هشدار دبیر ستاد ملی جمعیت درباره بحران سالمندی در ایران
اقتصادی
بزرگنمايي:
عصر قم - پایگاه خبری اصلاحات / دبیر ستاد ملی جمعیت کشورمان با اشاره به عواقب کاهش رشد جمعیت، این موضوع را مسئلهای جهانی دانست و گفت: در صورت ادامه یافتن روند کاهش جمعیت در جهان، شاهد کشورهایی برای پیرمردان و پیرزنان هستیم.
مرضیه وحید دستجردی، در نشست مشترک دبیر ستاد ملی جمعیت و اعضای قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه اگر معلمان در تبیین موضوع جوانی جمعیت همراهی کنند، گفت: 11 میلیون و 200 هزار دختر و 12 میلیون و 900 هزار پسر یک تا 20 ساله در کشور داریم که از دوران مهدکودک تا دبیرستان در اختیار نظام تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش هستند که این دوره، فرصتی بسیار مغتنم در راستای رشد و تعالی فرد است.
دستجردی گفت: اگر در کتب درسی به موضوعات مهم خانواده و سبک زندگی نیز توجه و پرداخته شود بهطور قطع در آینده شاهد بهبود شرایط جمعیت به لحاظ سن ازدواج و فرزندآوری خواهیم بود.
او با اشاره به بیاناتی از مقام معظم رهبری و دیدگاههای رئیسجمهوری در خصوص قانون جوانی جمعیت، تاکید کرد: آمار جهانی جمعیت همیشه روبه افزایش است، اما در حال حاضر دوسوم جمعیت جهان در کشورهای دارای نرخ باروری زیر سطح جایگزینی، زندگی میکنند.
دبیر ستاد ملی جمعیت با اشاره به نظریههای کاهش جمعیت، گفت: در ایران 10.4 درصد جمعیت کشور ما سالمند هستند و نمودار جمعیتی ایران کاهشی است؛ چراکه نرخ رشد جمعیت نیز کمتر از یک درصد (6 دهم درصد) است.
دستجردی همچنین با اشاره به سیاست یا راهبردهای حمایتی مقابله با کاهش باروری افزود: توسعه مهدهای کودک و مراکز مراقبت از فرزندان، اعطای مرخصی و قوانین منعطف اشتغال زنان از جمله راهبردهای مؤثر در زمینه بهبود وضعیت و افزایش نرخ فرزندآوری است.
باید در حوزه ازدواج و فرزندآوری تسهیلات داشته باشیم
علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش نیز دراین نشست با اشاره به اینکه اقدامات ستاد ملی جمعیت، آینده پژوهانه است، گفت: باید در کنار فعالیت فرهنگی، ترویجی و تبلیغی، نسبت به مباحث تشویقی و رفع موانع فرزندآوری نیز توجه جدی شود.
او افزود: ارائه تسهیلات مناسب برای ازدواج و فرزندآوری از جمله اقدامات موثری است که باید به عنوان یک رویکرد در دستور کار باشد.
ایران 11 سال پیرتر شده است
دبیر ستاد ملی جمعیت پیش از این نیز درخصوص افزایش سالخوردگی و کاهش نرخ جمعیت ایران هشدار داده بود. او در 21 اسفند در چهارمین نشست قرارگاه جوانی جمعیت که در وزارت رفاه برگزار شد، با اشاره به عواقب کاهش رشد جمعیت، این موضوع را مسئلهای جهانی دانست و گفت: در صورت ادامه یافتن روند کاهش جمعیت در جهان، شاهد کشورهایی برای پیرمردان و پیرزنان هستیم.
ایران سالمندترین کشور منطقه در سال 2050
او افزود: جمعیت افراد 65 سال و بالاتر در سطح جهان افزایش یافته است. جمعیت افراد بالای 80 سال به سرعت در حال افزایش است و تا سال 2050 به حدود 425 میلیون نفر خواهد رسید.
وحید دستجردی به تاثیرات اقتصادی کاهش جمعیت اشاره کرد و گفت: تعداد کمتر کارگران و کارآفرینان، نیاز به مراقبت از سالمندان، چالشهای نظام رفاه اجتماعی، اختلال در مدلهای اقتصادی سنتی و ... از جمله این تاثیرات است.
دبیر ستاد ملی جمعیت اعلام کرد: 10.4 درصد از جمعیت ایران، سالمند هستند و ایران در 45 سال گذشته 11 سال پیرتر شده است. بر اساس گزارش سازمان ملل در سال 2050 ایران با نرخ سالمندی 26.12 درصد، سالمندترین کشور در منطقه خواهد بود. ایران از لحاظ جمعیت هجدهم دردنیا، نهم در آسیا و سوم در منطقه است.
میانگین سنی جمعیت ایرانیان به 33.4 سال رسیده است
او تشریح کرد: نرخ باروری کلی کشور از 6.8 درصد در سال 1351 به 1.6 در صد در سال 1398 رسیده است. میانگین سنی جمعیت در سال 1355، 22.4 بوده است و به 33.4 در سال 1402 رسیده است.
وحیددستجردی با اشاره به آمار کاهشی ازدواج نیز گفت: نرخ خام ازدواج نیز رو به کاهش است.
سناریوهای پیشبینی نرخ باروری در ایران
او یادآور شد: پنجره جمعیتی از سال 1385 آغاز و تا پایان 1425 ادامه دارد. طبق سناریوهای سازمان ملل برای سال 1480، اگر نرخ باروی 2.4 بشود جمعیت ایران در آن سال 109 میلیون نفر، با نرخ باروری 1.9، 62 میلیون نفر و با نرخ 1.4، به 31 میلیون نفر میرسد.
دبیر ستاد ملی جمعیت، مهاجرت پذیری، توسعه مراکز نگهداری از فرزند، حمایت مالی مستقیم، اعطای مرخصی، معافیت مالیاتی، قوانین منعطف اشتغال زنان، از جمله سیاستها یا راهبردهای حمایتی برای مقابله با کاهش باروری برشمرد.
بازار ![]()
-
چهارشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۷:۳۱
-
۴ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/724209/