عصر قم

آخرين مطالب

«زوال مغز» ناشی از تماشای ویدئوهای کوتاه صحت دارد؟ مقالات

«زوال مغز» ناشی از تماشای ویدئوهای کوتاه صحت دارد؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /یک مطالعه جدید به بررسی درستی یافته‌های علمیِ اخیر درباره مضرات ناشی از تماشای بیش از حد ویدئوهای کوتاه پرداخته و به این سوال پاسخ می‌دهد که آیا تماشای این ویدئوها در فضای مجازی برای ما مضر است؟
عبارت «زوال مغز» که به عنوان واژه سال 2024 توسط دیکشنری آکسفورد انتخاب شد به «افول فرضی وضعیت ذهنی یا فکری یک فرد» اشاره دارد که در نتیجه تماشای بیش از حد محتوای «بی‌اهمیت یا غیرچالش‌برانگیز» در فضای مجازی مانند ویدئوهای تیک‌تاک یا اینستاگرام رخ می‌دهد.
این اصطلاح اغلب به شکل طنزآمیز به کار می‌رود اما یک مطالعه جدید از سوی گروهی از دانشمندان علوم اعصاب در دانشگاه نرمال تیانجین چین سعی کرد تا این موضوع را راستی آزمایی کند.
روش تحقیق مطالعه چه بود؟
بنابر گزارش یورونیوز، در این مطالعه متخصصان مغز و اعصاب بیش از 100 دانشجوی کارشناسی را اسکن کردند و از آنها خواستند پرسشنامه‌ای درباره میزان عادت‌ به تماشای ویدئوهای کوتاه آنلاین پر کنند. این نظرسنجی جملاتی این چنینی را شامل می‌شد:
- زندگی من بدون ویدئوهای کوتاه پوچ خواهد بود
- عدم تماشای ویدئوهای کوتاه به اندازه از دست دادن یک دوست دردناک خواهد بود
و شرکت‌کنندگان باید میزان موافقت خود را با این جملات مشخص می‌کردند.
بر همین اساس نتایج جالب توجهی به دست آمد و محققان دریافتند افرادی که بیشترین وابستگی را به ویدئوهای کوتاه داشتند، تفاوت‌های قابل مشاهده‌ای در ساختار مغزی خود نشان می‌دادند. این افراد ماده خاکستری بیشتری در قشر اوربیتوفرونتال (OFC) مغز خود یعنی ناحیه‌ای در قسمت جلویی مغز که با تصمیم‌گیری و تنظیم احساسات مرتبط است، داشتند. همچنین حجم ماده خاکستری در مخچه آنها بیشتر بود. مخچه ساختاری کوچک و شبیه به گل‌کلم است که در قسمت پشتی مغز کنترل حرکات و احساسات را بر عهده دارد.
آیا افزایش ماده خاکستری نگران‌کننده است؟
متخصصان افزایش بیش از حد اندازه ماده خاکستری را به عنوان نشانه‌ای از «حساسیت بیش از حد به پاداش‌ها و محرک‌های مرتبط با محتوای ویدئوهای کوتاه» تفسیر کردند. آنها حدس زدند که تماشای بیش از حد ویدئوهای تیک‌تاک ممکن است باعث این تغییرات عصبی شده باشد.
به همین ترتیب، بزرگ‌تر شدن مخچه نیز ممکن است به پردازش سریع‌تر محتوای ویدئوهای کوتاه کمک کند، تغییری که می‌تواند ناشی از تماشای مداوم و زیاد این محتوا باشد. این روند می‌تواند یک چرخه تقویتی ایجاد کند، به این معنا که تماشای بیشتر ویدئوها باعث تقویت این مسیرهای عصبی شده و عادت به تیک‌تاک را تشدید کند.
اما این پایان ماجرا نبود.
محققان اسکن دوم مغزی را نیز انجام دادند و فعالیت مغزی شرکت‌کنندگان را در حالی که چشمانشان بسته بود، بررسی کردند.
آنها متوجه شدند در میان افرادی که به ویدئوهای کوتاه وابستگی بیشتری داشتند، میزان همگام‌سازی فعالیت بین بخش‌های مختلف مغز از جمله قشر جلوی مغز، تالاموس و مخچه افزایش یافته است.
از منظر محققان این تفاوت‌های عملکردی در مغز باعث می‌شود تا افراد وابسته به ویدئوهای کوتاه در جدا شدن از تماشای ویدئوها ناتوان باشند و تمایلی بیش از حد به مقایسه اجتماعی خود در هنگام تماشای محتوا داشته باشند.
آیا ویدئوهای کوتاه واقعاً باعث «زوال مغز» می‌شوند؟
اگر شما از علاقه‌مندان به ویدئوهای کوتاه در فضای مجازی یا یک والدین نگران باشید، ایده تغییر ساختار مغز بر اثر عادت به تماشای ویدئوهای کوتاه می‌تواند نگران کننده باشد.
