریخ و سیر نگارش و چاپ تفسیر تسنیم، شاخص‌های آن و آئین رونمایی از این اثر نفیس قرآنی، با اشاره به اینکه حضرت آیت الله جوادی آملی از تحصیل‌کردگان حوزه علمیه تهران و حوزه قم هستند، گفت: ایشان در تهران از علمای بزرگی همچون محمدتقی آملی، شهرانی، فاضل تونی و محی‌الدین الهی قمشه‌ای بهره برده‌اند.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی افزود: حضرت استاد جوادی آملی تحصیلات عالیه‌شان را در محضر اساتیدی همچون آیت‌الله العظمی بروجردی، علامه طباطبایی، حضرت امام خمینی و آیات عظام محقق داماد و میرزاهاشم آملی در شهر مقدس قم گذرانده‌اند.
رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم با بیان اینکه شخصیت ویژه و جامعیت علمی حضرت آیت‌الله جوادی آملی در فقه و اصول و فلسفه و عرفان و تفسیر سبب شد که بُعد مباحث قرآنی ایشان در تفسیر تسنیم خود را نشان بدهد، افزود: این تفسیر با نگاه و رویکردی جامع به آیات قرآن کریم از سوی استاد بیان و نگاشته شده است.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: به تبع شخصیت جامع حضرت استاد جوادی آملی، تفسیر تسنیم نیز سعی کرده به کشف معانی و آموزه‌های قرآن و ژرفای عمیق مفاهیم قرآنی با رویکردی جامع بپردازد، آنها را کنکاش و جستجو کند و به تشنگان معرفت عرضه نماید.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی با اشاره به اینکه آیت‌الله جوادی آملی تدریس تفسیر ترتیبی خود را از سال 1361 آغاز کردند، افزود: نگارش تفسیر موضوعی ایشان مربوط به قبل از این تاریخ است که به مرور نسبت به انتشار آن اقدام فرمودند.
وی با اشاره به استمرار دروس تفسیر حضرت استاد جوادی آملی در طی چهار دهه گفت: کلاس‌های استاد ادامه پیدا کرد تا پایان سال 1399 که دوره تدریس تفسیر ایشان به سرانجام رسید. لذا دروس تفسیر آیت‌الله جوادی آملی از سال 1361 تا 1399 به صورت یک درس مستمر ادامه داشته است.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: طی چهار دهه گذشته، در کنار زحماتی که آیت الله العظمی مکارم شیرازی، آیت‌الله العظمی سبحانی و بزرگان دیگر کشیده‌اند، یکی از استوانه‌ها و پایه‌های بار تفسیر قرآن در حوزه علمیه بویژه در بُعد آموزشی آن برعهده حضرت آیت‌الله جوادی آملی بوده است.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی عنوان کرد: در طول این مدت، کسانی که علاقمند بودند در کنار رشته‌های دیگر به درس تفسیر بپردازند بویژه کسانی که به صورت تخصصی وارد عرصه تفسیر می‌شدند، از دروس تفسیر حضرت استاد جوادی آملی بهره‌های فراوان بردند.
وی با اشاره به اینکه انتشار اولین جلد از مجلدات تفسیر تسنیم از سال 1375 آغاز و آخرین جلد آن در سال 1403 به پایان رسید، گفت: تفسیر تسنیم محصول تدریس‌های حضرت آیت‌الله جوادی آملی و حوزه علمیه است.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه عنوان کرد: مشارکت طلاب که موجب استمرار دروس استاد طی چهار دهه شد و همچنین همکاری فضلا و محققان در مؤسسه اسرا در نهایی‌سازی و به انتشار رساندن تفسیر تسنیم موجب شد که این تفسیر به مرور به حد بلوغ لازم خودش برسد.