عصر قم

آخرين مطالب

گفتاری از آیت‌الله سبحانی درباره امام هادی(ع) اقتصادی

گفتاری از آیت‌الله سبحانی درباره امام هادی(ع)
  بزرگنمايي:

عصر قم - به گزارش پایگاه خبری 598، خبرگزاری حوزه گفتاری از حضرت آیت‌الله سبحانی درباره‌ی سیره و شخصیت حضرت امام علی‌النقی علیه‌السلام را بازنشر می دهد:
الحمد لله رب العالمین و الصلوه و السلام علی خیر خلقه و آله الطاهرین و لعنه الله علی أعدائهم أجمعین إلی یوم الدین. قال الحکیم فی محکم کتابه الکریم: «وَ جَعَلْنا مِنْهُمْ أَئِمَّهً یَهْدُونَ بِأَمْرِنا لَمَّا صَبَرُوا و کانُوا بِآیاتِنا یُوقِنُونَ»(سجده؛ 24)
* همه‌ی مسئولیت‌های نبی بر عهده‌ی امام است
مقام امامت مقام بزرگ و رسایی است.
در حقیقت امامت استمرار مقام نبوت است و تمام مسئولیت‌هایی که بر عهده‌ی پیامبر بوده، همه‌ی آن مسئولیت‌ها بر عهده‌ی امام نیز می‌باشد، با این تفاوت که نبیّ مورد وحی است و وحی الهی بر او نازل می‌شود و پایه‌گذار دین است، اما امام مورد وحی نیست. امام مفاهیم دین را بیان می‌کند و پرسش‌های نو را پاسخ می‌دهد و درباره‌ی زندگی مردم قوانین صحیحی را تبیین می‌کند، امر به جهاد می‌کند و هکذا و هکذا.
بنابراین کسانی که مقام امامت را یک مقام انتخابی مردمی تصور می‌کنند، بدانند امامت یک مقام الهی و انتصابی است نه انتخابی و امام با رسول جز در همان جهت که عرض کردم، فرقی ندارد. قرآن مجید هم به‌نوعی به این مسئله اشاره دارد: «وَ جَعَلْنا مِنْهُمْ أَئِمَّهً» حتی برخی از انبیاء بعد از نبوت به مقام امامت می‌رسند؛ «لَمَّاصَبَرُوا». صبر ایشان در تبلیغ دین سبب می‌شود از مقام نبوت به مقام امامت برسند. در همین آیه دقت نمایید: «وَ جَعَلْنا مِنْهُمْ أَئِمَّهً یَهْدُونَ بِأَمْرِنا لَمَّا صَبَرُوا وَ کانُوا بِآیاتِنا یُوقِنُونَ». جناب ابراهیم علی‌نبیناوآله‌وعلیه‌السلام نیز بعد از آن همه مقامات و امتحانات، از مقام نبوت به امامت رسید، چون قبل از این‌که امام باشد، نبی و رسول بود، اما این مقام، مقام بالاتر از مقام نبوت است. ائمه‌ی اهل بیت بعد از پیامبر دارای چنین مقامی هستند.
امام در سامرّا هم مشغول کارهای امامت است. در درجه‌ی اول حضرت در مدینه و مجموعاً در سامرّا حدود 85 نفر فقیه و محدث تربیت کرده است. تربیت یک فقیه و محدث کار آسانی نیست؛ آن هم در شرایط و خفقانی که در سامرّا بوده است.
طبق نقل نوعِ محدثین اسلام مانند مسلم در صحیح و دیگران، رسول گرامی فرمود: بعد از من دوازده خلیفه خواهند آمد که عزت اسلام بستگی به آن‌ها دارد. حدود ده روایت، مسلم در صحیح خود به این تعبیر نقل می‌کند که من عین عبارت را می‌خوانم: «لَا یَزَالُ الاسلامُ عَزِیزاً إِلَی اثْنَیْ عَشَرَ خَلِیفَهً ثُمَّ تَکَلَّمَ به شیءٍ لَمْ أَفْهَمْهُ فَقُلْتُ لِأَبِی مَا قَالَ فَقَال قَالَ رَسُولُ اللَّهِ کُلُّهُم مِنْ قُرَیْش»(صحیح مسلم، ج 12، ص 189) بعد از پیامبر اکرم دوازده خلیفه پیدا شود که متصل به هم باشند. بنابراین ایشان جز ائمه‌ی اثنی‌عشر کسی دیگر نیستند.
* گوهر آفرینش
