عصر قم

آخرين مطالب

آیت‌الله ایازی: فضای سنتی مانع رشد بانوان حوزوی است/ محدودیت برای زنان مجتهده عرفی است نه فقهی اقتصادی

آیت‌الله ایازی: فضای سنتی مانع رشد بانوان حوزوی است/ محدودیت برای زنان مجتهده عرفی است نه فقهی
  بزرگنمايي:

عصر قم - به گزارش جماران؛ روزنامه ایران گفت و گویی با آیت الله سیدمحمدعلی ایازی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در خصوص جایگاه فعلی 
جناب ایازی، روند تاریخی علم‌آموزی زنان در حوزه‌های علمیه و نقش‌آفرینی اجتماعی بانوان حوزوی را چگونه ارزیابی می‌­کنید؟
در ادبیات متون اسلامی، واژه‌ مشهوری تحت عنوان «صحابیات» آمده است که به معنای زنانی است که به صورت مبرز از صحابه پیامبر اکرم(ص) بوده‌اند، و از آنان نقل حدیث شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
صحابیات «مرجع تبیین احکام» و دارای «شخصیت اجتماعی» بودند که در موارد متعددی نامشان به عنوان ناقلان احادیث پیامبر نیز ذکر شده است. در تاریخ تشیع نیز در کنار نام این صحابیات پیامبر(ص) و امام علی(ع) سه شخصیت شاخص علمی زنان یعنی حضرت فاطمه(س)، حضرت زینب(س) و حضرت معصومه(س)، اسامی متعدد دیگری هم همواره مطرح بوده است.
اما باید به این نکته مهم اشاره کرد که بر فرهنگ جوامع گذشته –چه اسلامی و چه غیراسلامی- عملاً نوعی مردسالاری حاکم بوده است و این فضا به عنوان یک معضل فرهنگی، هم مانع رشد علمی زنان شده و هم فعالیت اجتماعی آنان را محدود کرده است. همچنان که در غرب حالت‌های شدیدتری از آن در تاریخ نقل شده است، این محدودیت در جوامع گذشته اسلامی نیز وجود داشته است.
به همین دلیل باید گفت، بروز شخصیت‌های مطرح تاریخی زنان در عرصه‌های مختلف از جمله در زمینه علوم‌ دینی، در واقع جزو استثنائات جوامع خود بوده‌اند. در ایران نیز بجز دوره معاصر به دلیل همزمانی با تحولات بین‌المللی در حوزه زنان و همچنین در سال­‌های پس از انقلاب اسلامی -که ما شاهد رشد اجتماعی فوق‌العاده‌ای در حوزه زنان بوده­‌ایم- مواردی که تاریخ از آنان یاد می­‌کند (از جمله بانو مجتهده امین اصفهانی) جزو استثنائات حوزه ‌های علمیه قلمداد می‌شوند.
در کنار موارد مذکور، نمی‌­توان ناگفته گذاشت که یکی از نقاط مثبت و برجسته در تاریخ چهار دهه گذشته ایران، توجه به مسأله تحصیل زنان و همچنین ارتقای چشمگیر فعالیت اجتماعی آنان بوده است. در این سده زنان بزرگی ظهور و بروز کردند، اما این چند دهه اخیر نقطه عطفی تاریخی برای حرکت زنان است. بنابراین باید از این زمینه به دست آمده، جهت رشد همه‌جانبه و پیشرفت زنان بهترین بهره را برد.
به طور مشخص، اگر بخواهیم در خصوص زنان مجتهده ایران در عصر حاضر سخن بگوییم، آیا شما به عنوان یک استاد سطح عالی حوزه علمیه می­‌دانید که چند زن طی دهه‌های اخیر اجازه اجتهاد گرفته‌اند؟ و اینکه چرا زنان مجتهده برای جامعه ما چنین گمنام‌اند؟
در کنار همه تحولات حوزه زنان دهه‌های اخیر، اما هنوز همان فضای سنتی و قدیمی حوزه‌های علمیه یکی از موانع جدی برای رشد بانوان مجتهده است. مشخصاً، من تعدادی از زنان شاخص و مجتهده در حوزه‌های علمیه قم سراغ دارم، اما تعدادشان انگشت‌شمار است. البته تعداد زنان نویسنده، مبلغ و پژوهشگر در حوزه‌های علمیه بسیار بالاست اما بانوانی که به صورت مشخص به درجه اجتهاد رسیده باشند، تعدادشان خیلی زیاد نیست و علت آن را فضای بسته سنتی حاکم بر حوزه‌ها می‌­دانم و این مسأله را به عینه دیده‌ام که برخی اساتید و حوزویان در سطوح عالی، نسبت به مشارکت