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی با تاکید بر اینکه تفسیر تسنیم را می‌توان به نوعی محصول حوزه علمیه قم پس از انقلاب اسلامی عنوان کرد، افزود: این تفسیر در 80 جلد فارسی تنظیم و به انتشار رسیده است. 34 جلد از نسخه عربی آن تاکنون آماده و منتشر شده است. همچنین تفسیر موضوعی ایشان 20 جلد خواهد بود؛ لذا مجموع تفسیر فارسی ایشان شامل تفسیر ترتیبی و تفسیر موضوعی تسنیم به 100 جلد می‌رسد.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه در خصوص شاخص‌های علمی تفسیر تسنیم نیز گفت: یکی از نکات مهمی که خود را در تفسیر استاد جوادی آملی نشان می‌دهد، استفاده از روش تفسیر قرآن به قرآن است. ایشان مبنای تفسیری استاد خود یعنی مرحوم علامه طباطبایی (ره) را ادامه داده و به تکامل رسانده است.
وی افزود: در کنار این، حضرت استاد جوادی آملی از روش تفسیری قرآن به سنت در عرصه‌های مختلفِ تطبیق، تفسیر و موارد دیگری که به شرح و تخصیص و تقیید آیات می‌پردازد، از روایات استفاده کرده است. همچنین به خاطر سبقه و تسلط ایشان بر حکمت، این تفسیر با یک رویکرد عقلی و با استفاده‌ی بجا و درست از آموزه‌های حکمی اسلامی بهره برده است. لذا می‌توان گفت که این تفسیر با تاکید بر روش قرآن به قرآن به ضمیمه‌ی روش قرآن به سنت و عقل، به نوعی جامع سه روش است اما با تاکید بر روش تفسیر قرآن به قرآن.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه عنوان کرد: بر این اساس، این مسئله یک گامی رو به جلو بوده و سبب شده است که حضرت آیت‌الله جوادی آملی روش تفسیری استادشان را تکامل ببخشند و با احاطه‌ای که بر دانش‌های مختلف دارند، بتوانند نکات نغزی را از آیات قرآن کریم برداشت نموده و عرضه کنند.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی با اشاره به استفاده حضرت استاد جوادی آملی از منابع اصیلی اسلامی در تفسیر تسنیم، یادآور شد: تسلط حضرت آیت‌الله جوادی آملی بر آیات مختلف قرآن موجب شده تا از آیات هم‌خانواده و مرتبط و آیاتی که به پرده‌گشایی و کشف معانی ژرف قرآن کمک می‌کند بهره ببرند.
وی با بیان اینکه تفسیر تسنیم اثر بزرگی است که در 80 مجلد در حوزه علمیه قم به ثمر نشسته است، گفت: تفسیر تسنیم را باید توجه ویژه حوزه علمیه قم به جایگاه و اهمیت دانش تفسیر و نقشی که در مجموعه هندسه علوم اسلامی دارد قلمداد کرد که اگر اهتمام حوزه به جایگاه تفسیر و نقش آن نبود، این درس به مدت چهار دهه ادامه پیدا نمی‌کرد و با زحمات شاگردان فاضل و محققان گرانقدر به سرانجام نمی‌رسید و ما امروز شاهد انتشار این تفسیر نبودیم.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه حضرت استاد جوادی آملی فرموده‌اند تفسیر تسنیم اثر حوزه علمیه است، توضیحاتی پیرامون این نکته ارائه کرد.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی گفت: وقتی یک درس و فضای علمی تشکیل می‌شود، استمرار آن در گام نخست اهتمام استاد را می‌طلبد، که این عزم و اراده را حضرت آیت‌الله جوادی آملی در طول این چند دهه به خرج دادند و تدریس را با نشاط لازم در شرایط مختلف جسمی و غیرجسمی ادامه دادند و حوزه از ایشان بهره برد.