حال شناختی از امام هادی علیه‌السلام داشته باشیم: آقا ابوالحسن امام هادی علیه‌السلام در سال 212 هجری قمری در مدینه منوره متولد شد و تا سال 236 در مدینه منوره تشریف داشتند. البته بعد از شهادت والد بزرگوارشان امام جواد علیه‌السلام، مقام امامت به ایشان رسید در حالی که سن مبارک ایشان حدود 8 یا 9 سال بود. البته نباید تعجب کرد که کودکی هشت‌ساله بتواند چنین بار بزرگی را بر دوش بکشد: «ما قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِه»(حج؛ 74). ما اگر امام و مقام او را را بشناسیم، درک این مسائل آسان است. جناب عیسی بن مریم در دوارن کودکی در مهد و گهواره به مقام نبوت می‌رسد: «قالَ إِنِّی عَبْدُاللَّهِ آتانِیَ الْکِتابَ وَ جَعَلَنی نَبِیًّا»(مریم؛ 30) یا جناب یحیی بن زکریا در دوران کودکی به مقام نبوت می‌رسد: «یا یَحْیی خُذِ الْکِتابَ بِقُوَّهٍ وَ آتَیْناهُ الْحُکْمَ صَبِیًّا»(مریم؛ 12) ما نباید این گوهرها و آفرینش‌ها را با دیگر گوهرها مخلوط کنیم.
امام هادی علیه‌السلام در مدینه تدریس فقه و حدیث می‌کند و مشکلات مردم را رفع می‌کند، اما متوکل خیلی ناراحت است زیرا فرماندار مدینه به او گزارش می‌دهد مردمی که مدینه می‌آیند، درب منزل امام هادی می‌روند و مسائل علمی و امور مالی خود را به ایشان ارجاع می‌دهند و می‌ترسم روزی علیه تو قیام کند (الارشاد، ص435. اعلام الوری، ص 365. قرشی، زندگانی امام علی الهادی، ص386). مسلماً کسانی که عاشق مقام هستند، تمام همّ و غمّ خویش را در راه آن صرف می‌کنند و غیر از مقام، هیچ روحیه و هیچ نفسانیتی ندارند و کوچک‌ترین خبری که در نظر ایشان مقام آن‌ها را به خطر بیندازد ناگوار است.
* تبعید به سامرا
لذا متوکل عباسی یحیی بن هرثمه را فرستاد تا حضرت را از مدینه به سامرا آورد و امام علیه‌السلام در حدود 24 سال دارد که ایشان را از مدینه منوره به سامرا آوردند و همین که خبر منتشر شد که یحیی بن هرثمه با 300 سرباز آماده است تا امام را به سامرا ببرد، مردم مدینه تکان خوردند و زار زار گریه می‌کردند. به قدری گریه و زاری کردند که یحیی بن هرثمه گفت من به شما قول می‌دهم کوچک‌ترین صدمه‌ای به ایشان نزنم. یحیی بن هرثمه که مأمور بود امام هادی علیه‌السلام را از مدینه به سامرا بیاورد، می‌گوید: وقتی همراه امام علیه‌السلام به بغداد رسیدم، اسحاق بن ابراهیم طاهری حاکم بغداد به من گفت: یحیی! این مرد فرزند رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم است. اگر متوکل را بر قتل او تحریک کنی با رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم دشمن شده‌ای. گفتم: من از او جز نیکی ندیدم. آن‌گاه به سوی سامرا روانه شدیم. وقتی به آن‌جا رسیدیم، وصیف ترکی (یکی از فرماندهان ترک در دربار عباسی) به من گفت: اگر یک مو از سر این مرد کم شود با من طرف هستی.
وقت ملاقات با متوکل است. در این زمان یحیی بن هرثمه قدمی برداشت و گفت: من خانه‌ی ایشان را گشتم و در خانه‌ی ایشان جز چند حصیری که روی او نماز می‌خواند و چند کتاب دعا و قرآن ندیدم و این گزارش‌ها که به شما داده‌اند، دروغ است و او در مقام هدایت و تبلیغ و ارشاد است و هرگز نظر خروج ندارد. (علی بن حسین مسعودی، مروج الذهب، بیروت، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات، بی تا، ج 4، ص 183) با این کار تا حدی توانست از هیمنه‌ی متوکل بکاهد و قرار شد حضرت در سامرّا بمانند.
در زمان مأمون سیاست بنی‌العباس عوض شد. عباسی‌ها قبل از مأمون به قتل اهل بیت کمر بسته بودند، اما از زمان مأمون تصمیم گرفتند ایشان را زیر نظر داشته باشند. لذا نزدیک منزل متوکل، خانه‌ای برای حضرت در نظر گرفتند که حضرت در آن‌جا با عیال و اولادش زندگی کند، اما در عین حال شیعیان به بهانه‌های مختلف به دیدن حضرت می‌رفتند. گویا حضرت از سال 236 تا 254 در سامرّا بوده است.