علمی زنان استقبال چندانی ندارند. برای مثال، در یکی از جلسات یکی از کانون­‌های مهم علمی که اعضای آن جزو افراد نواندیش حوزه‌ علمیه به شمار می‌روند، پیشنهاد دادیم که دو نفر از زنان مجتهده به این مجمع اضافه شوند، عموماً با این پیشنهاد مخالفت کردند. یا در موردی دیگر، در یک کنفرانس علمی در قم، یک بانوی بسیار فاضله و عالمه در حال سخنرانی بودند و من دیدم که آقایان حاضر در کنفرانس، سر خود را پایین انداخته بودند که به سخنران نگاه نکنند! بنابراین با وجود چنین فضایی که «صدای حرف زدن زن»، «چهره زن» و حتی «مقالات علمی زن» را مورد استنکار قرار می‌دهند و ناچیز می‌­انگارند، یا در حضور زنان چنین با تردید و نگرانی سخن می ‌گویند، باید تصریح کرد که مانعی در برابر رشد بانوان مجتهده وجود دارد.
با وجود حضور زنان در مدیریت‌های اجرایی یاشوراهای عالی، اما در نهادهای مهم دیگری همچون مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورای نگهبان بانوان مجتهده حضور ندارند. برای ورود زنان به این قبیل نهادها چه مراحلی باید طی شود؟
تحقق این مورد، به تحقق شرایط علمی و فقهی و مبانی نظری آن بستگی دارد. وقتی زنان در مناصب علمی، فرهنگی و سیاسی به صورت جدی ورود پیدا نکنند، بالندگی لازم را برای دیگر مناصب پیدا نمی‌­کنند. در دولت آقای پزشکیان تعداد بسیاری از زنان در پست‌های مدیریتی حاضر شدند و در همین سلسله مراتب، منصوبان رئیس‌جمهوری، فرصت نقش‌آفرینی بانوان توانمند بسیاری را فراهم کرده‌اند. بنابراین در عرصه اجرایی این زمینه به نحو شایسته به وجود آمد و جامعه هم آن را همراهی کرد. حالا همین زمینه اگر در عرصه قضایی فراهم شود، یعنی زنان عضو دیوان عالی کشور شوند یا اجازه قضاوت برای آنان صادر شود، شرایط علمی و فقهی و مبانی نظری حضور زنان در مناصب بالاتر کم کم فراهم می‌شود. آن زمان می‌­توان انتظار داشت که در شوراهای سطح بالاتری همچون شورای نگهبان یا مجمع تشخیص مصلحت نظام، زنان نقش بیشتری داشته باشند.
البته در بسیاری از این موارد حاکمیتی، هیچگونه مشکل حقوقی یا قانونی و شرعی برای حضور زنان وجود نداشته و ندارد و امروز فقیهانی قائل به عدم شرط مرد بودن در صدارت و قضاوت هستند، بلکه مشکل عمدتاً اجتماعی بوده است. به نظر من، بسیاری از مسائلی که امروز در زمینه زنان نسبت به آن حساسیت وجود دارد، بیش از آنکه جنبه فقهی یا حقوقی داشته باشد، جنبه عُرفی-فرهنگی دارد و باید از این منظر برای حل آنها چاره‌جویی کرد.
فضای سنتی مانع رشد بانوان حوزوی است در کنار همه تحولات حوزه زنان در دهه‌های اخیر، اما هنوز همان فضای سنتی و قدیمی حوزه‌های علمیه، یکی از موانع جدی برای رشد بانوان مجتهده است. تعداد زنان نویسنده، مبلّغ و پژوهشگر در حوزه‌های علمیه بسیار بالاست اما بانوانی که به صورت مشخص به درجه اجتهاد رسیده باشند، تعدادشان خیلی زیاد نیست و علت آن را فضای بسته سنتی حاکم بر حوزه‌ها می‌دانم. برای مثال، در یکی از جلسات یکی از کانون­‌های مهم علمی که اعضای آن جزو افراد نواندیش حوزه‌ علمیه به شمار می‌روند، پیشنهاد دادیم که دو نفر از زنان مجتهده به این مجمع اضافه شوند، عموماً با این پیشنهاد مخالفت کردند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/692381/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ضرورت چاره‌اندیشی برای رفع ترافیک در بلوار آیت‌الله بروجردی

وداع با پیکرهای مطهر شهیدان آیت‌الله رازینی و حجت‌الاسلام مقیسه در معراج شهدا

آدمک آخر دنیاست بخند!

