عصر قم

آخرين مطالب

صدسالگی چاپ رباعیات خیام در برلین اقتصادی

صدسالگی چاپ رباعیات خیام در برلین
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /چاپخانۀ کاویانی درست یک قرن پیش و در نوروز 1304، رباعیّات حکیم عمر خیّام را با مقدمه‌ای راجع به اشعار و شرح حال حکیم از فریدرخ روزن آلمانی در برلین به چاپ رساند.
در کانال تلگرامی‌ عمر خیام و رباعیات در مطلبی آمده است: «چاپخانۀ کاویانی درست یک قرن پیش و در نوروز 1304، رباعیّات حکیم عمر خیّام را با مقدمه‌ای راجع به اشعار و شرح حال حکیم از فریدرخ روزن آلمانی در برلین به چاپ رساند (1).
مطبعه (چاپخانه) کاویانی به رواج افکار جدید و تلاش برای ترویج توسعه براساس معیارهای جهان متجدد نامبردار است. این چاپخانه یکی از دستاوردهای فرهنگی کمیته ملیون ایرانی در برلین بود. اعضای این کمیته که شاید بتوان آن را از تاثیرگذارترین گروه‌های روشنفکری تاریخ معاصر ایران دانست در کوران جنگ جهانی اول به برلین رفتند تا با مددگرفتن از دولت ملی‌گرای آلمان به پایه‌گذاری تجدد ایرانگرایانه بپردازند. سیدحسن تقی‌زاده ریاست این کمیته را بر عهده داشت و تعداد زیادی از ایرانیان سراسر اروپا را به برلین دعوت کرد که علامه محمد قزوینی، سیدمحمدعلی جمالزاده، حسین کاظم‌زاده ایرانشهر، ابراهیم پورداود، رضا و محمدعلی تربیت از جمله شاخص‌ترین افرادی بودند که به این دعوت پاسخ مثبت دادند (2).
بازار


چاپ رباعیات خیام در چاپخانۀ کاویانی با رویکرد ملی‌گرایی کمیته ملیون ایرانی برلین هماهنگی داشت و یکی از نمودگارهای فضای فرهنگی ویژۀ آن دوران است. این چاپ از دیدگاه خیام‌پژوهی هم اهمیت بسیاری دارد. دستنویس رباعیّات خیّام متعلّق به یک بانوی آلمانی به نام کاترین فن‌اهایم که اساس چاپ فریدرخ روزن قرار گرفت به خط نستعلیق است و تاریخ آن در ترقیمۀ نسخه به عدد، 721ق قید شده است و 330 رباعی دارد. خود روزن احتمال داده نسخه از روی متنی که در سال 721 کتابت شده، نقل یافته باشد. کریستن‌سن نسخه را مربوط به حدود 900 هجری دانسته و آربری گفته است که پس از انتشار این نسخه، بلافاصله در قدمت آن تردید پیدا شد و شک نیست که از قرن دهم و حتی یازدهم هجری است (3).
فریدرخ روزن در مقدمۀ خود نظریۀ «رباعیّات کلیدی» را که ظاهراً ریشه در گزینش کریستن‌سن از رباعیّات دارای تخلص خیّام و دو رباعی مرصاد العباد داشته است، یک گام به پیش برد و با توجه به دیدگاه کریستن‌سن، شش رباعی تخلّص‌دار، 23 رباعی متون کهن و پنج قطعه شعر عربی منسوب به خیّام را به عنوان سروده‌های اصیل و کلیدی خیّام معرفی کرد (3). گرچه روزن، اشعار کلیدی را ملاک انتخاب ثانویه رباعیات در چاپ خود قرار نداد و اهتمام او بر چاپ دستنویس مورّخ 721 ق بود لیکن در پیشبرد این تحقیقات موثر بود.
وی همچنین به تتبع ژوکوفسکی در مورد «رباعیات سرگردان» یا به عبارت دیگر «رباعیات چرخنده» هم تحقیقاتی انجام داد و اذعان داشت که طریق ژوکوفسکی اگرچه کمک زیادی برای پیش بردن این مقصود نموده، ولی اعتماد را نشاید و آن را نمی‌توان اساس تحقیقات رباعیّات خیّام قرار داد.
روزن برای نخستین بار در این چاپ از رباعیات اعلام کرد که یک رباعی خیام در تاریخ جهانگشای جوینی نقل شده است. سیدعلی میرافضلی به اهمیت استشهاد به این رباعی خیام در اشتهار و اهمیت کتاب تاریخ جهانگشای جوینی اشاره می‌کند و تأکید دارد که «از 1304 که فریدرخ روزن آلمانی، به رباعی خیّام در این کتاب توجه کرد، تا امروز، این اثر همواره به عنوان یکی از منابع مهم رباعیّات خیّام شمرده می‌شود.»(3)
چندین نسخه از چاپ مطبعۀ کاویانی در کتابخانه‌های کشور از جمله مجلس و دانشگاه تهران وجود دارند. نسخه رقومی این چاپ هم از طریق این کتابخانه‌ها در دسترس قرار گرفته است که متاسفانه اغلب به نحو مطلوب اسکن نشده و دارای افتادگی هستند. چند نمونه از تصاویر و فایل این چاپ در ادامه برای مراجعۀ مستقیم پژوهشگران آورده شده است.
منابع:
1- رباعیّات حکیم عمر خیّام، با مقدمه راجع به اشعار و شرح حال حکیم، فریدرخ روزن، برلین، چاپخانه کاویانی، نوروز 1304
2- چاپخانه کاویانی، راضیه محب، کتاب ماه تاریخ و جغرافیا، مرداد 1389 شماره 147
3- رباعیات خیام و خیامانه‌های پارسی، سید علی میرافضلی، انتشارات سخن، چاپ اول، 1399»