راوی می‌گوید: دیدم امام هادی در آن جا مشغول کار است و عرق از پای او می‌ریزد. عرض کردم: «أین الرجال؟» دوستان شما کجا هستند؟ اجازه دهید ایشان این کار بکنند. حضرت فرمودند: نه، بهتر از من با دسترنج خود زندگی کردند؛ جدم رسول‌الله و علی بن ابی‌طالب و پدرانم.
* مقام علمی امام
امام در سامرّا هم مشغول کارهای امامت است. در درجه‌ی اول حضرت در مدینه و مجموعاً در سامرّا حدود 85 نفر فقیه و محدث تربیت کرده است. تربیت یک فقیه و محدث کار آسانی نیست؛ آن هم در شرایط و خفقانی که در سامرّا بوده است. مقام علمی امام به گونه‌ای بود که همه در مقابل او خضوع و خشوع می‌کنند. حضرت در سامرّا هم مشغول تبلیغ و تعلیم است. حضرت رساله‌ای در جبر و تفویض دارد که در آن رساله به وسیله‌ی آیات و روایات و با ادله‌ی عقلیه جبر و تفویض را ابطال کرده است و أمرٌ بَینَ الأمرین را اثبات کرده‌اند. (تحف العقول، صص 338- 356. مسند الامام الهادی علیه‌السّلام، صص 213- 198.) این کلمات و کمالات حاکی از مقام علمی امام است و نشان می‌دهد که این میوه مربوط به این جهان نیست بلکه از جای دیگری است.
در عین حالی که در اطراف متوکل کسانی بودند که خود را فقیه می‌دانستند، اما در بسیاری از مسائل به امام هادی مراجعه می‌نمودند. مسعودی در مروج الذهب می‌نویسد: مرد ذمی -که در واقع از اهل کتاب است، اما در زیر پرچم اسلام زندگی می‌کند مشروط بر این که به قوانین اسلام احترام کند و خلاف شرع نکند- نسبت به زن مسلمانی کار زشتی انجام داده بود و او را نزد خلیفه بردند و فقها او را محکوم به اعدام نمودند. هنگامی که می‌خواستتد حکم اعدام را اجرا کنند، او زرنگی نمود و شهادتین را بر زبان آورد و از این طریق فقهای آن‌جا را فریب داد، چرا که «الْإِسْلَامُ یَجُبُ مَا قَبْلَه» (عوالی اللئالی العزیزیه فی الأحادیث الدینیه، ج 2، ص 54)؛ اسلام گذشته را ندیده می‌گیرد. این‌که او اسلام آورد، یعنی گذشته‌اش هیچ است. اما برخی از فقیهان که آن‌جا بودند، در این مسئله تشکیک کردند که اسلامِ او اسلام واقعی نیست.
متوکل که امام را می‌شناسد، گفت: این مسئله را از ابوالحسن الهادی بپرسید. حضرت در جواب نامه‌ی فقیهان نوشتند: او باید اعدام شود و قتل، جزای او است. فقها گفتند دلیل فتوی را بنویسند. امام از قرآن مجید این حکم را استخراج می‌کند. ببینید چگونه این مرد بزرگ از سلاله‌ی پیامبر اکرم این حکم الهی را از آیه‌ی 84 و 85 سوره‌ی غافر استفاده می‌کند که: «فَلَمَّا رَأَوْا بَأْسَنا قالُوا آمَنَّا بِاللَّهِ وَحْدَهُ وَ کَفَرْنا به ما کُنَّا بِهِ مُشْرِکینَ* فَلَمْ یَکُ یَنْفَعُهُمْ إیمانُهُمْ لَمَّا رَأَوْا بَأْسَنا سُنَّتَ اللَّهِ الَّتی قَدْ خَلَتْ فی عِبادِهِ وَ خَسِرَ هُنالِکَ الْکافِرُونَ (مسند الإمام الهادی (ع)، العطاردی، ص: 224)؛ پس چون سختی [عذاب] ما را دیدند، گفتند: «فقط به خدا ایمان آوردیم و بدان‌چه با او شریک می‌گردانیدیم، کافریم.» [ولی] هنگامی که عذاب ما را مشاهده کردند، دیگر ایمانشان برای آن‌ها سودی ندارد. سنّت خداست که [از دیرباز] درباره بندگانش چنین جاری شده و آن‌جاست که ناباوران زیان کرده‌اند.
گزارش خطا 0 پسندیدم لینک کوتاه کپی لینک اخبار ویژه