معرفی برگزیدگان کنگره ملی شعر و داستان ایثار

صحبت های دلنشین اردشیر رستمی

تعطیلی مدارس قم فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 به دلیل آلودگی هوا و افزایش غبار

بودجه 1404 شهرداری قم با رقم 24 هزار و 190 میلیارد تومانی تدوین شد

وقتی که منوریل بودجه متروی قم را بلعید

بودجه 1404 شهرداری قم با رقم 24 هزار میلیارد تومان تدوین شد

تدوین بودجه پیشنهادی 1404 شهرداری قم با رقم 24 هزار میلیاردی

سرهنگ کرمی‌اسد رئیس پلیس راه فراجا شد

برداشت از حساب شهروندان با ارسال لینک آلوده

3 میلیون دانش آموز تحت پوشش برنامه حمایت اجتماعی مدرسه محور

انهدام خط لوله انتقال سوخت قاچاق در سواحل قشم

دستگیری دو سارق حرفه‌ای زن با 60 فقره جیب‌بری

افزایش 9 درصدی کشف جرایم سایبری در کشور

برخورد دو اتوبوس در سریلانکا 35 مجروح بر جا گذاشت

رازگشایی از معمای 16 ساله مرگ نوعروس

بیشترین کودک‌آزاری‌ در سنین 5 تا 10 سال رخ می‌دهد

دبیرخانه همکاری مشترک با فدراسیون ترکیه ماه آینده ایجاد می‌شود

کسب مدال برنز کاپ آسیا توسط رکابزن ملی پوش

کاکوتا حاضر به ادامه کار در لیگ‌ برتر نیست؟

حاشیه‌های عجیب در بازی جوکوویچ

10500 هوادار در ورزشگاه آزادی تماشاگر بازی استقلال

در دیدار تاج با معاون وزارت ورزش و جوانان چه گذشت؟

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی درباره طارمی

فاتی ترمز انتقال رشفورد را کشید

مهدی‌پور رسماً به نساجی پیوست

رُم قرارداد دیبالا را تمدید می‌کند

نقش تغذیه در سلامت دستگاه گوارش

بهبود کم خونی با چند راهکار عالی

استاندار و رئیس کل دادگستری قم شهادت 2 تن از قضات باسابقه دیوان عالی کشور را تسلیت گفتند

آیت الله نوری همدانی: شهید رازینی فردی قاطع و انقلابی بود

حجت‌الاسلام والمسلمین علی عمویی سفیر اسبق ایران درگذشت/ آیت‌الله سید محمد کاظم خوانساری تسلیت گفت

آیت‌الله ایازی: فضای سنتی مانع رشد بانوان حوزوی است/ محدودیت برای زنان مجتهده عرفی است نه فقهی

حضور چشمگیر طلاب حوزه علمیه خواهران قم در کنار دانش‌آموزان معتکف

ارزش 150 هزار میلیارد ریالی پروژه مترو قم

دبیر ستاد بزرگداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قم منصوب شد

پیش بینی آب و هوای قم برای فردا دوشنبه 1 بهمن 1403

خبر فوری از تعطیلی مدارس قم فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس قم دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

خاک‌برداری 16 هزار مترمکعب برای اجرای بخش دوم متروی قم

واکنش نظام پزشکی قم به مرگ 4 کودک درپی قصور یک پزشک جراح

تصاویر/ تجلیل دانش آموزان از پدر شهید راه قدس «سعید کریمی» در قم

سوءقصد به یک وکیل زن در رفسنجان؛ ضارب انگیزه شخصی داشته است

هشدار نسبت به تشدید بارش برف در 17 استان

بانکی‌پور: نرخ باروری در 15 استان افزایشی شد

توضیحات دستیار رسانه‌ای سخنگوی دولت درباره وضعیت سلامت مهاجرانی

بازداشت 3 دزد 17 ساله هنگام سرقت از یک دختر

روایت همرزم شهیدان حادثه هوایی فراجا از سخت کوشی و مظلومیت این شهدا

سبقت تعداد نوزادان پسر متولد امسال