عصر قم


عصر قم


عصر قم


لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/713115/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توصیه آیت‌الله ‌حسینی‌بوشهری برای وداع با ماه مبارک رمضان

هر آن کسی که در این حلقه نیست زنده به عشق

رشد صادرات قم به بازارهای جهانی به 200 میلیون دلار

خدمات اینترنتی در شهرک‌های صنعتی قم تقویت می‌شود

همایش قرآنی پیشکسوتان جهاد وشهادت استان قم برگزار شد

برنامه‌های یوم الله 12 فروردین در قم اعلام شد

تکمیل مسیر مترو قم از حرم مطهر تا مسجد مقدس جمکران در سال 1404

وضعیت آب و هوا قم فردا دوشنبه 11 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی قم 24 ساعت آینده | آب و هوای قم در روز سیزده بدر

اعلام محدودیت‌های ترافیکی ویژه عید سعید فطر در قم

هشدار وقوع سیلاب در این 6 استان

کشته شدن روزانه 39 نفر در تصادفات از ابتدای طرح نوروزی

سقوط یک هواپیمای دیگر در آمریکا؛ 6 نفر جان باختند

نقش اصحاب رسانه در بین جامعه ایثارگری برجسته است

دکتر پزشکیان در پیامی درگذشت مادر شهیدان پورزعفرانی را تسلیت گفت

اعلام برنامه فوتسال و فوتبال ساحلی قاره آسیا در 3 سال آینده

اخراج مارکو رُز از سرمربیگری لایپزیگ

اقامه نماز عید فطر در ورزشگاه جام جهانی

کمالوند: دیگر درباره داوری حرف نمی‌زنیم

انریکه: بهانه نمی‌خواهم، نتیجه می‌خواهم!

ووشو به بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی 2025 ریاض اضافه شد

شکست تیم شمشیربازی ایران مقابل ژاپن در جام جهانی سابر

داروی گیاهی که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود

تهدید قالیباف توسط یکی از تجمع‌کنندگان غیرقانونی مدافع قانون حجاب

نیویورک‌تایمز: تیم ترامپ با مشاور امنیت ملی ‎آمریکا درباره ‎ایران اختلاف دارند

نگاهداری: دولت تنظیم‌گر و حمایت‌کننده، نقش‌آفرینی مردم را تسهیل می‌کند

اعلام برنامه‌های یوم الله 12 فروردین در قم

لزوم همدلی و همراهی مجموعه شهرداری و شورای شهر قم

نماز عید فطر به امامت آیت‌الله علم الهدی در حرم رضوی اقامه می‌شود

روایت «ییلدیریم» از ترجمه شاهنامه فردوسی به زبان ترکی

برنامه راهبردی قم 1409 تدوین شد

هشدار معاون رئیس جمهور درباره خرید و فروش حیوانات وحشی

تعطیلی مراکز معاینه فنی تهران در 11 و 13 فروردین

افشاگری نماینده قم درباره یکی از معاونین رئیس‌جمهور

دیدار نوروزی مدیرکل بنیاد شهرستان‌های تهران با ایثارگران در 14 شهرستان/ادای دین به مادران شهدا آسان نیست

توییت‌های جنجالی: در مادرید دوبار از ما دزدی شد!

مربی آزمون و عزت‌اللهی قول قهرمانی داد

بازیکن کلیدی استقلال مقابل تراکتور محروم است

گلزنی لئو، دو دقیقه پس از ورود

تقدیم گل به جوکوویچ با تقلید شوت تنیس

هدایت رئال را از دست بلینگام و وینیسیوس درآمد!

عارف برای استقلال گرم کرد

شروع خوب رحمانی مقابل کشتی‌گیر عراقی

پرونده جادوگری پای گل‌محمدی و پیروانی را به کمیته اخلاق باز کرد

افزایش ابتلا به سل بعد از کرونا؛ کودکان در خطرند

پیام تسلیت فرمانده کل ارتش به مناسبت درگذشت امیر سرتیپ دوم جوادی

برگزیدگان جایزه نمایشگاه کتاب لایپزیگ 2025 معرفی شدند

بیش از هزار نفر در حوادث رانندگی استان قم مصدوم شدند

توقیف تجهیزات استخراج غیرقانونی رمز ارز در یک کارگاه تولیدی قم

مسابقه زندگی با آیه‌ها در قم؛ سوال روز 29 و پاسخ روز بیست و هشتم

اعلام محدودیت‌های ترافیکی نماز عید فطر در تهران