عصر قم

حمایت بانک‌‌ها از سرای ایرانی صدای رییس اتحادیه لوازم خانگی تهران درآورد: تسهیلات میلیاردی برای سرای ایرانی، سود 30 درصدی برای ما!

عصر قم

تحریر الشام می تواند همان نقش طالبان در افغانستان را بازی کند؟

عصر قم

فیلم | جلیلی در واکنش به ادعای پیشنهاد سمت معاون اولی رئیس جمهور به وی: از استانداری رسیده‌ایم به معاون اولی!

عصر قم

سرویس سواد رسانه پایگاه خبری 598، بلایی که اینستاگرام سر مغز ما میاره!

عصر قم

وقتی تاد هم درد صهیونیست‌ها را درمان نمی‌کند

عصر قم

عصر قم

عصر قم

عصر قم

جدیدترین اخبار پربازدید ها افشای راز ناپدید شدن دختر 5 ساله پخش همزمان 3 سریال جدید تاریخی در تلویزیون! این غذاها شما را دچار یبوست می‌کنند | راه حل چیست؟ بهتاش را در سری جدید پایتخت بببینید سواد خانواده | چگونه دخترم را از گرایش به جنس مخالف حفظ کنم؟ واکنش کاربران فضای مجازی به سخنان امام خامنه ای درباره تحولات سوریه + تصاویر دامـاد در شب عروسـی خونین دستگیـر شـد سواد خانواده | کجای تربیت دخترانمان را اشتباه می‌رویم؟ اگر فراموشکار شده اید این 9 توصیه کمک می‌ کند نشانه پوکی استخوان چیست؟ 5 گیاه برای جایگزینی گوشت خطرناک‌ترین هکر دنیا بازداشت شد بهترین منابع تامین امگا3 برای بدن/ کمبود آن چه عوارضی دارد؟ ببینید | وجود ادرار در سیگار! هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است خواستگاری متهم به تجاوز از شاکی در دادگاه جنایت به خاطر رفاقت طولانی چرت نزنید؛ این خطرات در کمین است این قاتل خاموش مغز، قلب و کلیه را از کار می‌اندازد روشی جالب برای حفظ سلامت مغز؛ جلوگیری از زوال شناختی با 7 روش اعتراض یک مرجع تقلید به فرافکنی‌ برخی دولتمردان/ عده‌ای غیرمنصفانه درباره شهید رئیسی صحبت می‌کنند/ شهید رئیسی واقعاً یک فرد متدین، دلسوز، مردمی و پرکار بود دفاع از حریم‌های مقدس برای حاج قاسم سلیمانی یک اصل بود/ بدون تردید پایگاههای آمریکایی در زیر لگد جوانان سوری پایمال خواهد شد هشت پاسخ به جمله "شما نگاه نکنید!" تأثیر شگفت‌انگیز نماز در زندگی سود سهام عدالت گزارش استهلال ماه رجب‌المرجب 1446 ه‍.ق / پنج‌شنبه اول ماه رجب است تولید سِری جدید گذرنامه‌های پلی‌کربنات با هدف کاهش جعل مراقب پوسیدگی مغزتان در فضای مجازی باشید! صفحه اول روزنامه‌های چهارشنبه 12 دی ماه آخرین خبر از عرضه خودروهای وارداتی

عصر قم

عصر قم

شبکه های اجتماعی image/svg+xml فیلترینگ! ذوق‌زدگی امروز روزنامه‌های اصلاح‌طلب یادآور هیاهوهای فردای امضای برجام است image/svg+xml رسانه‌ها حساب زیادی روی حماقت مخاطب باز کرده‌اند image/svg+xml تکه تکه شدن سوریه به روایت تصویر image/svg+xml اردوغان باید منتظر ‎درد زایمان این روزها هم باشد image/svg+xml ترکیه نخواهد توانست از این مانع عبور کند image/svg+xml واکنش کابران فضای مجازی به سخنرانی امام خامنه ای درباره تحولات سوریه + تصاویر

عصر قم

عصر قم

پر طرفدار ترین ها تاریخی که روحانی درست روایت نمی‌کند! تماس با ما درباره ما پیوند ها جستجو آرشیو آب و هوا اوقات شرعی خبرنامه نظرسنجی RSS تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به 598 است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. / طراحی و تولید: "ایران سامانه"

عصر قم


لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/686826/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«موسیقی شناخت»؛ بررسی تاریخی موسیقی از دوره جاهلیت تا خلافت عباسی

داستانک/ امروز دوباره دیدمش...