وی با بیان اینکه نکته دوم برای استمرار یک درس حضور بانشاط شاگردان است، گفت: مهم‌ترین عامل استمرار حضور شاگردان در درس تفسیر استاد جوادی آملی، شخصیت علمی ایشان و بهره‌ای بود که آنان از این درس می‌بردند. در کنار این، فضایی که حوزه علمیه پس از انقلاب اسلامی برای اهمیت و جایگاه تفسیر ایجاد کرد نیز مهم است. رشته‌های تخصصی تفسیر و مراکز قرآنی و تفسیری که در حوزه قم دایر شد و در کنار فقه و اصول و کلام و رشته‌های دیگر، به تفسیر نیز شأن و جایگاه داد، به استمرار درس کمک کرد.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه افزود: نکته سوم همراهی جمعی از شاگردان فاضل و محققان بزرگوار است برای اینکه این اثر تنظیم شود و با ترتیب فعلی تدوین گردد و به تأیید خود استاد برسد و منتشر شود که در مسیر انتشار این اثر نیز جمع زیادی از فضلا و محققان حوزه علمیه قم مشارکت کردند تا در نهایت این کار به همت مؤسسه اسرا به سرانجام رسید.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی خاطرنشان کرد: اهتمام شخص آیت‌الله جوادی آملی، حضور مستمر شاگردان، فضای علمی شکل‌گرفته در حوزه در راستای اهمیت دانش تفسیر و مشارکت فضلا و محققین در عرصه تدوین و تنظیم این اثر دست به دست هم داد و باعث شد تا تفسیر تسنیم به عنوان محصول حوزه علمیه قم به جهان اسلام عرضه شود.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه تفسیر تسنیم طی همایشی در تاریخ ششم اسفندماه رونمایی خواهد شد، گفت: این همایش با حضور استاد جوادی آملی، مدیر حوزه‌های علمیه، جمعی از شخصیت‌ها و بزرگان حوزه و شاگردان معظم له به صورت رسمی در حوزه علمیه قم رونمایی خواهد شد. همچنین مهمان‌هایی از شخصیت‌های قرآنی داخلی و خارجی نیز در آئین رونمایی حضور خواهند داشت.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی با بیان اینکه نشست‌های علمی متعددی از سوی معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه در قم و سایر استان‌ها تا تاریخ ششم اسفند برگزار می‌شود، گفت: مراکز مختلف قرآنی، انجمن قرآن پژوهی و مؤسسات مرتبط دیگر همکاری خوبی در برگزاری این پیش نشست‌ها دارند.
وی افزود: حوزه‌های علمیه سراسر کشور در استان‌ها با مشارکت معاونان پژوهش مدارس و مراکز تخصصی، برخی از این پیش نشست‌ها را انجام داده‌اند و برخی در حال برنامه‌ریزی است. این نشست‌ها حتی بعد از رونمایی هم ادامه پیدا خواهد کرد و در سال آتی پررنگ‌تر نیز خواهد شد.
وی با اشاره به برنامه‌ریزی‌ها برای برگزاری همایش علمی در ارتباط با تفسیر تسنیم به عنوان یکی از برنامه‌های پسارونمایی گفت: این همایش علمی نگارش مقالات در رابطه با آرا، نظریات، مبانی و مطالب برگرفته از تفسیر تسنیم است که در سال آینده آغاز خواهد شد. افتتاحیه همایش علمی با محوریت تفسیر تسنیم را سال آینده خواهیم داشت که در فرصتی مناسب از محورهای علمی آن رونمایی خواهد شد.
حجت‌الاسلام مقیمی حاجی با بیان اینکه آئین رونمایی از تفسیر تسنیم از سوی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه با همکاری مؤسسه اسرا و برخی از مؤسسات هم‌سو برگزار خواهد شد، از تمامی دستگاه‌های دولتی و مراکز و مؤسسات سهیم در این امر بویژه دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی قدردانی کرد.
کد خبر 6368353