اما پیش از نگرانی بهتر است تا این مطالعه را در یک بستر تاریخی گسترده‌تر بررسی کنیم. در طول تاریخ، تکنولوژی‌های جدید همیشه باعث نگرانی‌هایی درباره اثرات مخرب آنها بر مغز شده‌اند.
برای مثال تقریبا 20 سال پیش، مجله آتلانتیک در مقاله‌ای با عنوان «آیا گوگل ما را احمق می‌کند؟» به همین موضوع پرداخت. در آن مقاله، نویسنده نیکلاس کار ادعا کرد که او قبلا «مانند یک غواص در دریای کلمات» بود اما حالا «مانند کسی است که روی جت اسکی تنها سطح را می‌پیماید.»
در همان دوران، مطالعات تصویربرداری مغزی بسیاری منتشر شد که مدعی بودند اینترنت باعث آسیب‌های جدی به ذهن انسان می‌شود. چند سال بعد، پروفسور سوزان گرینفیلد، عصب‌شناس مشهور، کارزاری رسانه‌ای راه‌اندازی کرد و هشدار داد که «تغییر ذهن» ناشی از اینترنت و بازی‌های ویدیویی، تهدیدی به اندازه تغییرات اقلیمی است.
او حتی رمانی درباره اثرات غیرانسانی اینترنت نوشت، هرچند که نقدهای متفاوتی از جمله عنوان «بدترین کتاب‌های علمی-تخیلی تاریخ» را دریافت کرد.
تاثیر اعتیاد به ویدئوهای کوتاه بر افزایش «حسادت»
محققان همچنین از شرکت‌کنندگان خواستند پرسشنامه‌ای درباره حسادت ذاتی پر کنند. در این پرسشنامه شرکت‌کنندگان با جملاتی همچون «من تلاش می‌کنم به موفقیت‌های برتر دیگران برسم» ارزیابی شدند.
جالب اینجاست که دانشمندان دریافتند اعتیاد به ویدئوهای کوتاه همچنین با سطوح بالاتر حسادت مرتبط بود. این یافته‌ها نشان داد که حسادت ممکن است فرد را به تماشای بیشتر ویدئوهای کوتاه ترغیب کند و در طول زمان، این عادت می‌تواند منجر به تغییرات بالقوه مضر در مغز شود.
اشتباهات متداول در انجام چنین تحقیقاتی
اثبات مضرات مغزی ویدئوهای کوتاه مستلزم آن بود که مغز شرکت‌کنندگان را قبل و بعد از مصرف مقادیر مختلفی از این محتوای به‌اصطلاح مضر اسکن کنند.
اما این مطالعه کاملاً مقطعی (cross-sectional) بود؛ یعنی تنها یک تصویر لحظه‌ای از مغز افراد را آن هم بدون هیچ مقایسه‌ای قبل و بعد از مصرف محتوا ثبت کرد، امری که برای اثبات رابطه علّت و معلولی ضروری است.
همان‌طور که «پروفسور اچلز»، متخصص اثرات روان‌شناختی فناوری دیجیتال در دانشگاه بث اسپا در این‌باره توضیح می‌دهد: از این مطالعه نمی‌توان به طور قطعی نتیجه گرفت که تماشای ویدئوهای کوتاه باعث تغییرات در مغز می‌شود یا اینکه برخی ساختارهای مغزی خاص باعث تمایل افراد به تماشای این نوع ویدئوها می‌شوند.
حتی اگر فرض کنیم که تماشای ویدئوهای تیک‌تاک باعث تغییرات مغزی فوق شده است، باز هم چندین مشکل در این مطالعه از جمله ریسک بالای نتایج اشتباه (False Positives)، احتمال یافتن نتایج تصادفی و افزایش تفسیرهای مغرضانه و حدسی از داده‌ها وجود دارد.
با این حال محققان افزایش هماهنگی فعالیت‌های مغزی (ReHo) را به عنوان یک اثر منفی در نظر گرفتند هرچند این موضوع می‌تواند نه خوب باشد و نه بد.
آیا این نگرانی‌ها واقعا علمی هستند؟
پروفسور پیتر اچلز در پاسخ به این سؤال می‌گوید: تا جایی که من اطلاع دارم، هیچ شواهد علمی محکمی وجود ندارد که نشان دهد ویدئوهای کوتاه به‌طور خاص یا منحصرا برای مغز مضر هستند.
پروفسور اچلز معتقد است اعتیاد به ویدئوی کوتاه اساساً یک اصطلاح ساختگی است و یک اختلال بالینی رسمی و قابل تشخیص محسوب نمی‌شود.
مجموع این مشکلات نشان می‌دهد که نباید بیش از حد نگران تغییرات رادیکال مغزی ناشی از تیک‌تاک و اینستاگرام باشیم. البته تماشای بیش از حد ویدئوهای بی‌هدف ممکن است برای برخی افراد مشکل‌ساز شود. اما متخصصان تاکید می‌کنند به جای نگرانی بهتر است روی ایجاد عادات رسانه‌ای سالم‌تر تمرکز کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/704070/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین موزه عمومی ایران در کنار حرم مطهر حضرت معصومه (س)