جشن بزرگ ازدواج دانشجویی در قم برگزار می‌شود

تصاویر/ همایش «مادران قهرمان پرور» در قم

عقب‌ماندگی قم در مدیریت فاضلاب/11سال فاصله با متوسط کشوری

نوسازی بیش از 80 تاکسی در قم و برنامه‌ریزی برای جایگزینی 200 ون فرسوده

پیشرفت 70 درصدی سایت 27 هکتاری نهضت ملی مسکن در قم

کتاب «به عشق خمینی» در قم رونمایی می شود

پیشرفت فیزیکی 70 درصدی مجتمع آب درمانی امام موسی صدر قم

شناسایی و توقیف 57 دستگاه ماینر غیرمجاز در قم

تردد 3500 تاکسی فرسوده در خیابان‌های قم

نجات جان قاتل با گزارش پزشکی قانونی؛ من پدرزنم را نکشته‌ام

برقراری 40 هزار تماس با 110 تهران در روز گذشته

روایتی تکان دهنده از زن جنایتکار که دختر 7 ساله را با ضربات سنگ کشت

معاون وزیر بهداشت: باید خودروسازان را به عنوان مانع رشد جمعیت در نظر گرفت

انهدام باند تولید و توزیع لوازم یدکی تقلبی خودرو

زن صیغه ای دزد شهر را لو داد!

دهمین جلسه دادگاه رضایت خودرو برگزار می‌شود

تصادف خودروی پرادو با تیر چراغ برق

هشدار شهرداری تهران: تردد در پاساژ علاءالدین برای شهروندان خطرناک است

خرس یک‌ساله در سوادکوه تلف شد

توقیف 57 دستگاه ماینر غیرمجاز در قم

چهارمین جشنواره «افتخار من»

نیازمند خلاقیتها و ظرفیتهای نخبگان شاهد و ایثارگر در عرصه های مختلف هستیم

ارائه خدمت به جامعه ایثارگر وظیفه‌ای خطیر بردوش همگی است

ماجرای ازدواج پهلوان تختی از زبان برادر همسر ایشان

تعیین تکلیف 3 بازیکن مازاد پرسپولیس به آینده موکول شد

شروع خانه‌تکانی روانخواه در هوادار

اردوی 5 روزه تیم فوتبال پیکان و دو بازی دوستانه

رونی از مس رفسنجان جدا شد

مانچینی: داربی را بردیم ولی قهرمان نشدیم

مدافع پرسپولیس در سفر خانه خدا

لوکاس ژوائو به ایران برگشت

توافق 30 میلیون یورویی النصر و فنرباغچه بر سر النصیری

درخواست مکتوب تراکتور و استقلال برای جذب غندی‌پور

تلاش استقلال برای میزبانی از شمس‌آذر در آزادی

باشگاه استقلال سراغ کدام لژیونرها رفته است؟

مبتلایان به آنفلوآنزا این دارو را مصرف نکنند

6 دلیل اصلی چاق ماندن

دستورالعمل جدید مصرف ویتامین D در سال 2025

اینفوگرافی/ آشنایی با HMPV ویروس جدید چینی

وزیر آموزش و پرورش از استاندار قم برای توسعه فضاهای آموزشی قدردانی کرد

تاکید آیت الله نوری همدانی بر رفع مشکلات معیشتی مردم

ماجرای تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام «غلامرضا تختی» توسط آیت‌الله خامنه‌ای

ماجرای جالب تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام «غلامرضا تختی» توسط آیت‌الله خامنه‌ای

ماجرای تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام غلامرضا تختی توسط آیت‌الله خامنه‌ای

آیین پاسداشت چهره و آثار مکتوب رسول جعفریان با سخنرانی علی لاریجانی و پیام‌های آیت‌الله سبحانی، آیت‌الله محقق داماد و رئیس جمهور پزشکیان + گزارش تصویری

«روش شناسی اجتهاد در علم اخلاق اسلامی» منتشر شد

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

«به عشق خمینی» در قم رونمایی می شود