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/697704/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام آیت الله العضمی نوری همدانی به کنگره بین المللی امام سجاد(ع)

حمله تند آیت‌الله شب‌زنده‌دار به دست دادن بازیگران در جشنواره: شبه فحشاست، خجالت‌زده‌ام

آیت‌الله عبادی: رشد و کمال و سعادت انسان در گرو علم است

نظر آیت‌الله سیستانی درباره تارک نماز

افزایش تولید گندم، پنبه و جو در خراسان رضوی

بیش از 46 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی از ابتدای سال در قم

برگزاری نمایشگاه موتورسیکلت و دوچرخه هیبریدی | سال آینده عوارضی تهران-قم منتقل می‌ شود

فوت دختر 10 ساله در سانحه جاده دستجرد / بالگرد اورژانس به پرواز در آمد

سپاه قم بین برترین‌های جشنواره مالک اشتر

تولید سالانه 5 میلیون داده هواشناسی در استان قم

کاهش 83 درصدی تلفات جاده‌ای با اجرای طرح زمستانی در قم

ربیعی: 48.7 درصد از کودکان کار و خیابان بازمانده از تحصیل هستند

افزایش ظرفیت پزشکی به 16 هزار نفر در سال آینده

ظرفیت سفر‌های عمره سال آینده دو برابر می‌شود؛ آغاز ثبت نام عمره رمضان از فردا

200 میلیون تومان طلا پیدا شده به صاحبش بازگشت

کلاهبرداری از پزشکان با ترفند تماس‌های بیمه‌ای

قتل خونین دزد گوسفند با شلیک صاحب دامداری

افزایش 14 درصدی مبتلایان دیابت در کشور

افزایش اعتبارات مدرسه‌سازی در مناطق کم برخوردار پایتخت

عملیات شبانه پلیس برای دستگیری شرور مواد فروش

ممنوعیت تردد خودروهای پلاک شهرستان در تهران؛ از شایعه تا واقعیت

همایش بین‌المللی تفسیر تسنیم برگزار می‌شود

جانبازان با ایثارگری و مجاهدت به نظام اقتدار و کشور ما امنیت بخشیدید

وعده ویژه سردار دورسون به پرسپولیسی‌ها

هری کین باعث شد که تاتنهام را انتخاب کنم

تراکتور تهدید کرد؛ توهین کنید بازی را قطع می‌کنیم

خاطره خوش پرسپولیسی‌ها از گلر خارجی مقابل الهلال!

کمک بزرگ باشگاه نروژی به مردم غزه

جوان اول فوتبال ایران و پیغام ویژه از اردوی ملی!

گلچین گل‌های قیچی برگردان زیبا از پشت محوطه جریمه

رونالدو خودش باور ندارد از مسی بهتر است!‏

لقب مورینیو برای ایکاردی؛ آقای گریه‌!

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

پوست سالم، آینه سلامت بدن

آب معدنی بخوریم بهتر است یا آب جوشیده؟

نخ دندان کشیدن از سکته مغزی جلوگیری می‌کند

کنگره بین‌المللی "اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه‌ای" در افغانستان برگزار شد

آیت الله اراکی: فقه نظام یکی از مهمترین وظایف حوزه‌های علمیه است

بعثت انقلاب | مصاحبه اختصاصی خبرگزاری رسا با آیت الله علما

ببینید| شرح حدیث اخلاق از حضرت سجاد (ع) توسط حضرت آیت‌الله خامنه‌ای

چاپ دو کتاب از مجموعه «یک‌پرسش علمی»

نبودی در دلم انگار طوفان شد، چه طوفانی!

شعر خوانی زیبای حسین پناهی

کتاب زندگینامه بیتا فرهی به چاپ دوم رسید

احیای هویت تاریخی قم با الزام کاربرد نمای آجری

جزئیات برگزاری همایش بین‌المللی تفسیر تسنیم در قم

محکومیت 52 میلیارد ریالی برای قاچاقچیان موتورسیکلت در قم

تحولات بخش کشاورزی قم پس از انقلاب؛ تبدیل شدن به بارانداز و قطب‌ دام کشور

همایش بین‌المللی «تفسیر تسنیم» در قم برگزار می شود

سال آینده عوارضی تهران-قم منتقل می‌شود