تنها مسجدی که امام خمینی (ره) در آن رأی دادند

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

دفتر دوم «زندگی با آیه‌ها»؛ کتابی برای اصلاح سبک زندگی مومنان

کشف جسد یک مرد در کنار رودخانه

برگزاری دیدار پرسپولیس - استقلال خوزستان فقط با حضور بانوان

اقدامی که سن قلب و عروق را 6 ماه کاهش می‌دهد

رانندگان مصرف غذاهای پُرچرب و سنگین را در سفر محدود کنند

«ساگینتایف» به پزشکیان پیام تبریک داد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

رمزگشایی از اعلام موضع صریح لاریجانی؛ آیا ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای می‌رود؟

گاردین: عربستان و امارات مخالفت با حمله نظامی علیه ایران را به گوش ترامپ می‌رسانند

عراقچی در گفت‌وگو با گروسی: ایران هر تدبیر لازمی را برای صیانت از برنامه هسته‌ای خود اتخاذ خواهد کرد

راهنمای جامع گشت‌وگذار در 50 ساحل جذاب ایران

پلیس با عاملان هرگونه هنجارشکنی احتمالی برخورد قاطع می‌کند

قتل کارمند بانک در تهران توسط شوهرش

مس رفسنجان بدون سرمربی تمرین کرد

حسرت چپ استقلال برای گل و پاس گل

رد تماس مومنی با سیروس پورموسوی

خاطره بهترین روز زندگی مسی تکرار شد

ذوب‌آهن رابین‌هودِ تیم‌های مدعی و قدرتمند

جباری راه بردن تراکتور را به استقلال نشان داد

ولورهمپتون به دنبال دروسی

فلیکس در پایان فصل از میلان می‌رود

فلیک: قهرمانی‌های بیشتری می‌خواهیم

قرارداد 2 ساله تیم بسکتبال نیویورک با بازیکن 39 ساله

چهار خاصیت فوق‌العاده خیار برای سلامتی

رهبر انقلاب روز رای‌گیری برای جمهوری اسلامی در کدام شهر بودند؟

شکوری راد: در انتخابات اخیر مجلس، جبهه پایداری علیه قالیباف کودتا کرد

اعلام جرم علیه مدعی دروغینِ استعفای جمعی از نمایندگان مجلس

صحبت های شنیدنی دکتر گبور مته نویسنده کتاب«وقتی بدن نه می گوید»

برگزاری ویژه برنامه روز طبیعت در 17 بقعه استان قم

فعالیت 96 باشگاه ورزشی ویژه بانوان در قم

ویژه‌برنامه‌های روز طبیعت در 17 بقعه متبرکه قم برگزار می‌شود

وضعیت جوی قم در روز طبیعت؛ باد، باران و گردوخاک

سیزده‌بدر هوای تهران چه وضعیتی دارد؟

(12 فروردین) آخرین وضعیت آب و هوا و ترافیک راه‌ها؛ یک‌طرفه شدن جاده چالوس به سمت تهران

پرونده اولمو؛ رای نهایی شورای عالی ورزش نزدیک است

فلیک: رئال فوق‌العاده است اما نباید با ما مقایسه شوند

واکنش محافظ شخصی مسی به محرومیتش

قبل از بارسلونا با اتلتیکو امضا کرده بودم

قدردانی ویژه آتالانتا؛ مجسمه گاسپرینی ساخته می‌شود

اینزاگی: طارمی بدشانسی آورد و مصدوم شد

پاداش صد میلیونی از جیب نارنجی‌ها پرید

توضیح وحید کاظمی داور لیگ برتر درمورد شایعه سکته‌اش

مواد غذایی که احتمال مرگ را افزایش می‌دهند

انگلیس: دیپلماسی، بهترین راه‌حل در موضوع هسته‌ای ایران است

صدر: با صدور حکم اعدام سلمان رشدی، مسلمانان جهان امام را به عنوان رهبر جهان اسلام پذیرفتند

مشاور پزشکیان: روابط ایران و جمهوری آذربایجان در مسیر گام‌های مثبت قرار دارد

شورای نگهبان بیانیه داد